Connect with us

Nyheter

Brist på lök kan skapa en livsmedelskris i stora delar världen

Published

on

Lökar

Priset på vete och andra sorters spannmål har sjunkit under de senaste månaderna vilket minskar oron över tillgången till vissa stapelvaror. En kombination av faktorer skakar nu om grönsaksmarknaden, ryggraden i en hälsosam, hållbar diet. En av de viktigaste aktörerna i detta drama är den löken.

Priserna på lök befinner sig en stigande trend, vilket bidrar till att driva på inflationen och uppmanar länder att vidta åtgärder för att säkra leveranser. Länder som Marocko och Turkiet har stoppat en viss export, liksom Kazakstan. Filippinerna har beordrat en utredning av karteller.

Exportbegränsningar utöver detta inkluderar också morötter, tomater, potatis och äpplen, vilket minskade tillgängligheten över hela världen varnade FN och Världsbanken denna månad. I Europa har tomma hyllor tvingat Storbritanniens stormarknader till ransonering av vissa frukter och grönsaker efter en svag skörd i södra Spanien och Nordafrika.

Stapelvara i världens kök

Lök är en stapelvara i kök över hela världen. Lök är den mest konsumerade grönsaken efter tomaten. Det produceras cirka 106 miljoner ton lök årligen, vilket är ungefär lika stor volym som morötter, rovor, chili, paprika och vitlök tillsammans. Lök används i allt från curry och soppor till korv.

Prisuppgången är en effekt från katastrofala översvämningar i Pakistan, frost som skadar lager i Centralasien och Rysslands krig i Ukraina. I Nordafrika har jordbrukarna under tiden kämpat med allvarlig torka och ökade kostnaden för frön och gödningsmedel. Dåligt väder har drabbat marockanska odlare särskilt hårt och grönsakspriserna bedöms förbli höga även efter det att landets regering denna månad införde ett förbud mot att exportera lök och tomater till andra länder i Västafrika.

På Filippinerna har en brist på lök förvärrats, precis som bristen på allt från salt till socker under de senaste månaderna. Priserna blev så absurd höga att lök under en period kostade mer än kött. Landet kämpar samtidigt med den högsta inflationen på 14 år.

I Kazakstan har prisuppgången fått landets myndigheter att öppna sina strategiska lager. Samtidigt har landets myndigheter infört ett exportförbud, något som även skett i Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan. Det sistnämnda landet är per capita världens största producent av lök. På andra håll har Azerbajdzjan infört en ”begränsning” på försäljningen och Belarus kommer inom kort att börja licensiera sändningar.

För tillfället, medan många regeringar gärna kommer att subventionera import av vete eller mjöl för att hålla sina människor lyckliga, finns det begränsat stöd för grönsaksodlare. Resultatet är att världen producerar mer spannmål, socker och vegetabiliska oljor än näringsbehovet, men bara ungefär en tredjedel av den frukt och grönsaker som behövs.

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Populära