Följ oss

Nyheter

Åtta frågor till Guldcentralen om guldpriset

Publicerat

den

Christer Granath, VD för Guldcentralen, om guldpriset och fysiskt guld
Christer Granath, VD för Guldcentralen, om guldpriset och fysiskt guld

Christer Granath, VD för Guldcentralen

I veckan har vi träffat Guldcentralen, en av Sveriges största försäljare av fysiskt guld och låtit Christer Granath, VD, ge sin syn på guldpriset, både det nuvarande och det framtida.

Kan Du berätta litet mer om Guldcentralen, hur länge har Ni funnits, vilka är Era kunder och vem är det som äger Ert företag?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Guldcentralen AB har funnits sedan 1967 och är en del av en ädelmetallkoncern som funnits sedan 1879. Vår ägare är KA Rasmussen AS i Norge. Det är 5:e generationen som driver företaget just nu. Vi säljer fysiskt guld, silver, platina och palladium till privatpersoner och företag. Det vi säljer är handelsgodkända tackor och mynt.

Vad är Din åsikt om guldpriset? Under 2011 har vi sett hur detta formligen har tjurrusat, kan det komma att fortsätta ytterligare? Om så, vad är det som motiverar en ytterligare värdeuppgång?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det är nog så att vi bara är i början av en uppgång på råvaror och då i synnerlighet på guld och silver. Det är den finansiella oron i världen som är en av de faktorer som driver upp priset. En annan faktor är att efterfrågan på guld och silver är fortsatt stor. En del aktörer ser guld och silver som en naturlig hedge i dessa orostider. De söker sig till en trygg och säker hamn.

I och med guldprisets uppgång så har vi sett allt fler företag som startats upp där allmänheten erbjuds möjligheter att handla med guld. På vilket sätt skiljer sig Ni Er från övriga företag i branschen?

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Den största skillnaden är att de flesta aktörer som startats upp den senaste tiden är företag som vill köpa ditt guld. ”Passa på att sälj ditt guld nu…”. Vi är av den bestämda uppfattningen att fysiskt guld är en naturlig del av en sund investeringsportfölj. Det är en bra hedge (försäkring) för mina övriga investeringar.

Hur ser Ni på guld kontra silver? I dag är det mest guld som är på tapeten, men i och med att guldpriset har stigit kraftigt så har fler och fler personer efterfrågat andra råvaror och ädelmetaller, till exempel silver. Kommer vi att få se samma efterfrågan på silver i framtiden?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det tror jag vi mycket väl kan få. Vi ser väl redan en tydlig trend på att fler och fler personer och företag börjar få upp ögonen för silver.

Vissa väljer att se guld som en valuta, vad är Din åsikt om detta?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Jag anser att guld är urvalutan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inflationsjusterat så har guldpriset rasat sedan 1980, vilket betyder att guld inte har varit någon bra inflationsförsäkring. Faktum är att det inte var förrän den senaste finanskrisen som det tog fart. Vad är Din kommentar till detta?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Guld har tidigare varit reglerat och kontrollerat av centralbanker. Nu är det mer tillgång och efterfrågan som styr priset.

Guldcentralen - Köper och säljer fysiskt guld

I dag säljer Guldcentralen bland annat guldtackor och guldmynt, men Ni köper även sådana från allmänheten. Finns det för säljaren några begränsningar i vad jag kan sälja till Er och är det några prisskillnader?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Vi tar emot godkända handelstackor och mynt och har inga begränsningar på vad man som kund kan sälja till oss. Vi betalar samma pris per gram oavsett kvantitet.

Slutligen, om jag vill köpa guld, vad rekommenderar Guldcentralen att jag skall köpa för guld, är det tackor eller mynt och vilken storlek på dessa anser Ni är bäst att äga i rådande marknadsklimat?

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det är alltid sunt att ha en differentierad portfölj. Att blanda mellan olika storlekar på tackor och mynt. Det innebär att det är lättare att när man behöver sälja av sitt guld, bara behöver sälja av den mängd guld, som motsvarar de pengar som man för tillfället behöver.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära