Nyheter
London Bullion Market, Londons guldmarknad
Till skillnad från vad många tror så handlas guld och silver inte på London Metal Exchange, världens största marknad för optioner och terminskontrakt på basmetaller och andra metaller, utan på London Bullion Market, en Over-The-Counter-marknad för handel i guld och silver. Handeln sker mellan medlemmar av the London Bullion Market Association (LBMA) och övervakas regulatoriskt av Bank of England. De flesta medlemmar på denna marknad är större internationella banker, guldhandlare och raffineringsföretag.
Guldhandel ur ett internationellt perspektiv
Internationellt handlas guld i första hand på over-the-counter-marknaden (OTC-marknaden) och det sker en begränsad handel på andra råvarubörser som New York Mercantile Exchange (NYMEX) och Tokyo Commodity Exchange (TOCOM) där handeln huvudsakligen sker genom terminskontrakt.
London är det i särklass största globala centrat för OTC-transaktioner följt av New York, Zürich och Tokyo. Börshandeln har ökat under senare år där Comex i New York och TOCOM i Tokyo genererar den större delen av aktiviteten. Guld handlas också i form av värdepapper, såsom börshandlade fonder (ETF), på börserna i London, New York, Johannesburg och i Australien.
Spotmarknaden avser handel med avveckling, det vill säga likvid och leverans två affärsdagar senare. Här skall noteras att en affärsdag förutsätter att både New York- och London-marknaderna är öppna för handel. Till skillnad från många av de andra råvarumarknaderna så drivs terminsmarknaden för guld av spotpriser och skillnader i räntesatser, liknande valutamarknaderna, snarare än underliggande tillgång och efterfrågan.
Detta beror på att guld, i likhet med valutor, ofta är lånat och utlånat, av centralbanker och aktörerna på interbankmarknaden. Även om räntorna för guld tenderar att vara lägre än de amerikanska inhemska räntorna gör detta att centralbankerna kan tjäna pengar på att låna ut sina guldinnehav.
Historiskt sett har guldproducenter ansett att guldmarknaden är en attraktiv marknad för försäljning av framtida produktion vilket bidragit till utvecklingen av en aktiv och relativt likvid derivatmarknad.
Även om den fysiska marknaden för guld och silver till stor del är global, hanteras clearing och avveckling av denna handel till stor del genom London. Den genomsnittliga dagsomsättningen av det guld och silver som clearades av London Bullion Market Association (LBMA) i november 2008 var 18,3 miljoner troy ounce (värt 13,9 miljarder USD) och 107,6 miljoner troy ounces (värt $ 1,1 miljarder USD) respektive. Detta innebär att affärer till ett belopp motsvarande den årliga guldgruveproduktionen går till avveckling var 4,4 dag. För silvret är motsvarande siffra var 6,2 dag. The Gold Anti-Trust Action Committee hävdar emellertid att dessa uppgifter väsentligt underskattar den verkliga mängden handlat guld, eftersom en stor del av dessa affärer nettas. Istället hävdar denna organisation att den årliga omsättningen på London Bullion Market Association (LBMA) uppgår till 5,4 biljoner USD per år.
Nyheter
Italien satsar på ny kärnkraft
Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.
Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.
Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD