Följ oss

Nyheter

Korn – råvaran som gav oss ölen

Publicerat

den

Korn, som på engelska heter barley

Korn, eller barley som det brukar kallas i den anglosaxiska världen, skall inte förväxlas med det sädesslag som handlas under namnet corn, då detta är majs.

Korn, ett spannmål som härrör från gräset Hordeum vulgare, har många användningsområden. Den fungerar som djurfoder, som malt för öl och vissa destillerade drycker, och förekommer i olika sorters hälsokost, och korn används även i soppor, grytor, och kornbröd i en rad olika kulturer. Precis som vete och råg, innehåller korn gluten vilket gör det olämpligt för konsumtion för dem som lider av celiaki.

I 2007 års rankning av spannmål i världen, var korn det fjärde vanligaste sädesslaget både vad gäller producerad kvantitet (136 miljoner ton) och i odlingsareal (566.000 km²).

Korn är en vanlig stapelvara och används både i människors och djurs kost. Korn växer i över 100 länder och är en av de mest populära spannmålssorterna vars popularitet endast överträffas av vete, majs och ris.

Även om korn är en ganska anpassningsbar gröda och kan odlas i många regioner, är det en känslig spannmålssort och försiktighet måste iakttas i alla stadier av dess tillväxt och skörd.

I USA odlas korn i nästan hälften av staterna, även i de där odlingen behöver kommersiell bevattning. Korn har en relativt kort säsong och en tidigt mognande gröda. De främsta användningsområdena är djurfoder, utsäde och maltproduktion. I USA är det endast en liten mängd korn som används för livsmedel, inklusive bröd och kakor samt soppor. Maltkorn är en ingrediens för whisky och öl.

Eftersom korn håller höga halter fullkorn ger konsumtionen flera hälsofördelar. Det kan sänka både kolesterolhalten i blodet och blodsockernivåerna. Korn har också en låg fetthalt.

Etymologi

Det gamla engelska ordet för ”korn” var bære, som går att spåra till Proto-indo-europeiskan och är besläktat med det latinska ordet Farina ”mjöl”. Det första omnämnandet i den moderna engelskan är adjektivet bærlic som redan 996 fanns med Oxford English Dictionary och är hänförligt till det sammansatta ordet bærlic-croft. Ordet bære har överlevt i norra Skottland som Bere, och avser en särskild stam av sexradigt korn som odlas i denna region. Även det engelska ordet för lada, barn, kan hänföras till detta ord.

I sin vilda form har korn ett sprött ax, vilket underlättar fröspridning. Domesticerade korn har icke-omskakande ax, vilket gör det mycket lättare att skörda moget korn.

Historik

Korn var det första domesticerade sädesslaget i Mellanöstern, och började odlas i samtidigt som einkorn och Emmervete. Förekomsten av vilt korn (H. vulgare spp Spontaneum) sträcker sig från Nordafrika och Kreta i väster, till Tibet i öster.

De äldsta existerande bevisen av vilda korn i arkeologiska sammanhang kommer från den södra änden av Galileiska sjön. Resterna var daterade till omkring 8.500 f.Kr. De tidigaste bevisen på förekomst av domesticerad kornodling finns i Tell Abu Hureyra, i Syrien. Korn har odlats på den koreanska halvön sedan 1.500-850 f.Kr, ofta tillsammans med andra grödor som hirs, vete och baljväxter.

Kornöl var antagligen den allra första drycken som utvecklades av människan, och därefter kom människan på att det gick att använda detta sädesslag som valuta.

Vid sidan av Emmer-vete, var korn en stapelvara i antikens Egypten, där grödan användes för att göra bröd och öl. Enligt Moseboken 8:08, är korn en av de ”sju arter” av grödor som kännetecknar fruktbarhet i det förlovade landet av Kanaan, och korn har en framträdande roll i de israelitiska uppoffringarna som beskrivs i Moseböckerna.

Produktion och export

Kornproducenter i världen år 2007 - Statistik

*Siffrorna för EU omfattar inte Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Korn odlades under 2007 i ett hundratal av världens länder. Sedan 1974, då den globala produktionen uppgick till 149 miljoner ton har utbudet av korn minskat, framförallt till förmån för grödor som vete och majs.

Världsexport av jordbruksprodukten korn år 2010

Odling

Korn betraktas som en mycket anpassningsbart gröda och är ett populärt sädesslag i tempererade områden där det odlas som en sommargröda och tropiska områden där kornet sås som vintergröda. Grotiden är kort, allt från 1 till 3 dagar. Korn gillar att växa svalt, men är inte särskilt vinterhärdigt. Däremot är det mer tolerant för salthaltig jord än vete, vilket kan förklara ökningen av kornodling i Mesopotamien från 2.000 f Kr och framåt.

Korn är inte lika köldtolerant som vintervete (Triticum aestivum) eller höstråg (Secale cereale) men kan vara en lämplig vintergröda i varmare delar av världen, till exempel Australien. Korn har en kort växtsäsong och är också relativt tåligt för torka.

Användningsområden

Djurfoder

Hälften av USA:s korn-produktion används som djurfoder och är ett viktigt foderspannmål inom delar av världen som inte är lämpad för majsproduktion, särskilt i norra delarna av jordklotet, till exempel norra och östra Europa.

Drycker

En stor del av den resterande kornproduktionen används till mältning då korn är det sädesslag som är bäst lämpat för detta ändamål. Korn är således en av de viktigaste ingredienserna i såväl öl som i whisky.

Tvåradigt korn används traditionellt i tyska och engelska öl medan sexradigt korn traditionellt har använts i amerikanskt öl, men båda sorterna är allmänt förekommande på denna marknad i dag.

På Irland och i Skottland har öl och whisky främst gjorts av korn, medan andra länder valt att utnyttja mer varierade källor till sin alkohol, till exempel vete, majs och råg som alla är vanligt förekommande i USA. Även potatis är vanligt i alkoholtillverkningen.

Alkoholfria drycker såsom kornvatten och kornte (kallas mugicha i Japan) görs genom att koka korn i vatten.

Barley Wine var en populär alkoholhaltig dryck under 1700-talet. Det utvanns genom att korn kokades i vatten och sedan blandades kornvattnet med vitt vin och andra ingredienser som gurkört, citron och socker.

Korn innehåller åtta essentiella aminosyror. Enligt en nyligen genomförd studie kan intag av fullkornskorn reglera blodsockret, minska blodsockret i anslutning till en måltid i upp till 10 timmar efter intag jämfört med vitt eller till och med hela vetekorn, som har en liknande glykemiskt sammansättning.

Terminshandel i korn

Terminskontrakt på korn, Western Barley, handlas bland annat på Winnipeg Commodity Exchange, under symbolen AB, där kornet prissätts kanadensiska dollar per ton.

Leveransdatum

Terminer i korn går till leverans årligen i mars, maj, juli, juli, oktober och december.

Terminshandel på korn - Ticker och leveransdatum

*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern ABH2 avser leverans av korn i mars 2012.

Kontraktstorlek

På Winnipeg Commodity Exchange avser ett futureskontrakt på korn, Western Barley 20 ton.

Daglig prisavvikelse

15 CAD per ton jämfört med tidigare dags stängningskurs.

Tick Size

CAD 0,10/ton, motsvarande 2 CAD per kontrakt

Trading Hours

På CME Globex elektroniska plattform mellan 9:00 AM till och med 2:15 PM, New York Time.

Sista handelsdagen

Handeln i kornfutures på Winnipeg Commodity Exchange upphör den i slutet av den handelsdag som föregår den femtonde kalenderdagen i lösenmånaden.

Leveranskvalité

Leveransbart korn på terminskontrakt på Winnipeg Commodity Exchange skall uppfylla kraven som ställs av Canadian Grain Commission (CGC), Kanadensiska Spannmålskommissionen.

  • Icke-kommersiellt, rent kanadensiskt korn med maximalt två procent av andra inslag, men som möter kraven för No 1 Canada Western (CW) Barley, till par.
  • Samma specifikationer som ovan med ett minimum testad nettovikt om 288 gram per halvliter men mindre än 303 gram per halvliter med en rabatt om 5,00 CAD per ton.
  • Samma specifikationer som ovan med en minsta testad nettovikt om 276 gram per halvliter men mindre än 288 gram per halvliter en rabatt om 15,00 CAD per ton.
  • Samma specifikationer som ovan med en test vikt på minst 312 grams/0,5 liter ger ett premium om 2 CAD per ton.
Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Maria

    6 december, 2013 vid 09:41

    Mycket bra och intressant fakta!! :)

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftreaktorutvecklaren Blykalla har gjort en kapitalanskaffning på 80 Mkr

Publicerat

den

Närbild på en del av Blykallas kärnkraftsreaktor

Blykalla har genomfört en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor. Rundan leddes av Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital, med deltagande från Earth Venture Capital, Farvatn och flera privata investerare.

Det tillförda kapitalet kommer att vara avgörande för Blykallas industrialisering av sin avancerade kärnreaktor, SEALER (Swedish Advanced Lead-cooled Reactor). SEALER är konstruerad för kommersiell kraftproduktion i ett mycket kompakt format, med unika säkerhetsfunktioner som möjliggörs av ett antal egenutvecklade innovationer.

En av dessa viktiga innovationer är Blykallas korrosionstoleranta stållegeringar, som möjliggör effektiv kylning av reaktorer med flytande bly. Med detta tekniska genombrott säger Blykalla att de kan uppnå effektiv serieproduktion, vilket leder till snabbare driftsättning och lägre kostnader än konventionell kärnkraft. SEALER gör det också möjligt att använda kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen i industriella tillämpningar genom produktion av vätgas, biokol och biobränsle, utöver lokal elproduktion. Slutligen bidrar denna teknik till att förverkliga en cirkulär avfallsmodell. Jämfört med konventionell kärnkraft kan SEALERs bränslecykel utvinna upp till 140 gånger mer energi ur uranmalm, vilket endast ger en bråkdel av avfallet, som behöver lagras under endast 1 % av deponeringstiden.

Rod Adams, Managing partner på Nucleation Capital, säger: ”Vi är mycket glada över att kunna investera i Blykalla, en grupp med unik och mycket konkurrenskraftig korrosionsskyddsteknik för användning i deras relativt mogna blykylda reaktorkonstruktion. Denna teknik kommer att göra det möjligt för dessa reaktorer att överträffa sig själva som en avancerad kärnkraftsdesign, som kan ge tillförlitlig och koldioxidfri kraft till energiköpare runt om i världen.”

Norrsken, som ledde bolagets såddrunda tillsammans med Uniper 2022, säger: ”Blykalla bygger ett team i världsklass för att ta företagets unika IP mot snabb industrialisering. Denna teknik kommer att vara avgörande för den europeiska övergången till grön, säker baskraft som så desperat behövs för att minska koldioxidutsläppen i industrin, säkra nätets tillförlitlighet och leverera på de enorma behoven av att driva AI”, enligt Erik Engellau-Nilsson, partner på Norrsken Launcher.

Tien Nguyen, grundande partner på Earth Venture Capital, kommenterar: ”Vår investering i Blykalla understryker vår fasta tro på deep-tech vid en tidpunkt då Sydostasiens behov av ren, hållbar energi är obestridligt. Med Indonesien, Singapore, Filippinerna och Thailand i spetsen beräknas efterfrågan på SMR-driven energi överstiga 10 GW år 2035. Detta återspeglar ett akut behov av energilösningar som kan driva på den ekonomiska tillväxten och samtidigt säkerställa ett hållbart klimat. Blykallas innovativa tillvägagångssätt är perfekt anpassat för att hantera denna utmaning och erbjuder en skalbar, effektiv energilösning.”

Blykalla är för närvarande i förberedande arbete för att licensiera tekniken i Sverige, en regulatorisk miljö som snabbt anpassas till utvecklingen av ny kärnkraft. Ett viktigt steg för att industrialisera och kvalificera tekniken är att bygga den elektriska testreaktorn i Oskarshamn, som utvecklas tillsammans med OKG (Unipers svenska dotterbolag) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Parallellt för företaget diskussioner med industriella partners för att stödja byggandet av kärnreaktorer för off-grid värme- och elproduktion. Blykalla har hittills mött marknadsintresse från aktörer inom gruv-, stål- och andra energiintensiva industrier.

Jacob Stedman, Blykallas VD, kommenterar: ”Det är fantastiskt att vara en del av denna kärnkraftsrenässans, och att se hur stort intresset för kärnkraft är från företag i takt med att de regulatoriska förutsättningarna faller på plats. SEALERs funktioner, kostnad och effekt gör den perfekt lämpad för industriella användare som vill minska koldioxidutsläppen och bli enda avnämare, eller till och med ägare, av SMR. Det speglar det starka och brådskande behovet från industrin att säkra tillgången till ren och konkurrenskraftig energi. Detta kommer trots allt att vara avgörande för branschens gröna omställning och fortsatta tillväxt.”

Blykalla på 1 minut
Fortsätt läsa

Populära