Nyheter
London Metal Exchange, världens främsta börs för handel i basmetaller

London Metal Exchange, LME, som etablerades redan 1877 är i dag baserat på 56 Leadenhall Street i hjärtat av City of London och är världens främsta börs för handel i basmetaller. I dag erbjuder denna marknadsplats en lång rad options- och terminskontrakt på basmetaller, minor metals och stål. Sedan juli 2012 ägs London Metal Exchange av Hong Kong Exchanges and Clearing som köpte LME för 1,4 miljarder GBP i en budstrid med Intercontinental Exchange, ICE.
London Metal Exchange utgör ett transparent forum för all typ av handel med oädla metaller, och bidrar till att hjälpa företag världen över med att sammanställa jämnviktspriser så långt som flera år in i framtiden. Detta hjälper den fysiska industrin att planera i en värld som omfattas av en ofta svår och snabb prisutvecklingen. Genomslaget på prissättningen på LME är så stark att den åberopas av industriföretag världen över.
LME är en mycket likvid marknad och 2011 uppnåddes rekordvolymer om 146,6 miljoner avslut, motsvarande 15,4 biljoner pund, motsvarande 61 miljarder pund per handelsdag. Trots att denna börs är baserad i Storbritannien härrör mer än 95 procent av all handel som sker där från utlandet.
De enda som tillåts handla på denna marknad är de företag som är medlemmar av LME och det är genom dessa som industrin handlar på marknaden och har access till alla de typer av riskhanteringsverktyg och leveransfunktioner som erbjuds. Handeln sker på tre olika sätt,
- Genom så kallat ”open out cry” i LMEs karakteristiska ”ringar”
- Genom den interbankmarknad som sker på telefon samt
- Genom LMEselect, London Metal Exchanges elektroniska handelsplattform
På London Metal Exchange är det möjligt att handla terminskontrakt på basmetaller med dagliga förfallodagar upp till tre månader framåt. Löptiden på tre månader är en kvarleva från grundandet 1877, då det tog handelsfartygen tre månader att leverera sin last med koppar från Chile. Det finns också kontrakt som sträcker sig upp till 123 månader, drygt tio år framåt. Det finns även en väl fungerande avistamarknad. Genom ett så pass omfattande system erbjuder LME sina kunder möjligheter till hedging, en världsomfattande referensprissättning och möjligheten att reglera fysiska leveranser av de underliggande råvarorna.
En kort introduktion till London Metal Exchange
Historik
London Metal Market and Exchange Company grundades 1877 men börsens ursprung kan spåras så pass långt tillbaka som 1571 och öppnandet av Royal Exchange i London.
Innan börsen grundades bedrevs verksamheten av handlare på Londons kaffehus där affärerna gjordes upp i provisoriska ringar som ritats upp med krita på golvet.
Från början handlades endast koppar, men både bly och zink tillkom ganska snart, även om det var först 1920 som dessa metaller fick sin officiella status. Under andra världskriget stängde börsen och öppnade inte igen förrän 1952. Utbudet av metaller utvidgades och 1978 tillkom handeln i aluminium som året efter följdes av nickel. 1989 lades tenn till listan på metaller som handlas på London Metal Exchange, 1992 tillkom aluminiumlegeringar, 2008 stål och 2010 lades två minor metals, kobolt och molybden till. 2011 upphörde handeln i plast, en råvara som börsen tagit upp till handel på prov.
Historien om LME
Handel
För att kunna handla terminskontrakt i koppar, tenn eller någon annan metall noterad på LME, krävs det att affärerna går genom en av LMEs medlemsföretag. Köparna av kontrakten, som ofta håller sina terminer till förfall, vilket gör att handeln på LME skiljer sig en hel del från den på övriga råvarubörser, erhåller sedan en option, en så kallad ”warrant” på ett utsett LME-godkänt lager, för att kunna ta emot metallen om så krävs. LME publicerar dagligen detaljerade uppgifter om hur många ton metall som finns i de olika lagren vilket bidrar till att både producenter och konsumenter kan fatta korrekta affärsbeslut.
Ring trading
Mellan 11:40 och 17:00, London Time, sker handeln i de så kallade ringarna. Handeln sker genom så kallat Open Outcry, som är det äldsta och mest populära sättet att bedriva handel på denna börs.
Det finns en morgon- och en eftermiddags-session, där vart och ett av de nio metallkontrakten handlas i två block med en fem-minuters-session för varje kontrakt. Dessa sessioner äger rum från 11:40 till 13:10 och från 14:55 till 16:15 och varje session innehåller en 10-minuters-paus. Priserna från den andra sessionen under morgonhandeln är de som blir de officiella priserna.
Det signifikanta för denna typ av handel är att den spelar en högst central roll för den officiella prissättningen på London Metal Exchange. De officiella priserna sätts under handelns mest likvida period, som sker via open outcry-handel, och anses vara representativ för industrins utbud och efterfrågan. Den officiella betalkursen enligt vilka terminsavtal avvecklas, bestäms av det sista anbudspriset innan klockan ljuder för att markera slutet på den officiella ringhandeln. LME är den sista börsen i Europa där Open Outcry handel fortfarande sker.
Utöver detta förekommer en betydande Interbankhandel.
Ring dealing members
Ring dealing members är de företag som har rätten att handla i ”ringarna” på LMEs handelssessioner. Dessa deltar även i den dygnet runt-öppna interbankmarknaden.
Alla Ring dealing members, som medlemmar av London Clearing House, är godkända enligt Financial Services and Markets Act 2000, och regleras av Financial Services Authority. I augusti 2012 innehas den exklusiva rätten att handla i ringen av följande företag
- Amalgamated Metal Trading Limited
- Barclays Bank Plc
- E D & F Man Capital Markets Limited
- J.P. Morgan Securities Ltd
- MAREX Financial Ltd
- Metdist Trading Ltd
- INTL FCStone Europe Ltd
- Natixis Commodity Markets Ltd
- Newedge Group (UK Branch)
- Société Générale
- Sucden Financial Ltd
- Triland Metals Ltd
Utöver de tolv medlemsföretagen som har rätt att delta i ringhandeln finns omkring ett hundratal övriga företag som deltar i handeln, till exempel som introducing brokers.
Ringhandeln på LME har sitt namn av att handeln på börsen sker i en ”ring” i vilken deltagarna sitter på fasta platser. LMEs system med fasta platser hjälper till med identifieringen av de företag som handlar, men det är bara möjligt eftersom börsen har ett så pass litet antal medlemmar, för närvarande endast tolv företag, som tillåts att delta i ringhandeln.
Hedging, referenspriser och fysisk leverans på London Metal Exchange
Ädelmetaller
I motsats till vad många tror så handlas ädelmetaller som guld och silver inte på London Metal Exchange, utan på den over-the-counter-marknad, OTC-marknad, som vanligen kallas för London Bullion Market. Platina och palladium handlas på London Platinum and Palladium Market. Spotmarknaden för ädelmetaller sker på EBS, Electronic Broking Systems, som förvärvades av ICAP i juni 2006. LME erbjuder matchning och clearingtjänster för medlemmarna på London Bullion Market och distribuerar kurser på guld, silver och ränteswappar på guld på uppdrag av London Bullion Market Association.
Elektronisk handel
I februari 2005 lanserade LME en elektronisk plattform som kallas LMEselect, utvecklat av det svenska programvaruföretaget Cinnober. Plattformen är en FIX-baserad handelsplattform, och har en betydande och ökande andel av den totala handeln på LME.
Market of last resort
Industrin kan använda LME som en möjlighet att sälja sina överskottslager i tider av överutbud och som en källa för att köpa material i tider av extrem brist.
I verkligheten förekommer fysisk leverans i en mycket liten omfattning på LME då de flesta aktörerna på denna marknad använder sig av LME för hedging. Den delen som leder till leverans spelar en viktig roll för att skapa priskonvergens.
Lager
För att stödja denna mekanism, godkänner LME och licensierar ett nätverk av lager- och lagringsmöjligheter runt om i världen. Lagerföretagen måste uppfylla en rad strikta kriterier innan de godkänns för hantering av metaller. Lagerhållare runt om i världen innefattar bland andra
- Henry Bath
- Steinweg
- Metro International Trade Services
- Pacorini Metals
Nyheter
Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.
Nyheter
Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.
”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”
Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
-
Nyheter4 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter2 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras