Connect with us

Nyheter

Goldman Sachs ändrar åsikt om kopparpriset

Published

on

Kopparpriset har tappat en av sina mest inflytelserika supporters efter att Goldman Sachs ändrar sina kortsiktiga prisprognoser i väntan på en kraftig nedgång i konsumentutgifter och industriell aktivitet när Europas energikris fördjupas.

Koppar

Goldmans analytiker har varit bland de mest hausseartade när det gäller om råvaror och varnade för att koppar i synnerhet kan bli en av de tightaste marknaderna någonsin. När investerare säljer metallen i massor och priserna nu är 40 procent under bankens förväntningar, varnar banken för att lågkonjunkturen fortfarande kan ha mycket längre kvar.

Dollarns uppgång har tyngt koppar avsevärt samtidigt som den globala energipressen hotar tillväxten runt om i världen. 

Inte ensamma om att sänka sina prognoser 

Goldman Sachs ser koppar falla till 6 700 dollar per ton under de kommande tre månaderna, jämfört med en tidigare prognos på 8 650 dollar.

Bank of America sänkte också sina prognoser förra veckan och varnade för att i ett värsta scenario där Europa upplever omfattande gasbrist, kan priserna sjunka till så lågt som 4 500 dollar per ton.

Kopparmarknaden står inför ett överskott under de kommande två åren när efterfrågan avtar och gruvor fortsätter att expandera, sa Marcus Garvey, chef för råvarustrategi på Macquarie Group vid ett online-LME-seminarium på tisdagen. Utan fler utbudschocker kommer metallens utveckling att komma ner till global tillväxt, sa han.

Avslutningsvis kan tilläggas att Goldman Sachs metallstrateg Nick Snowdon för några veckor sedan sade att kopparpriset kan gå ner på kort sikt, men att vi om 2-3 år kommer att få se en extrem brist med väldigt höga priser. Det gäller alltså att hålla olika tidsperspektiv i huvudet.