Connect with us

Nyheter

Manipulationsförsök på råvarumarknaden

Published

on

Lök handlas inte längre på terminEtt av de tidiga försöken att manipulera en råvara skedde i Chicago på slutet av 50-talet, då en grupp spekulanter köpte upp stora mängder lök, en jordbruksprodukt som då handlades standardiserat på råvarumarknaderna.

Bönderna protesterade och det ledde till ett förbud mot terminskontrakt på lök som fortfarande gäller. Det har också gett ekonomerna en möjlighet att se vad som sker med en råvara som inte längre handlas på termin. En slutsats som dragits är att börshandeln minskar prisskillnaderna över säsongerna.

Statistik är värdefullt

Den som får tillgång till officiell statistik innan den släpps kan tjäna pengar på att förutspå hur marknaden kommer att reagera. Bland de viktigaste siffrorna är hur stora arealer amerikanska bönder planterat av olika grödor.

1905 mutade Louis Van Riper en tjänsteman på det amerikanska jordbruksdepartementet och fick denna att dra upp eller ned persiennerna på sitt kontor beroende på hur mycket bomull som planterats. Sedan dess har det varit strängt förbjudet för offentligt anställda att sälja insiderinformation. Paradoxalt förbjöds inte spekulanter att utnyttja sådan information förrän 2010.

Skådespelaren Eddie Murphy hade sitt genombrott i filmen Trading Places, där en hemlig offentlig rapport om apelsinjuice hade en nyckelroll. Lagen som förbjuder den sortens spekulation har därför uppkallats efter honom, The Eddie Murphy Rule.

Kraven för att döma någon var tidigare så höga att nästan ingen straffades för det. Åklagarmyndigheten var tvungen att bevisa inte bara att en handlare manipulerat priset till en artificiell hög nivå, men att det också fanns ett uppsåt att göra det. Kraven har nyligen sänkts vilket medfört att beviskraven är lägre. Sannolikheten att fler domar kommer i framtiden får således anses som stor.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära