Nyheter
Inte ett nickel…

Nickel är en silvervit metall med bra ferromagnetism och seghet som främst används som en legering i rostfritt stål. Nickel används även som den viktigaste komponenten i mässing samt för galvanisering. Nickel används också tillsammans med lantan i nickel-metall hydriden (NiMH) i batterier.
Det var först i mitten av 1700-talet som nickel kunde isoleras som en separat metall. Dessförinnan hade förekomsten av denna noterats i koppargruvor där den troddes vara en osmältbar kopparmalm.
Det konstaterades att genom att kombinera nickel med stål, även i små mängder, ökade hållbarheten och styrkan i stål avsevärt liksom dess motståndskraft mot korrosion. Produktion av rostfritt stål är nu det enskilt största användningsområdet för nickel i dag.
Nickel kan leda elektricitet och värme. Under normala temperaturer bildar nickel ett lager av kompakt oxidskikt på ytan i fuktig luft, vilket inte bara kan hindra sig själv från att oxideras, men också motstå korrosion av vattenhaltig alkali eller saltlösning. Då nickel värms reagerar metallen våldsamt med syre, svavel, klor och brom. Nickel har en bred tillämpning i modern tid. Till exempel kan den användas för att framställa rostfritt stål och legerat stål. Nickel används ofta i framställningen av flygplan, radar, missiler, tanks, örlogsfartyg, rymdskepp och atomreaktor. I den kemiska industrin används nickel ofta som en hydrogenering-katalysator.
Då nickel är mycket resistent mot korrosion används det ofta som ett korrosionsskydd i olika typer av legeringar. Nickel i kombination med krom används för att skapa nichcroem, en kromnickellegering som har en hög smältpunkt och används för konvertering av el till värme. 2007 uppgick den årliga globala produktionen till 1,4 miljoner ton.
Nickelproducenter
Nickelfyndigheter klassificeras antingen som sulfid eller lateritfyndigheter. Sett ur ett ekonomiskt perspektiv är lateritfyndigheter enorma, men de har i gengäld en betydligt lägre koncentration av malmen i jämförelse med sulfidfyndigheter. Den primära malmen i sulfidfyndigheter är millerite.
De största producenterna av nickel är
- Vale S.A. (VALE)
- Xstrata PLC (XTA-LN)
- BHP Billiton (BHP)
- JSC MMC Norilsk Nickel (NILSY)
Trender och drivkrafter
Konjunkturcykler
Nickelpriserna reagerar på över- eller underskott i efterfrågan av metallen. Nickelpriserna på råvarubörsen London Metal Exchange nådde en topp på mer än 50.000 USD per ton i mars 2007 för att därefter falla till nivåer under 10.000 USD per ton i februari 2009. Olönsamma gruvor lades ned som en konsekvens och en av dessa var den nya Ravensthorpe-lateritgruvan i Australien (BHP) som enligt de ursprungliga planerna skulle ha producerat 50.000 ton per år efter full utbyggnad.
Tillväxtekonomier
Användningen av rostfritt stål ökar med tillväxten i de olika ekonomierna, framförallt de så kallade tillväxtekonomierna. Den genomsnittliga tillväxttakten för produktion av rostfritt stål i de så kallade BRIC-länderna uppgick till 26,3% under åren 2001-2008.
Olika typer av rostfritt stål
De höga priserna på nickel har lett till att stålverken har ökat sin produktion av stål i 200-serien. Denna typ av stål innehåller halter om 3,5 till 6 procent nickel jämfört med 8,5 till 10 procent som förekommer i stål i 300-serien.
Substitution
En ytterligare reaktion på höga nickelpriser under 2007 var den ökade användningen av låggradig nickelmalm för att utvinna nickel som ett substitut för det raffinerade nicklet från Kina. Denna process är inte ekonomiskt lönsam om nickelpriserna är lägre än 24.000 dollar per ton.
Handel i nickelterminer
Sedan 1974 handlas terminer och optioner avseende nickel på London Metal Exchange under akronymen NI.
Kvalitet
Nickel med en renhet om minst 99,80% enligt B39-79 (2008).
Lot size (warrant)
6 ton med en godkänd avvikelse om +/- 2 %.
Form
Full Plate Cathode, Klippkatoder, pellets, briketter.
Lagstiftning
Dessa kontrakt lyder under engelsk lag, och regleras dessutom av LME och Financial Services Authority (FSA).
Skiljedom
I de fall som parterna inte kan enas, skall medling ske via LME:s skiljedomsförfarande och / eller genom annat organ som parterna kommit överens om.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter1 vecka sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad