Följ oss

Nyheter

Kina ska stabilisera spannmålsproduktionen och utöka skörden av oljeväxter 2022

Publicerat

den

Spannmål

Kina kommer att stabilisera sitt spannmålsområde och öka produktionen av sojabönor och andra oljeväxter under det nya året, rapporterade statliga medier på söndagskvällen, med hänvisning till kommentarer från landets centrala ledning vid ett politiskt möte om jordbruk.

Spannmål

Peking har också åtagit sig att bevara spannmålssäkerhet och säkerställa en effektiv tillgång på boskap, fiskprodukter och grönsaker 2022, rapporterade Xinhua News Agency, med hänvisning till kommentarer från den centrala årliga arbetskonferensen. landsbygdsevenemang som hölls i helgen.

Upprepningen av landets jordbrukspolitiska prioriteringar kommer mitt i kvardröjande oro för livsmedelssäkerhet i världens folkrikaste land, eftersom covid-19-pandemin fortsätter att störa livsmedelskedjor och logistik över hela världen.

”Att säkra tillgången på primärprodukter är en viktig strategisk fråga”, sa Kinas ordförande Xi Jinping, som talade inför den två dagar långa konferensen på landsbygden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Det kinesiska folket bör stadigt hålla sin egen matskål i sin egen hand hela tiden, skålen är huvudsakligen fylld med kinesiska spannmål”, sa Xi när han talade vid ett möte med den politiska byråns ständiga kommitté. från CPC:s centralkommitté, rapporterade Xinhua.

Ordförande Xi efterlyste också skydd av jordbruksmark och skydd av arealen och spannmålsproduktionen i de viktigaste produktions- och konsumtionsområdena, enligt Xinhua.

Tillgången och priserna på jordbruksprodukter måste garanteras, sade premiärminister Li Keqiang vid ett möte i statsrådet eller kabinettet, enligt samma rapport.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära