Följ oss

Nyheter

10 000 ton lax per år ska produceras i Säffle från 2026

Publicerat

den

Visualisering av anläggningen där Re:ocean ska odla lax i Säffle.

RE:OCEAN ska producera 10 000 lax per år i bassänger på land i Säffle. Nu ger Europeiska Investeringsbanken (EIB) ett lån på 530 miljoner kronor till RE:OCEAN för att bygga den storskaliga anläggningen för laxodling på land. Produktionen ska vara igång år 2026.

RE:OCEAN kommer driva den första storskaliga satsningen av laxodling i Sverige, där den planerade anläggningen i Säffle ska producera lax motsvarande nästan 20 procent av den svenska laxkonsumtionen. Med svenskt odlad lax, kommer RE:OCEAN stärka och stöpa om mat-Sverige i grunden.

”Vi är mycket glada över EIB:s stöd. Investeringen är en stark förtroendesignal, och ett resultat av 12 månaders nära samarbete och dialog. Processen i sig bekräftar vårt teams unika erfarenhet inom branschen och vår teknologi som kommer göra det möjligt för konsumenter att njuta av hälsosam och mer hållbart lokalproducerad lax”, säger Morten Malle, vd RE:OCEAN.

Anläggningen kommer bestå av 88 bassänger där vattnet renas och återanvänds i ett eget slutet kretslopp. Det minskar vattenanvändningen och ökar kontrollen i hela systemet, jämfört med andra tekniker. Anläggningen ger inga utsläpp och ambitionen är dessutom att använda allt spill från laxen till nya resurser, exempelvis biogas. Alla tillstånd som bygglov och miljötillstånd är på plats och marken är förberedd för byggnation.

EIB:s vicepresident Thomas Östros, som är ansvarig för EIB:s verksamhet i Sverige, kommenterade:

”På EIB är vi mycket nöjda över att finansiera detta banbrytande, stora projekt för hållbar livsmedelsproduktion. RE:OCEANs nya anläggning kommer inte enbart att förse den svenska befolkningen med svenskproducerad och hållbart producerad lax, utan den är även producerad på ett nytt, innovativt och klimatvänligt sätt, med hjälp av den senaste tekniken för att återvinna vattnet i anläggningen. Dessutom har livsmedelsförsörjningen blivit en viktig del av den kritiska infrastrukturen i varje ekonomi, där laxanläggningen i Säffle kommer att stärka Sveriges självförsörjning på livsmedel och motståndskraft”, säger Thomas Östros, vicepresident EIB.

Svenskarna äter i snitt 25 kilo hel fisk och skaldjur per capita och år, där lax är den mest populära fisken. Men mindre än en procent av laxen vi äter kommer från Sverige, och det råder brist på produktion och odling att möta en växande efterfrågan.

”Efterfrågan på hälsosamt och hållbar producerad fisk ökar kraftigt, och globalt förväntas efterfrågan på svenskarnas favoritfisk, laxen fördubblas från 2020 till 2030. Idag importerar vi mer än 99 procent av den lax vi äter. Med stödet från EIB och andra investerare planerar vi att gå vidare med arbetet av anläggningen för att komma upp i full produktion till 2026.”, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande RE:OCEAN.

Projektet stöds även av Sveriges tre ledande dagligvaruhandlare – Axfood, Coop och ICA – som ser stora möjligheter i att kunna erbjuda konsumenter hållbart odlad lax från Sverige.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära