Följ oss

Nyheter

Göteborgsföretaget Green-On ska göra fett och olja från elektricitet

Publicerat

den

Fettproducenten AAK investerar i Göteborgsbaserade Green-On, ett start up-bolag inom food tech-branschen, vars koncept är en del av den större utvecklingen inom det som brukar kallas Power-to-X, dvs att man matar in elektricitet för att få ut en annan råvara.

I det här fallet ska Green-On producera oljor och fetter för livsmedel och andra användningsområden – direkt från koldioxid, förnybar/fossilfri elektricitet och vatten, vilket eliminerar behovet av odlingsbar mark, en av de knappaste resurserna vi har. Power-to-X-tekniken har potential att påskynda utvecklingen av hållbara ingredienslösningar för livsmedel och tekniska produkter.

Green-Ons process

”Vid sidan av palmolja finns det idag få växtbaserade oljor som kan användas för att skapa den funktionalitet hos fasta, högsmältande fetter som används i till exempel växtbaserat kött, bageri och konfektyrapplikationer”, säger Karsten Nielsen, Chief Technology Officer på AAK. ”Den här teknologin tillhandahåller exakt den del av fettet som behövs inom den framtida livsmedelsproduktionen och har dessutom en mycket lägre miljöpåverkan än någon annan känd teknologi, vilket är helt i linje med AAK:s strategi.”

Som en del av investeringen kommer AAK att tillhandahålla sin expertis inom oljor och fetter samt erbjuda resurser för att stödja och vidareutveckla Green-On och dess arbete. Samarbetet med Green-On möjliggjordes genom AAK:s partnerskap med Big Idea Ventures (BIV), som inleddes i mars 2021.

Identiska på molekylnivå

De oljor och fetter som Green-On ska producera kommer att vara identiska på molekylnivå med de djurfetter och växtoljor som växer på traditionell väg. Skillnaden är att den önskade slutprodukten här växer i en bioreaktor.

När vi ändå är på ämnet. Israeliska Remilk ska bygga en produktionsanläggning i Danmark där man med precisionsfermentering ska producera mjölkprotein som är identiskt med proteinet från komjölk. Den första anläggningen ska producera lika mycket som 50 000 kor.

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära