Nyheter
Manipulationsförsök på råvarumarknaden
Ett av de tidiga försöken att manipulera en råvara skedde i Chicago på slutet av 50-talet, då en grupp spekulanter köpte upp stora mängder lök, en jordbruksprodukt som då handlades standardiserat på råvarumarknaderna.
Bönderna protesterade och det ledde till ett förbud mot terminskontrakt på lök som fortfarande gäller. Det har också gett ekonomerna en möjlighet att se vad som sker med en råvara som inte längre handlas på termin. En slutsats som dragits är att börshandeln minskar prisskillnaderna över säsongerna.
Statistik är värdefullt
Den som får tillgång till officiell statistik innan den släpps kan tjäna pengar på att förutspå hur marknaden kommer att reagera. Bland de viktigaste siffrorna är hur stora arealer amerikanska bönder planterat av olika grödor.
1905 mutade Louis Van Riper en tjänsteman på det amerikanska jordbruksdepartementet och fick denna att dra upp eller ned persiennerna på sitt kontor beroende på hur mycket bomull som planterats. Sedan dess har det varit strängt förbjudet för offentligt anställda att sälja insiderinformation. Paradoxalt förbjöds inte spekulanter att utnyttja sådan information förrän 2010.
Skådespelaren Eddie Murphy hade sitt genombrott i filmen Trading Places, där en hemlig offentlig rapport om apelsinjuice hade en nyckelroll. Lagen som förbjuder den sortens spekulation har därför uppkallats efter honom, The Eddie Murphy Rule.
Kraven för att döma någon var tidigare så höga att nästan ingen straffades för det. Åklagarmyndigheten var tvungen att bevisa inte bara att en handlare manipulerat priset till en artificiell hög nivå, men att det också fanns ett uppsåt att göra det. Kraven har nyligen sänkts vilket medfört att beviskraven är lägre. Sannolikheten att fler domar kommer i framtiden får således anses som stor.