Följ oss

Nyheter

Han förlorade en miljard på nickelmarknaden

Publicerat

den

Senast klockan 14:08 Shanghai-tid den 8 mars stod det klart att Xiang Guangdas jättesatsning på ett fall i nickelpriset gått spektakulärt fel. Terminspriset hade precis skjutit i höjden till över 100 000 dollar per ton och hans satsning låg mer än 10 miljarder dollar back. Det hotade inte bara att försätta Xiangs företag i konkurs, utan att utlösa en Lehman Brothers-liknande chock genom hela metallindustrin och eventuellt störta själva London Metal Exchange

Nickeltackor

Men Xiang var lugn. Inom några timmar hade mer än 50 bankirer anlänt till hans kontor och ville höra hur han planerade att reagera på krisen. Han sa helt enkelt till dem: ”Jag är övertygad om att vi kommer att övervinna det här.”

Fyra månader senare faller nickelpriset precis som Xiang hade förutspått. Bankerna ledda av JPMorgan Chase har återbetalats. Han har stängt nästan hela sin korta position i nickel och gjort en förlust på handeln på cirka en miljard dollar – en hanterbar summa med tanke på vinsten som genereras på andra håll i hans affärsimperium, säger folk som känner honom.

Slutar ändå med vinst

Mannen med smeknamnet ”Big Shot” i kinesiska råvarukretsar är redo att gå vidare från fiaskot med sitt gruv- och ståltillverkningsföretag, Tsingshan Holding Group. Faktum är att detta företag är intakt och till och med expanderande.

Men medan Xiang går vidare, har andra tagit itu med förstörelsen som krisen åstadkommit. Hans mirakulösa flykt var till stor del tack vare LMEs agerande, som kontroversiellt ingrep för att hindra priserna från att stiga och sedan avbröt handeln tills Xiang hade gjort ett avtal med sina banker.

Massiv short squeeze

Xiang började bygga upp sin massiva blankningsposition i slutet av 2021 och början av 2022 dels som en hedge, dels som en satsning på att en planerad ökning i Tsingshans produktion i år. Bedömningen var att denna produktionsökning skulle bidra till att dra ner priserna. Men när Rysslands invasion av Ukraina skakade globala marknader, började nickelpriset att klättra – gradvis till en början, innan det steg med 250 procent i en episk kursuppgång.

På kvällen den 8 mars 2022 trängdes seniora bankirer i ett rum på Tsingshans högkvarter och krävde svar. Andra ringde in för videosamtal från London eller Singapore. Av de närvarande gick några inte förrän tidigt nästa morgon.

Publiken den kvällen var så stor eftersom Xiangs position var spridd över ett tiotal banker och mäklare – han hade varit en bra kund för många av dem, inklusive JPMorgan, i flera år. Men efter att nickelpriset började rusa den 7 mars kämpade Tsingshan för att möta sina marginalkrav. Nu var han skyldig var och en av dem hundratals miljoner dollar.

LME hade så småningom ingripit för att stoppa handeln ett par timmar efter att nickelpriset nådde 100 000 dollar. Börsen avbröt också transaktioner för miljarder dollar, vilket förde tillbaka priset till 48 078 dollar, där det stängde dagen innan, i vad som kom att utgöra en livlina för Xiang och Tsingshan.

För att återöppna marknaden föreslog LME en lösning. Börsen föreslog att Xiang borde ingå ett avtal med innehavare av långa positioner för att stänga sin handel. Men ett pris på runt 50 000 dollar skulle vara mer än dubbelt så högt som den nivå där han hade gått in i sin korta position, och skulle innebära att han accepterade miljarder dollar i förluster.

Xiang, som är i början av 60-årsåldern, stod fast. Från att ha börja med att tillverka ramar för bildörrar och fönster i Wenzhou, östra Kina, hade han byggt Tsingshan till världens största tillverkare av nickel och rostfritt stål. Företaget är nu ett imperium som sträcker sig från gruvor på avlägsna indonesiska öar till stålverk på Kinas östkust. Längs vägen hade han skaffat sig ett rykte om visionärt tänkande och att satsa stort.

Han hade fångat LMEs uppmärksamhet tidigare, när Tsingshan 2019 befann sig på andra sidan av en short squeeze, och drog ut stora mängder nickellager från börslager och fick priserna att hoppa.

Den här gången hade hans aggressiva inställning till handel mycket bredare effekter.

Prishöjningen och handelsstoppet orsakade förödelse för företag som använder nickel, som rostfria stålverk och tillverkare av batterier för elfordon. Vissa slutade helt enkelt ta nya beställningar. 

Men med ett oöverträffat kaos som skvalpar genom branschen, hade Xiang – fortfarande inför sina bankirer under de tidiga timmarna den 9 mars – en viktig fördel. De var mer rädda än han.

Om han vägrade att betala skulle de behöva jaga honom i domstolar i Indonesien och Kina. Dessutom hade han utfört sin nickelhandel genom en mängd olika företag – som Hongkong-filialen till batterienheten Ruipu Energy – och det var inte klart att bankerna ens skulle ha rätt att beslagta Tsingshans mest värdefulla tillgångar.

JP Morgan, som hade den största exponeringen, tog ledningen. Gruppen inkluderade några internationella aktörer som Standard Chartered Bank och BNP Paribas, men många var kinesiska och singaporiska banker som hade liten erfarenhet av att hantera en situation som denna.

Personlig garanti

Xiang sa till de församlade bankirerna att han inte hade för avsikt att stänga positionen i närheten av 50 000 dollar. 

Istället skrev han en lista över de tillgångar han var villig att ställa som säkerhet: en rad ferronickelfabriker i Indonesien. Men för några av bankirerna var det inte tillräckligt. Så Xiang gjorde ytterligare en eftergift, en personlig garanti. Om Tsingshan inte betalade sina skulder, kunde bankirerna slänga ut honom från sitt hem. Det var vad han var villig att erbjuda. 

Det var inte så mycket val. Den 14 mars, en vecka efter kaoset som uppslukade nickelmarknaden, tillkännagav Tsingshan ett avtal med sina banker enligt vilket de gick med på att inte förfölja företaget för de miljarder det var skyldigt under en period. I utbyte kom Xiang överens om en rad prisnivåer där han skulle minska sin nickelposition när priserna sjunkit under cirka 30 000 dollar.

När marknaden öppnade igen två dagar senare sjönk priserna, vilket lättade på belastningen på Xiang och bankerna. En kort dipp under 30 000 dollar gjorde att Tsingshan kunde täcka cirka 20 procent av sin korta position.

Varje månad såg Tsingshan och dess banker över sitt stillaståendeavtal. Efter den första nedgången tillbringade nickel långa sträckor i limbo med priser som svävade runt 33 000 dollar.

Det var en nervös tid. Tsingshan hade fortfarande en enorm kort position, vilket innebär att den och dess banker fortfarande kan utsättas för stora förluster om priserna började stiga igen – till exempel om sanktioner mot Ryssland ledde till ett verkligt avbrott i nickelförsörjningen, vilket de hittills inte hade gjort.

Slutligen, i maj, föll priserna avsevärt under nyckelnivån på 30 000 dollar efter att Kinas nedstängningar sänkte stämningen på metallmarknaden. Under de följande veckorna minskade Tsingshan sin position – som i början av mars hade varit över 150 000 ton – till bara 60 000 ton.

Vid det här laget var priserna under den nivå där Tsingshan hade slutat att kunna betala sina marginalsamtal i början av mars, vilket innebar att Xiang inte längre var skyldig bankerna några pengar.

Personer som är bekanta med saken uppskattar Tsingshans förluster på handeln till cirka 1 miljard dollar. Xiang är inte orolig. Förlusten har i stort sett uppvägts av vinsten från hans nickelverksamhet under samma period.

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden

Publicerat

den

Världen arbetar hårt med att ställa om till att släppa ut mindre koldioxid och i det arbetet ingår många delar. Två centrala delar är vätgas och energiöverföring. Något som knyter detta samman är ammoniak, vilket kan sägas vara en variant av vätgas som dels kan användas i sin egen rätt och dels är det en form som gör att vätgas kan transporteras runt om i världen.

IVA har hållit ett seminarium om ammoniak där tre olika personer håller föredrag och svarar på frågor. Det är intressant med många detaljer som blir belysta. Men förvänta dig inga slagkraftiga budskap om enkla och revolutionerande lösningar, här handlar det mer om hur vi praktiskt kan ta oss framåt.

Ammoniak – möjliggörare för global handel med vätgas
Produktion av vätgas från ammoniak, teknik och kommersiellt tillgängliga processer.
Henrik Larsen, KBR

Omställning och reduktion av CO2 i Stenungssund
Hur kan ammoniak bidra? Hur står den sig mot andra tekniker?
Lars Pettersson, Borealis

Vätgas avgörande del av Volvos omställning
Vilken roll kan ammoniak som vägasbärare spela?
Monica Johansson, Volvo Group

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden
Fortsätt läsa

Populära