Connect with us

Guider

Hur gå till väga för att köpa guld

Published

on

Guldtackor - Hur köpa guld som investering

Guldtackor - Hur köpa guld som investeringNär världens ekonomier skakar i sina grundvalar står guldpriset starkare än någonsin förr. Allt fler ser guld som ett alternativ och väljer att köpa denna råvara. Att köpa guldtackor är antagligen det bästa sättet att köpa fysiskt guld på. Det finns emellertid en rad olika alternativ för den som väljer att köpa guld, både i form av försäljare och i valet av tackor. Nedan presenterar vi ett antal av de alternativ som finns i dag, även om listan är långt från komplett.

Storleken på dessa tackor varierar mellan 1 gram och 12,5 kilogram. Den vanligaste storleken är emellertid tackor om 100 gram. I investeringssyfte föredrar vi att köpa guld i form av investeringstackor eftersom kostnaden för guldet då blir lägre jämfört med att köpa guldmynt eller guldsmycken.

Var kan man köpa guldtackor?

Det finns i dag ett stort antal olika företag som säljer guld. Några av de mest kända företagen på marknaden som vi har varit i kontakt med är

Men det finns ett stort antal andra företag som också kan fungera som ett alternativ.

Olika typer av guldtackor

En av de vanligare tackorna på den svenska marknaden är den investeringstacka som Boliden tagit fram. Utöver detta förekommer även tackor från de schweiziska bankerna Credit Suisse och UBS i stor utsträckning.

Bland övriga tackor finns till exempel Valcambis guldtackor, som har tillverkarens logotyp på båda sidorna. Dessa tackor, som levereras i en försluten plastförpackning tillsammans med ett certifikat från Valcambi, förekommer i storlekarna 1 till 100 gram. Valcambi är världens största tillverkare av gjutna ädelmetalltackor.

En annan vanlig tacka är den som tillverkas av PAMP Suisse, som ofta går under namnet Fortuna. På framsidan av dessa tackor hittar du PAMP Suisses logotype, vikten på guldtackan, guldhalten och serienumret. På baksidan finns en bild på den lyckobringande Fortuna som enligt romersk mytologi var fruktbarhetens gudinna.

Tänk på att en guldtacka alltid skall vara präglad med en guldhalt om 999,9, att den skall vara paketerad i en laminerad förpackning och försedd med ett unikt serienummer och ett certifikat för att du skall känna dig trygg med ditt köp.

Undvik att köpa ädelmetaller på Tradera och liknande ställen. Risken för att bli lurad är större än att du skall göra en bra affär.

Continue Reading
8 Comments

8 Comments

 1. Magnus

  21 juli, 2013 at 18:46

  Det här med att köpa guld på Tradera förstår jag mig inte alls på varför någon skulle vilja göra. Silver kan jag ha viss förståelse för eftersom där är det moms om man köper av företag, men investeringsguld är ju momsfritt.

 2. kent Haag

  8 augusti, 2013 at 17:55

  Är det någon skillnad på tex Thaiguld och vårat guld här?
  vet att det säljs mycket där.

  • Redaktionen

   8 augusti, 2013 at 18:13

   Guldet är det samma (såvida man inte blir lurad antingen här eller i Thailand). Sedan gäller det att hålla koll på antal karat.

   Investeringsguld har 24 karat och är väldigt rent. Smycken och andra saker har dock lägre karat, eftersom rent guld är ganska mjukt.

   Guldetpriset är det samma i hela världen och investeringsguld är momsfritt i Sverige. Däremot kan det vara billigare med guldsmycken i andra delar av världen, där lönekostnaden för att göra smycken är lägre.

 3. Jonte

  7 mars, 2014 at 04:55

  Med Ukraina/Sovjet, ouch, menar ryssland… funderar jag på att köap mitt första guld. jag har bara så det räcker till 50 gram.

  Vad tror ni på redaktionen om att köpa combibars som finns här? https://www.libertysilver.se/kopa/guldtackor

  Eller är det bättre med typ guldmynt?
  http://xn--kpaguldmynt-rfb.se/Australiensisk-Gold-Kangaroo

 4. Adam

  4 maj, 2020 at 17:40

  Hej om jag investera på Guld e. ex. Om jag ska köpa 250 gram guldtackor i långsiktigt kommer jag förlora eller få vinst?
  Tack för den råd

  • Bjorn

   21 december, 2020 at 18:16

   Det går inte att förutstpå hur mycket priset kommer att ändras, men vad vi kan se historiskt så har guld varit väldigt stabilt i värde, dvs, det går varken upp eller ned, om man ser på det över några år. Guld är alltså ingenting som du (normalt sett) köper för att tjäna pengar på, utan det är någonting du köper för att behålla värdet på dina pengar. Om du bara låter pengarna ligga på ett bankkonto, så kommer de genom åren att tappa i värde, eftersom våra politiker har en förkärlek för inflation. Inflation är egentligen bara ett sätt för politikerna att beskatta oss på utan att vi märker av det, och därför är det viktigt att skydda sig och sina pengar.

   Är du istället ute efter att tjäna pengar så är aktier ett mycket bättre alternativ. Sprid dock ut dina inköp av aktier till olika företag och sektorer, ty till skillnad från om man köper fysiskt guld så finns det alltid en risk att ett företag går i konkurs varpå man förlorar allt man investerade.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *