Följ oss

Nyheter

USAs skiffergas ger billig kol i Europa

Publicerat

den

Europa eldar mer kol för att producera el-energiEuropa eldar kol i rekordmängder, vi måste gå tillbaka till 2006 för att hitta samma nivåer. Export av kol från amerikanska producenter så som Arch Coal (ACI) har hjälpt att sänka priset med 27 procent på ett år.

Efterfrågan på kol steg med 3,3 procent i Europa förra året, samtidigt som försäljningen av naturgas föll med 2,1 procent, den största nedgången sedan 2009 enligt en rapport från BP.

De tyska energibolagen EON och RWE, några av Europas största, överväger att stänga ner olönsamma gaseldade kraftverk, trots att det är just naturgas som tysklands kansler Angela Merkel lyfter fram som ersättning till den kärnkraft landet ska stänga ner.

Data från US Energy Information Administration visar att Europas import av kol från USA steg med 49 % under första kvartalet, vilket är en bidragande orsak till att priset på kol har sjunkigt så kraftigt.

Man kan säga att det råder motsatta förhållanden i USA och Europa. Den explosiva tillväxten av billig naturgas i USA, via skiffergas, har gjort att naturgas konkurrerar ut kol i USA. Detta har pressat priset på kol, vilket i Europa lett till att kraftproducenter allt mer går över från dyr europeisk naturgas till kol. Europa får alltså indirekt nytta av USAs enorma tillgångar på skiffergas.

Deutsche Bank förutspår att 6400 megawatt, motsvarande 25 % av Tysklands gaseldade kraftverk, kommer att stängas ner under 2015. Lönsamheten i att använda kol är betydligt högre än för naturgas i Europa, detta trots att det krävs dubbelt så många utsläppsrätter för kol.

Fortsätt läsa
Annons
3 Kommentarer

1 kommentar

  1. Tore

    29 juli, 2012 vid 01:28

    Med tanke på hur energifattigt större delen av Europa är så får vi väl hålla tillgodo med de indirekta effekterna av andra kontinenters energitillgång.

    • Magnus

      5 augusti, 2012 vid 16:48

      Värst verkar det dessutom vara desto längre söder ut man kommer ut i Europa, där det redan är pajasvarning på politikerna.

      • Tore

        13 augusti, 2012 vid 02:02

        Det skiljer sig säkert åt mellan länderna. Men helt klart verkar flera av länderna under många år ha saknat en långsiktig strategi, samtidigt som de inte har några stora mängder inhemsk energi.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Populära