Connect with us

Nyheter

Naturgas och kol är nu lika stora

Published

on

Kraftverk går över från kol till naturgas för att producera el-energi

Kraftverk går över från kol till naturgas för att producera el-energiNaturgas är nu lika stort som kol för att producera el-energi i USA, vilket är första gången någonsin det har hänt. Det började i april då de två energislagen var lika stora och statistiken från maj visar att det håller i sig. Kraftverk som eldade med kol stod för 34 % av el-produktionen och naturgas för 32 %.

Antalet kolkraftverk som stängs ner i USA är på en hög nivå. Det är en märklig situation, kol har alltid varit det absolut billigaste energislaget. Men naturgas-boomen i USA har fått naturgaspriserna att sjunka och gasen konkurrerar nu ut kolet.

Prisförhållandet gör också att kraftproduktionen effektiviseras. Många av de kolkraftverk som nu stängs är äldre och inte helt effektiva verk, samtidigt som toppmoderna naturgasverk byggs.

Kolet kan komma att återta förstaplatsen senare i år. Om naturgaspriset går upp kan en omviktning ske mot kol. Men den grundläggande trenden ligger ändå fast, det stängs kolkraftverk och byggs naturgasverk.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *