Connect with us

Nyheter

Äggpriset i USA har gått upp 300 procent – terminspriset i Kina stabilt

Published

on

Ägg i kartong

Priset på ägg i USA har stigit enormt de senaste två åren. Nedan är en graf över priset i storstadsbutiker för ett dussin ägg. Nyligen har dock priset börjat vända ner, men är fortfarande på en mycket hög nivå.

Graf över priset på ägg i USA
Priset på ett dussin ägg i städer i USA. Grått indikerar recessioner.

Priset på ägg gick upp 60 % under 2022 enligt konsumentprisindex, men det berättar inte hela sanningen för grossistpriset gick upp 300 % under 2022.

Bloomberg-podden Odd Lots pratar med Glenn Hickman, vars företag Hickman´s Family Farms som har 10 miljoner höns, om hur äggmarknaden fungerar. Fokus för samtalet är hur det fungerar i USA.

Terminsmarknad för ägg

Chicago Mercantile Exchange, CME, startade sin verksamhet 1898 som the Chicago Butter and Egg Board. Även NYMEX, New York Mercantile Exchange, har erbjudit handel i ägg. Men på 1970-talet avslutades terminshandeln på ägg i USA då äggproduktionen blivit för koncentrerad vilket gjorde att marknaden kunde manipuleras.

Vi har tidigare skrivit om att Dalian Commodity Exchange i Kina planerade att lansera terminshandel på ägg och efter en viss försening så kom handeln igång i november 2013. Nedan är terminspriset på ägg i Kina på råvarubörsen Dalian Commodity Exchange sedan handeln inleddes.

Terminspriset på ägg i Kina på råvarubörsen Dalian Commodity Exchange.