Nyheter
Live stock – Vilda Western för råvarumäklarna
Live stock eller levande boskap avser till nötkreatur (kor) som har nått den erforderliga vikten för slakt. Live stock skiljer sig därmed från feeder cattle, som är de yngre djur som fortfarande håller på att födas upp.
Futures på levande nötkreatur handlas på Chicago Mercantile Exchange, CME, under kortnamnet LC och priset anges i cent per pund. I det elektroniska handelssystemet används förkortningen LE.
Under 2007 var detaljhandelsvärdet på allt amerikanskt nötkött 74 miljarder USD. Priserna på nötkött styrs delvis på tillgången och efterfrågan av foder. Det är därför inte ovanligt att en kraftig torka, något som leder till en minskning i höbeståndet, leder till sjunkande priser på nötkött eftersom fler djur då slaktas och skickas till marknaden. Kortsiktigt medför detta sjunkande priser, men på lång sikt innebär det prisökningar, då de kor som gått till slakt inte längre kan producera kalvar, vilket i sin tur höjer de långsiktiga priserna.
Produktion av nöt- respektive fläskkött på den amerikanska marknaden
Trender
Priserna på nötkött är starkt korrelerade till en gynnsam prissättning på foder, såsom majs och sojabönor, som utgör majoriteten av kostnaderna för djuruppfödning. Priset på majs har stigit kraftigt sedan början av 2007 – mer än 60 % under 2007 och början av 2008 – i och med att etanolproducenter har ökat sin efterfrågan på varan eftersom stigande oljepriser i sin tur har ökat efterfrågan på etanol.
Majs är även den viktigaste insatsvaran för många andra livsmedel, såsom majssirap som visar en ökad global efterfrågan. Samtidigt visar rapporter från det amerikanska Jordbruksdepartementet att det planerades 8 procent mindre majs under 2008 jämfört med 2007. Priset på foder kan således komma att drivas upp, vilket på lång sikt kan driva upp priset på nötkött.
En ökad global efterfrågan driver upp priset på nötkött
Under 2007 ökade konsumtionen av nötkött med en årlig takt om 5 procent i utvecklingsländerna och under perioden 1990 till 2007 fördubblades per capita-konsumtionen av kött i Kina. När 1,3 miljarder människor äter dubbelt så mycket kött än vad de gjort tidigare ökar efterfrågan märkbart, vilket pressar priserna uppåt.
Tillgången på nötkreatur styrs av vädret
Jordbrukarna är beroende av en god tillgång till foder – gräs och vete – för att kunna mata korna under sommaren och hösten. Under perioder av torka växer det inte tillräckligt för att lantbrukarna skall kunna använda sitt foder för att kunna föda sin boskap. Bönderna tvingas då använda sina reservlager för att kunna hålla liv i sina besättningar.
Importförbud ger minskad tillgång och ökade priser
När larmrapporter, såsom fall av galna kosjukan, når marknaden, orsakar detta ofta förbud mot att importera nötkreatur från andra länder, vilket krymper utbudet regionalt och priserna på nötkött ökar. 2003 drog till exempel ett förbud av import av kanadensiska nötkreatur ned det amerikanska utbudet med 8 % och bidrog till en 30% ökning av priserna på levande boskap.
Historiska data
Leveransdatum
Futures på levande boskap går till leverans årligen i februari, april, juni, augusti, oktober och december, således alla jämna månader.
*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern LCJ2 avser leverans av levande boskap i april 2012.
Kontraktsspecifikationer
Kontraktstorlek
På Chicago Mercantile Exchange (CME) avser ett futureskontrakt levande boskap 40.000 pund, cirka 1.800 kilo.
Daglig prisavvikelse
0,03 USD per pund över eller under föregående dags avräkningspris.
Trading Hours
På CME Globex elektronisk plattform: Måndag 09:05 till fredag 13:55 med dagliga handelsstopp mellan 16:00 till 17:00, US Central Time.
Open Outcry: Måndag till fredag, 9:05 till 13:00
Sista handelsdagen
Sista handelsdagen på terminer med levande boskap på Chicago Mercantile Exchange är 24:00 torsdagen i likvidmånaden, november undantaget.
Leveranskvalité
Leverans av levande boskap på Chicago Mercantile Exchange avser levande stutar (oxar) av Yield Grade 3, 55% Choice och 45 % Select.
Nyheter
Kakaobönder i Brasilien gör sig redo för en comeback

En gång var Brasilien en framstående global leverantör av kakao, men sedan förlorade landet allt till en träddödande sjukdom som decimerade skördarna på 1980-talet. Nu gör kakaobönderna i Brasilien sig redo för en comeback. Det strömmar in nya pengar i kakaoindustrin, producenter ger sig in i nya områden och traditionella odlare får ekonomiskt stöd. De har stöd av jättar som Cargill och en investeringsfond skapad av Vale.
Brasilien strävar efter att fördubbla kakaoproduktionen i landet till 2030. Det är ett av målen från en plan som landets kakaokommission Ceplac tillkännager denna vecka. Redan 2025 borde Brasilien producera tillräckligt för att tillfredsställa den inhemska efterfrågan. Det skulle minska Brasiliens behov av att importera kakaobönor, och hjälpa till att lindra en allvarlig global brist på chokladingrediensen.
Av alla kakaoproducerande länder har Brasilien den största tillväxtpotentialen
Utvecklingen innebär en välbehövlig lättnad för kakaomarknaden, som har drabbats av dåligt väder och växtsjukdomar hos toppodlarna Elfenbenskusten och Ghana. Bakslag har dramatiskt krympt de globala lagren, vilket gör att kakaoterminerna stigit med nästan 70 procent i år. Priset för det mest aktiva kontraktet i London stängde i fredags så högt 3 476 GBP per ton.
CocoaAction Brasil kartlade minst 24 pågående projekt för att hjälpa den lokala kakaoförsörjningskedjan, med en total investering på över 150 miljoner brasilianska reais (30,6 miljoner USD).
Brasiliens kakaoboom är redan mer än bara ett löfte. Bönder i olika delar av landet planterar nya träd, som kommer att bära frukt under de kommande två till tre åren. Kakao har blivit ett så hett ämne att även ett biobränsleföretag nu är ute efter att producera chokladingrediensen. Brasil Biofuels fokuserar på bränsle tillverkat av palmolja, men började lägga till kakaoväxter till sin plantskola i hopp om att odla 1 000 hektar nästa år.
Den brasilianska kakaoproduktionen är fortfarande en bråkdel av vad som odlas i Afrika, en kontinent som står för nästan tre fjärdedelar av den globala tillgången. Det som gör Brasilien relevant är det faktum att åtminstone några av dess bönder har möjlighet att svara på en ökad global efterfrågan genom att öka utbudet. Många bönder i Afrika lever under fattigdomsgränsen och deras lön bestäms av myndigheterna, så de kan inte dra nytta av högre terminspriser. Producenterna behöver pengar för att investera, särskilt som nya europeiska regler kräver utgifter för spårbarhet för att bevisa att grödor inte odlades i avskogad mark.
En större brasiliansk produktion kan få ner kakaopriserna, även om det bara skulle vara en faktor på lång sikt. För närvarande fortsätter priserna att drivas av de dåliga utsikterna i Västafrika.
Det kanske största hotet mot Brasiliens ambitiösa kakaoplaner ligger fortfarande i trädhälsan. Mer än 30 år efter det första dödliga utbrottet förföljer en ny sjukdom som kallas witch’s broom landets kakaobönder.
Nyheter
Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.
Nyheter
Med vintern kom de högre elpriserna

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).
– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion.

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

-
Nyheter3 veckor sedan
Flera orsaker till att oljepriset faller kraftigt
-
Nyheter4 veckor sedan
Diamantjättarnas insatser för att begränsa utbudet har fått stopp på prisfallen
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer förklarar läget på oljemarknaden
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina överraskar med jätteköp av sojabönor från USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Liquid Wind ska bygga 80 anläggningar som vardera producerar 100 000 ton e-metanol per år
-
Nyheter2 veckor sedan
Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk
-
Nyheter2 veckor sedan
Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias vinterprognos: Liten risk för ny elprischock