Följ oss

Nyheter

London Metal Exchange, världens främsta börs för handel i basmetaller

Publicerat

den

London Metal Exchange - Råvarubörs för basmetaller

London Metal Exchange - Råvarubörs för basmetallerLondon Metal Exchange, LME, som etablerades redan 1877 är i dag baserat på 56 Leadenhall Street i hjärtat av City of London och är världens främsta börs för handel i basmetaller. I dag erbjuder denna marknadsplats en lång rad options- och terminskontrakt på basmetaller, minor metals och stål. Sedan juli 2012 ägs London Metal Exchange av Hong Kong Exchanges and Clearing som köpte LME för 1,4 miljarder GBP i en budstrid med Intercontinental Exchange, ICE.

London Metal Exchange utgör ett transparent forum för all typ av handel med oädla metaller, och bidrar till att hjälpa företag världen över med att sammanställa jämnviktspriser så långt som flera år in i framtiden. Detta hjälper den fysiska industrin att planera i en värld som omfattas av en ofta svår och snabb prisutvecklingen. Genomslaget på prissättningen på LME är så stark att den åberopas av industriföretag världen över.

LME är en mycket likvid marknad och 2011 uppnåddes rekordvolymer om 146,6 miljoner avslut, motsvarande 15,4 biljoner pund, motsvarande 61 miljarder pund per handelsdag. Trots att denna börs är baserad i Storbritannien härrör mer än 95 procent av all handel som sker där från utlandet.

De enda som tillåts handla på denna marknad är de företag som är medlemmar av LME och det är genom dessa som industrin handlar på marknaden och har access till alla de typer av riskhanteringsverktyg och leveransfunktioner som erbjuds. Handeln sker på tre olika sätt,

  • Genom så kallat ”open out cry” i LMEs karakteristiska ”ringar”
  • Genom den interbankmarknad som sker på telefon samt
  • Genom LMEselect, London Metal Exchanges elektroniska handelsplattform

På London Metal Exchange är det möjligt att handla terminskontrakt på basmetaller med dagliga förfallodagar upp till tre månader framåt. Löptiden på tre månader är en kvarleva från grundandet 1877, då det tog handelsfartygen tre månader att leverera sin last med koppar från Chile. Det finns också kontrakt som sträcker sig upp till 123 månader, drygt tio år framåt. Det finns även en väl fungerande avistamarknad. Genom ett så pass omfattande system erbjuder LME sina kunder möjligheter till hedging, en världsomfattande referensprissättning och möjligheten att reglera fysiska leveranser av de underliggande råvarorna.

En kort introduktion till London Metal Exchange

Historik

London Metal Market and Exchange Company grundades 1877 men börsens ursprung kan spåras så pass långt tillbaka som 1571 och öppnandet av Royal Exchange i London.

Innan börsen grundades bedrevs verksamheten av handlare på Londons kaffehus där affärerna gjordes upp i provisoriska ringar som ritats upp med krita på golvet.

Från början handlades endast koppar, men både bly och zink tillkom ganska snart, även om det var först 1920 som dessa metaller fick sin officiella status. Under andra världskriget stängde börsen och öppnade inte igen förrän 1952. Utbudet av metaller utvidgades och 1978 tillkom handeln i aluminium som året efter följdes av nickel. 1989 lades tenn till listan på metaller som handlas på London Metal Exchange, 1992 tillkom aluminiumlegeringar, 2008 stål och 2010 lades två minor metals, kobolt och molybden till. 2011 upphörde handeln i plast, en råvara som börsen tagit upp till handel på prov.

Historien om LME

Handel

För att kunna handla terminskontrakt i koppar, tenn eller någon annan metall noterad på LME, krävs det att affärerna går genom en av LMEs medlemsföretag. Köparna av kontrakten, som ofta håller sina terminer till förfall, vilket gör att handeln på LME skiljer sig en hel del från den på övriga råvarubörser, erhåller sedan en option, en så kallad ”warrant” på ett utsett LME-godkänt lager, för att kunna ta emot metallen om så krävs. LME publicerar dagligen detaljerade uppgifter om hur många ton metall som finns i de olika lagren vilket bidrar till att både producenter och konsumenter kan fatta korrekta affärsbeslut.

Ring trading

Mellan 11:40 och 17:00, London Time, sker handeln i de så kallade ringarna. Handeln sker genom så kallat Open Outcry, som är det äldsta och mest populära sättet att bedriva handel på denna börs.

Det finns en morgon- och en eftermiddags-session, där vart och ett av de nio metallkontrakten handlas i två block med en fem-minuters-session för varje kontrakt. Dessa sessioner äger rum från 11:40 till 13:10 och från 14:55 till 16:15 och varje session innehåller en 10-minuters-paus. Priserna från den andra sessionen under morgonhandeln är de som blir de officiella priserna.

Det signifikanta för denna typ av handel är att den spelar en högst central roll för den officiella prissättningen på London Metal Exchange. De officiella priserna sätts under handelns mest likvida period, som sker via open outcry-handel, och anses vara representativ för industrins utbud och efterfrågan. Den officiella betalkursen enligt vilka terminsavtal avvecklas, bestäms av det sista anbudspriset innan klockan ljuder för att markera slutet på den officiella ringhandeln. LME är den sista börsen i Europa där Open Outcry handel fortfarande sker.

Utöver detta förekommer en betydande Interbankhandel.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ring dealing members

Ring dealing members är de företag som har rätten att handla i ”ringarna” på LMEs handelssessioner. Dessa deltar även i den dygnet runt-öppna interbankmarknaden.

Alla Ring dealing members, som medlemmar av London Clearing House, är godkända enligt Financial Services and Markets Act 2000, och regleras av Financial Services Authority. I augusti 2012 innehas den exklusiva rätten att handla i ringen av följande företag

  • Amalgamated Metal Trading Limited
  • Barclays Bank Plc
  • E D & F Man Capital Markets Limited
  • J.P. Morgan Securities Ltd
  • MAREX Financial Ltd
  • Metdist Trading Ltd
  • INTL FCStone Europe Ltd
  • Natixis Commodity Markets Ltd
  • Newedge Group (UK Branch)
  • Société Générale
  • Sucden Financial Ltd
  • Triland Metals Ltd

Utöver de tolv medlemsföretagen som har rätt att delta i ringhandeln finns omkring ett hundratal övriga företag som deltar i handeln, till exempel som introducing brokers.

Ringhandel på råvarubörsen London Metal Exchange

Ringhandeln på LME har sitt namn av att handeln på börsen sker i en ”ring” i vilken deltagarna sitter på fasta platser. LMEs system med fasta platser hjälper till med identifieringen av de företag som handlar, men det är bara möjligt eftersom börsen har ett så pass litet antal medlemmar, för närvarande endast tolv företag, som tillåts att delta i ringhandeln.

Hedging, referenspriser och fysisk leverans på London Metal Exchange

Ädelmetaller

I motsats till vad många tror så handlas ädelmetaller som guld och silver inte på London Metal Exchange, utan på den over-the-counter-marknad, OTC-marknad, som vanligen kallas för London Bullion Market. Platina och palladium handlas på London Platinum and Palladium Market. Spotmarknaden för ädelmetaller sker på EBS, Electronic Broking Systems, som förvärvades av ICAP i juni 2006. LME erbjuder matchning och clearingtjänster för medlemmarna på London Bullion Market och distribuerar kurser på guld, silver och ränteswappar på guld på uppdrag av London Bullion Market Association.

Elektronisk handel

I februari 2005 lanserade LME en elektronisk plattform som kallas LMEselect, utvecklat av det svenska programvaruföretaget Cinnober. Plattformen är en FIX-baserad handelsplattform, och har en betydande och ökande andel av den totala handeln på LME.

Market of last resort

Industrin kan använda LME som en möjlighet att sälja sina överskottslager i tider av överutbud och som en källa för att köpa material i tider av extrem brist.

I verkligheten förekommer fysisk leverans i en mycket liten omfattning på LME då de flesta aktörerna på denna marknad använder sig av LME för hedging. Den delen som leder till leverans spelar en viktig roll för att skapa priskonvergens.

Lager

För att stödja denna mekanism, godkänner LME och licensierar ett nätverk av lager- och lagringsmöjligheter runt om i världen. Lagerföretagen måste uppfylla en rad strikta kriterier innan de godkänns för hantering av metaller. Lagerhållare runt om i världen innefattar bland andra

  • Henry Bath
  • Steinweg
  • Metro International Trade Services
  • Pacorini Metals

Nyheter

Iberdrola, en av världens största anhängare av vätgas tvärvänder, vill ha kärnkraft

Publicerat

den

Ignacio Galán, ordförande för Iberdrola

Den spanska energijätten Iberdrola som är stora inom vindkraft har varit en av de globalt största anhängarna av grön vätgas. Nu har man dock kommit till slutsatsen att det inte är vägen framåt. Bolagets ordförande Ignacio Sanchez Galan höll i veckan ett tal där han lyfte fram att vätgas har tappat sitt momentum och att utsikterna nu är osäkra.

Ignacio Sanchez Galan lyfter nu fram att kärnkraft är absolut avgörande för att kunna hålla ljuset tänt när efterfrågan på elektricitet ökar. Baskraften den ger är helt avgörande. Han säger att åtminstone måste nuvarande kärnkraftverk fortsätta drivas. Han säger det med bakgrunden att Spanien har bestämt sig för att fasa ut kärnkraften.

Spanien använder idag stora mängder fossilgas. Viljan att använda dyr vätgas finns inte längre. Landet står nu i princip och väljer mellan fossilgas och kärnkraft som stabil baskraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bill Gates kärnkraftsstartup TerraPower skriver avtal med datacenterföretag för storskalig etablering

Publicerat

den

Kärnkraftverk från TerraPower

Bill Gates var en av de första att satsa på en ny generation av kärnkraft. Länge mötte hans TerraPower lågt intresse, men eftersom han inte var beroende av investerare kunde utvecklingen fortgå. TerraPower är nyskapande på flera sätt. För det första är det en natrium-snabbreaktor (sodium fast reactor). För det andra så har kärnkraftverket en storskalig termisk energilagring, vilket gör att reaktorn kan producera på konstanta 345 MW, men vad som levereras ut kan skruvas upp till 500 MW vid behov och på samma sätt skruvas ner till 100 MW under drygt 5,5 timmar. Kärnkraftverket kan således matcha sol- och vindkraftens flyktighet och människors olika behov över dygnet. Den första anläggningen började byggas för ett halvår sedan i Wyoming och är planerad att vara i drift 2030.

Storskalig etablering med Sabey Data Centers

I tisdags meddelade TerraPower och Sabey Data Centers (SDC) att de har ingått ett omfattande samförståndsavtal i syfte att använda TerraPowers kärnkraftverk på både nuvarande och kommande datacenter som SDC driver. Företagen ska utforska flera olika samarbetsstrukturer på projekten.

”TerraPower är i grunden ett innovationsdrivet företag och vi är mycket glada över att samarbeta med Sabey för att möta datacenters ökande energibehov med rena, tillförlitliga och anpassningsbara lösningar som Natrium-tekniken”, säger Chris Levesque, TerraPowers VD och koncernchef. ”Energisektorn förändras i en aldrig tidigare skådad takt efter decennier av ”business as usual”, och meningsfulla framsteg kommer att kräva strategiskt samarbete mellan olika branscher. Tillsammans kan vi se till att avancerad kärnteknik spelar en viktig roll för att säkra ett rent och motståndskraftigt energinät.”

”Sabey Data Centers är dedikerade till att vara banbrytande inom hållbara energilösningar för att stödja våra kunders tillväxt”, säger Tim Mirick, President för Sabey Data Centers. ”Vårt strategiska samarbete med TerraPower innebär ett stort steg mot att integrera ren, innovativ energiteknik i hjärtat av vår verksamhet.”

”Den här strategiska relationen är ett exempel på det framåtblickande samarbete som är nödvändigt för att möta de förändrade energikraven i vår digitala framtid”, säger Jeffrey Kanne, vice ordförande för Sabey Data Centers och VD och koncernchef för National Real Estate Advisors.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas

Publicerat

den

Grafit-prov hos Talga i Vittangi

Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.

– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära