Följ oss

Nyheter

USAs skiffergas ger billig kol i Europa

Publicerat

den

Europa eldar mer kol för att producera el-energiEuropa eldar kol i rekordmängder, vi måste gå tillbaka till 2006 för att hitta samma nivåer. Export av kol från amerikanska producenter så som Arch Coal (ACI) har hjälpt att sänka priset med 27 procent på ett år.

Efterfrågan på kol steg med 3,3 procent i Europa förra året, samtidigt som försäljningen av naturgas föll med 2,1 procent, den största nedgången sedan 2009 enligt en rapport från BP.

De tyska energibolagen EON och RWE, några av Europas största, överväger att stänga ner olönsamma gaseldade kraftverk, trots att det är just naturgas som tysklands kansler Angela Merkel lyfter fram som ersättning till den kärnkraft landet ska stänga ner.

Data från US Energy Information Administration visar att Europas import av kol från USA steg med 49 % under första kvartalet, vilket är en bidragande orsak till att priset på kol har sjunkigt så kraftigt.

Man kan säga att det råder motsatta förhållanden i USA och Europa. Den explosiva tillväxten av billig naturgas i USA, via skiffergas, har gjort att naturgas konkurrerar ut kol i USA. Detta har pressat priset på kol, vilket i Europa lett till att kraftproducenter allt mer går över från dyr europeisk naturgas till kol. Europa får alltså indirekt nytta av USAs enorma tillgångar på skiffergas.

Deutsche Bank förutspår att 6400 megawatt, motsvarande 25 % av Tysklands gaseldade kraftverk, kommer att stängas ner under 2015. Lönsamheten i att använda kol är betydligt högre än för naturgas i Europa, detta trots att det krävs dubbelt så många utsläppsrätter för kol.

Nyheter

Stora Enso vill sälja 1,4 miljoner hektar av sina skogstillgångar

Publicerat

den

Skogsplantor hos Stora Enso

Stora Enso meddelade igår att de vill sälja omkring 12 procent av sina totala skogstillgångar, vilket motsvarar 1,4 miljoner hektar. En försäljning skulle minska bolagets skuldsättningen och stärka balansräkningen. Christian Kopfer kommenterar den planerade försäljningen, bland annat om vilka köparna skulle kunna vara, och sedan går samtalet vidare om skogsmarknaden i ett något större perspektiv.

Kopfer kommenterar även olja och koppar efter de senaste dagarnas oroligheter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge

Publicerat

den

Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.

”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”

Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.

Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin

Publicerat

den

SSE Consume Commodity Index

Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.

Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära