Connect with us

Nyheter

Stort fynd av zink i Sala gjort av Alicanto Minerals

Published

on

Det australiensiska gruvbolaget Alicanto Minerals som prospekterar efter metaller och mineraler kring Sala har hittat betydande fyndigheter av zink, silver och bly.

– Det är den största aktiva outvecklade tillgången av zink i Sverige. Fyndigheten kan sätta Sala och hela Bergslagen i centrum för Sveriges gröna omställning, säger Peter George vd Alicanto Minerals.

Alicanto Minerals har via sitt svenska dotterbolag Zaffer Sweden sedan 2021 borrat efter värdefulla metaller och mineral i den historiska gruvstaden Sala. Fyndet omfattar 9,7 miljoner ton av zinkmalm, samt fyndigheter av silver och bly, vilket gör det till den största outforskade tillgången av zink i Sverige. Sala, vars stora gruvindustri avvecklades i början av 1960-talet kan därför bli aktuellt för en ny gruva – en viktig pusselbit för industrins klimatomställning.

– Vi ser stor potential i Sala och kommer nu ta nästa steg och ansöka om en bearbetningskoncession för att kunna etablera en gruva, säger Peter George, vd Alicanto Minerals.

Grön zink nyckel i klimatomställningen

Zinkfyndigheterna är av särskilt intresse för den gröna omställningen. Efterfrågan på fossilfri zink väntas öka i takt med att stålindustrin går över till en grön fossilfri produktion. Sverige står idag för en dryg tredjedel av zinkproduktion inom EU (2020) och även den europeiska efterfrågan på zink väntas öka i enlighet med EU:s självförsörjningsmål av kritiska metaller och mineral.

– Utan zink rostar stålet och utan fossilfri zink blir det därför inga fossilfria bilar eller vindkraftverk. När alla industrier nu vill ställa om till fossilfri produktion måste även zinken vara fossilfri, förklarar Peter George med hänvisning till Alicanto Minerals vision om att skapa Sveriges första zinkgruva designad för elektrifiering.

Advertisement
Tavex

Blåser nytt liv in i Salas gruvhistoriska arv

Alicanto Minerals som även bedriver prospektering efter koppar och guld i Dalarna blickar nu framåt mot nästa steg i Salas femhundraåriga gruvhistoria. Publiceringen av mineraltillgången i Sala är ett av flera steg i processen för framtida gruvverksamhet.

– Bergslagens gruvor var nyckelleverantörer under Sveriges industriella revolution. Nu kan Sala bli centrum för Sveriges gröna industriella revolution – och bli en nyckelleverantör även i den europeiska omställningen, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

En 100 procent elektrifierad gruvverksamhet skulle säkerställa kedjan för fossilfritt även i leverantörsledet.

– Vi vill bygga vidare på Salas långa gruvtradition med en modern och helt elektrifierad gruva för fossilfri brytning. Vårt team har global erfarenhet men är ledande specialister på prospektering och gruvdrift i Sverige. Vi är stolta över att ha tagit första steget i en längre resa för oss och för Sala, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

Alicanto Minerals är noterat på börsen i Australien

Alicanto Minerals aktier (ASX: AQI) är noterade på den australiensiska börsen (ASX). Nedan är även ett inslag från Sveriges Radio.

Advertisement
Tavex

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära