Nyheter
Åtta frågor till Guldcentralen om guldpriset

I veckan har vi träffat Guldcentralen, en av Sveriges största försäljare av fysiskt guld och låtit Christer Granath, VD, ge sin syn på guldpriset, både det nuvarande och det framtida.
Kan Du berätta litet mer om Guldcentralen, hur länge har Ni funnits, vilka är Era kunder och vem är det som äger Ert företag?
Christer Granath, VD för Guldcentralen: Guldcentralen AB har funnits sedan 1967 och är en del av en ädelmetallkoncern som funnits sedan 1879. Vår ägare är KA Rasmussen AS i Norge. Det är 5:e generationen som driver företaget just nu. Vi säljer fysiskt guld, silver, platina och palladium till privatpersoner och företag. Det vi säljer är handelsgodkända tackor och mynt.
Vad är Din åsikt om guldpriset? Under 2011 har vi sett hur detta formligen har tjurrusat, kan det komma att fortsätta ytterligare? Om så, vad är det som motiverar en ytterligare värdeuppgång?
Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det är nog så att vi bara är i början av en uppgång på råvaror och då i synnerlighet på guld och silver. Det är den finansiella oron i världen som är en av de faktorer som driver upp priset. En annan faktor är att efterfrågan på guld och silver är fortsatt stor. En del aktörer ser guld och silver som en naturlig hedge i dessa orostider. De söker sig till en trygg och säker hamn.
I och med guldprisets uppgång så har vi sett allt fler företag som startats upp där allmänheten erbjuds möjligheter att handla med guld. På vilket sätt skiljer sig Ni Er från övriga företag i branschen?
Christer Granath, VD för Guldcentralen: Den största skillnaden är att de flesta aktörer som startats upp den senaste tiden är företag som vill köpa ditt guld. ”Passa på att sälj ditt guld nu…”. Vi är av den bestämda uppfattningen att fysiskt guld är en naturlig del av en sund investeringsportfölj. Det är en bra hedge (försäkring) för mina övriga investeringar.
Hur ser Ni på guld kontra silver? I dag är det mest guld som är på tapeten, men i och med att guldpriset har stigit kraftigt så har fler och fler personer efterfrågat andra råvaror och ädelmetaller, till exempel silver. Kommer vi att få se samma efterfrågan på silver i framtiden?
Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det tror jag vi mycket väl kan få. Vi ser väl redan en tydlig trend på att fler och fler personer och företag börjar få upp ögonen för silver.
Vissa väljer att se guld som en valuta, vad är Din åsikt om detta?
Christer Granath, VD för Guldcentralen: Jag anser att guld är urvalutan.
Inflationsjusterat så har guldpriset rasat sedan 1980, vilket betyder att guld inte har varit någon bra inflationsförsäkring. Faktum är att det inte var förrän den senaste finanskrisen som det tog fart. Vad är Din kommentar till detta?
Christer Granath, VD för Guldcentralen: Guld har tidigare varit reglerat och kontrollerat av centralbanker. Nu är det mer tillgång och efterfrågan som styr priset.
I dag säljer Guldcentralen bland annat guldtackor och guldmynt, men Ni köper även sådana från allmänheten. Finns det för säljaren några begränsningar i vad jag kan sälja till Er och är det några prisskillnader?
Christer Granath, VD för Guldcentralen: Vi tar emot godkända handelstackor och mynt och har inga begränsningar på vad man som kund kan sälja till oss. Vi betalar samma pris per gram oavsett kvantitet.
Slutligen, om jag vill köpa guld, vad rekommenderar Guldcentralen att jag skall köpa för guld, är det tackor eller mynt och vilken storlek på dessa anser Ni är bäst att äga i rådande marknadsklimat?
Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det är alltid sunt att ha en differentierad portfölj. Att blanda mellan olika storlekar på tackor och mynt. Det innebär att det är lättare att när man behöver sälja av sitt guld, bara behöver sälja av den mängd guld, som motsvarar de pengar som man för tillfället behöver.
Nyheter
Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.
Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.
USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.
Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.
Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.
Nyheter
Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.
De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.
Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.
De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.
Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.
En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.
Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas
Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.
Nyheter
Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden

Världen arbetar hårt med att ställa om till att släppa ut mindre koldioxid och i det arbetet ingår många delar. Två centrala delar är vätgas och energiöverföring. Något som knyter detta samman är ammoniak, vilket kan sägas vara en variant av vätgas som dels kan användas i sin egen rätt och dels är det en form som gör att vätgas kan transporteras runt om i världen.
IVA har hållit ett seminarium om ammoniak där tre olika personer håller föredrag och svarar på frågor. Det är intressant med många detaljer som blir belysta. Men förvänta dig inga slagkraftiga budskap om enkla och revolutionerande lösningar, här handlar det mer om hur vi praktiskt kan ta oss framåt.
Ammoniak – möjliggörare för global handel med vätgas
Produktion av vätgas från ammoniak, teknik och kommersiellt tillgängliga processer.
Henrik Larsen, KBR
Omställning och reduktion av CO2 i Stenungssund
Hur kan ammoniak bidra? Hur står den sig mot andra tekniker?
Lars Pettersson, Borealis
Vätgas avgörande del av Volvos omställning
Vilken roll kan ammoniak som vägasbärare spela?
Monica Johansson, Volvo Group
-
Nyheter2 veckor sedan
Africa Oil har fokus på offshore-tillgångar i Nigeria
-
Nyheter3 veckor sedan
EnQuest ska avnotera sina aktier från Nasdaq Stockholm
-
Nyheter3 veckor sedan
Kyawthuite – världens mest sällsynta mineral
-
Nyheter4 veckor sedan
Det svenska fusionsföretaget Novatron Fusion Group får ytterligare kraft med ny investering
-
Nyheter3 veckor sedan
Sveriges största elektrolysanläggning invigs idag
-
Nyheter4 veckor sedan
Kraftigt prisfall på el i höst
-
Nyheter4 veckor sedan
Det finns tillräckligt med koppar
-
Analys4 veckor sedan
Ultra tight market for medium sour crude and middle distillates
Magnus
26 december, 2011 vid 13:56
Tummen upp för Guldcentralen. Har handlat hos dem tre gånger och har alltid fungerat smidigt.
Tore
7 februari, 2012 vid 17:21
Får ta och testa att göra mitt nästa köp av guld hos dem. Bor ju trots allt inte allt för långt ifrån deras närmaste kontor.
Gulddrömmen
10 februari, 2012 vid 18:47
Var med på hela uppgången i guld. Lyckades inte sälja på absoluta toppen, med ganska nära ändå. Just nu har jag bara kvar mitt fysiska guld. Men beroende på hur det går med Grekland mfl så kan jag nog komma att köpa igen.