Nyheter

USAs skiffergas ger billig kol i Europa

Publicerat

den

Europa eldar kol i rekordmängder, vi måste gå tillbaka till 2006 för att hitta samma nivåer. Export av kol från amerikanska producenter så som Arch Coal (ACI) har hjälpt att sänka priset med 27 procent på ett år.

Efterfrågan på kol steg med 3,3 procent i Europa förra året, samtidigt som försäljningen av naturgas föll med 2,1 procent, den största nedgången sedan 2009 enligt en rapport från BP.

De tyska energibolagen EON och RWE, några av Europas största, överväger att stänga ner olönsamma gaseldade kraftverk, trots att det är just naturgas som tysklands kansler Angela Merkel lyfter fram som ersättning till den kärnkraft landet ska stänga ner.

Data från US Energy Information Administration visar att Europas import av kol från USA steg med 49 % under första kvartalet, vilket är en bidragande orsak till att priset på kol har sjunkigt så kraftigt.

Man kan säga att det råder motsatta förhållanden i USA och Europa. Den explosiva tillväxten av billig naturgas i USA, via skiffergas, har gjort att naturgas konkurrerar ut kol i USA. Detta har pressat priset på kol, vilket i Europa lett till att kraftproducenter allt mer går över från dyr europeisk naturgas till kol. Europa får alltså indirekt nytta av USAs enorma tillgångar på skiffergas.

Deutsche Bank förutspår att 6400 megawatt, motsvarande 25 % av Tysklands gaseldade kraftverk, kommer att stängas ner under 2015. Lönsamheten i att använda kol är betydligt högre än för naturgas i Europa, detta trots att det krävs dubbelt så många utsläppsrätter för kol.

1 kommentar

  1. Tore

    29 juli, 2012 vid 01:28

    Med tanke på hur energifattigt större delen av Europa är så får vi väl hålla tillgodo med de indirekta effekterna av andra kontinenters energitillgång.

    • Magnus

      5 augusti, 2012 vid 16:48

      Värst verkar det dessutom vara desto längre söder ut man kommer ut i Europa, där det redan är pajasvarning på politikerna.

      • Tore

        13 augusti, 2012 vid 02:02

        Det skiljer sig säkert åt mellan länderna. Men helt klart verkar flera av länderna under många år ha saknat en långsiktig strategi, samtidigt som de inte har några stora mängder inhemsk energi.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version