Nyheter

Stort fynd av zink i Sala gjort av Alicanto Minerals

Published

on

Det australiensiska gruvbolaget Alicanto Minerals som prospekterar efter metaller och mineraler kring Sala har hittat betydande fyndigheter av zink, silver och bly.

– Det är den största aktiva outvecklade tillgången av zink i Sverige. Fyndigheten kan sätta Sala och hela Bergslagen i centrum för Sveriges gröna omställning, säger Peter George vd Alicanto Minerals.

Alicanto Minerals har via sitt svenska dotterbolag Zaffer Sweden sedan 2021 borrat efter värdefulla metaller och mineral i den historiska gruvstaden Sala. Fyndet omfattar 9,7 miljoner ton av zinkmalm, samt fyndigheter av silver och bly, vilket gör det till den största outforskade tillgången av zink i Sverige. Sala, vars stora gruvindustri avvecklades i början av 1960-talet kan därför bli aktuellt för en ny gruva – en viktig pusselbit för industrins klimatomställning.

– Vi ser stor potential i Sala och kommer nu ta nästa steg och ansöka om en bearbetningskoncession för att kunna etablera en gruva, säger Peter George, vd Alicanto Minerals.

Grön zink nyckel i klimatomställningen

Zinkfyndigheterna är av särskilt intresse för den gröna omställningen. Efterfrågan på fossilfri zink väntas öka i takt med att stålindustrin går över till en grön fossilfri produktion. Sverige står idag för en dryg tredjedel av zinkproduktion inom EU (2020) och även den europeiska efterfrågan på zink väntas öka i enlighet med EU:s självförsörjningsmål av kritiska metaller och mineral.

– Utan zink rostar stålet och utan fossilfri zink blir det därför inga fossilfria bilar eller vindkraftverk. När alla industrier nu vill ställa om till fossilfri produktion måste även zinken vara fossilfri, förklarar Peter George med hänvisning till Alicanto Minerals vision om att skapa Sveriges första zinkgruva designad för elektrifiering.

Blåser nytt liv in i Salas gruvhistoriska arv

Alicanto Minerals som även bedriver prospektering efter koppar och guld i Dalarna blickar nu framåt mot nästa steg i Salas femhundraåriga gruvhistoria. Publiceringen av mineraltillgången i Sala är ett av flera steg i processen för framtida gruvverksamhet.

– Bergslagens gruvor var nyckelleverantörer under Sveriges industriella revolution. Nu kan Sala bli centrum för Sveriges gröna industriella revolution – och bli en nyckelleverantör även i den europeiska omställningen, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

En 100 procent elektrifierad gruvverksamhet skulle säkerställa kedjan för fossilfritt även i leverantörsledet.

– Vi vill bygga vidare på Salas långa gruvtradition med en modern och helt elektrifierad gruva för fossilfri brytning. Vårt team har global erfarenhet men är ledande specialister på prospektering och gruvdrift i Sverige. Vi är stolta över att ha tagit första steget i en längre resa för oss och för Sala, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

Alicanto Minerals är noterat på börsen i Australien

Alicanto Minerals aktier (ASX: AQI) är noterade på den australiensiska börsen (ASX). Nedan är även ett inslag från Sveriges Radio.

Populära

Exit mobile version