Connect with us

Nyheter

Göteborgsföretaget Green-On ska göra fett och olja från elektricitet

Published

on

Fettproducenten AAK investerar i Göteborgsbaserade Green-On, ett start up-bolag inom food tech-branschen, vars koncept är en del av den större utvecklingen inom det som brukar kallas Power-to-X, dvs att man matar in elektricitet för att få ut en annan råvara.

I det här fallet ska Green-On producera oljor och fetter för livsmedel och andra användningsområden – direkt från koldioxid, förnybar/fossilfri elektricitet och vatten, vilket eliminerar behovet av odlingsbar mark, en av de knappaste resurserna vi har. Power-to-X-tekniken har potential att påskynda utvecklingen av hållbara ingredienslösningar för livsmedel och tekniska produkter.

Green-Ons process

”Vid sidan av palmolja finns det idag få växtbaserade oljor som kan användas för att skapa den funktionalitet hos fasta, högsmältande fetter som används i till exempel växtbaserat kött, bageri och konfektyrapplikationer”, säger Karsten Nielsen, Chief Technology Officer på AAK. ”Den här teknologin tillhandahåller exakt den del av fettet som behövs inom den framtida livsmedelsproduktionen och har dessutom en mycket lägre miljöpåverkan än någon annan känd teknologi, vilket är helt i linje med AAK:s strategi.”

Som en del av investeringen kommer AAK att tillhandahålla sin expertis inom oljor och fetter samt erbjuda resurser för att stödja och vidareutveckla Green-On och dess arbete. Samarbetet med Green-On möjliggjordes genom AAK:s partnerskap med Big Idea Ventures (BIV), som inleddes i mars 2021.

Identiska på molekylnivå

De oljor och fetter som Green-On ska producera kommer att vara identiska på molekylnivå med de djurfetter och växtoljor som växer på traditionell väg. Skillnaden är att den önskade slutprodukten här växer i en bioreaktor.

När vi ändå är på ämnet. Israeliska Remilk ska bygga en produktionsanläggning i Danmark där man med precisionsfermentering ska producera mjölkprotein som är identiskt med proteinet från komjölk. Den första anläggningen ska producera lika mycket som 50 000 kor.