Connect with us

Nyheter

Enorma prisskillnader på naturgas

Published

on

Naturgas (LNG) fraktar dit priset är högstEuropa minskade sin import av flytande naturgas (LNG) med 34 % under första kvartalet i år. Men det handlar inte om att behovet minskat, snarare tvärt om. Den enkla förklaringen är att säljarna har styrt om sina fartyg till Asien och framför allt till världens största LNG-konsument Japan då de betalar bättre. Japanska köpare betalade 16 USD per tusen kubikfot, vilket är 32 procent mer än förra året. Europas gaspriser var samtidigt oförändrade och låg kvar på 10 USD. Detta kan jämföras med att priset på naturgas i USA under samma period var 2,57 USD (vilket motsvarar 2,503 USD per BTU, som priser kvoteras till i USA).

Vi har alltså en situation där USA svämmar över av naturgas och priserna ligger under produktionskostnaden, samtidigt som Japan är i desperat behov efter att kärnkraften stängts ner pga olyckorna.

Det kostar pengar att kyla ner naturgas till LNG och frakta den med fartyg och det tar tid att bygga ny infrastruktur. Men med så stora prisskillnader så börjar det så smått hända saker i USA och Kanada. Men det kommer inte att gå fort. Trots en kommande ökad export i kombination med att naturgas börjar konkurrera ut kol på sina håll i USA så pekar terminspriserna bara på 4 USD per BTU i slutet av 2014.

Det kan vara intressant att lyfta blicken och fundera på vad så olika energipriser gör för länders ekonomier.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Magnus

    25 juli, 2012 at 10:25

    Australien måste tjäna multum. De har ju en massa naturgas och borde väl exportera den till Japan.

    • Tore

      29 juli, 2012 at 01:25

      Det känns som att Australien har massor av allt. Förutom naturgas så exporterar de kol i enorma kvantiteter så vitt jag förstår. Och guld verkar också vara stort i landet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

Published

on

Nickel

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.

Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.

En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.

Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”

Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.

Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.

JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.

Continue Reading

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Populära