Följ oss

Nyheter

Gummi, en elastisk råvara

Publicerat

den

Däck som gjorts av gummi

Para-gummiträdet har sitt ursprung i Sydamerika, och det var först 1736 som Charles Marie de La Condamine introducerade gummi i Frankrike. Sydamerika fortsatte länge att vara den främsta källan till den latex som utvinns från gummiträdet. År 1876 samlade emellertid Henry Wickham in tusentals para-gummifrön från Brasilien och lät dessa gro i Kew Gardens, England. Plantorna skickades sedan till Ceylon (Sri Lanka), Indonesien, Singapore och brittiska Malaya. Malaya (numera Malaysia) som senare kom att bli världens största producent av naturgummi.

Indien blev en kommersiell leverantör av gummi sedan plantor införts till landet av brittiska plantageägare, även om experimentella ansträngningar att odla gummi i kommersiell skala i Indien inleddes så tidigt som 1873 i Botaniska trädgården, Calcutta.

Naturgummi är en råvara som har minskat i betydelse sedan fler och fler syntetiska alternativ har upptäckts som gjort det möjligt att replikera naturgummits egenskaper. Naturgummi är emellertid fortfarande en viktig råvara i Sydostasien och i Indien där det handlas aktivt.

De viktigaste marknaderna för denna råvara är

  • Indien
  • Indonesien
  • Malaysia
  • Shanghai
  • Singapore (SICOM)
  • Thailand
  • Japan (TOCOM)
  • Vietnam

Gummi, en introduktion

Gummi är ett samlingsnamn för en grupp av polymera och organiska ämnen som alla har elastiska egenskaper. Dessa ämnen brukar även benämnas som elaster. Gummit kan delas upp i två typer, dels växtgummi dels syntetiskt gummi.

Växtgummi utvinns från latex som i sin tur utvinns från gummiträd (Hevea Brasiliensis), en akacialiknande växt. Utvinningen sker genom att träden beskärs med en skåra varefter gummivätskan samlas in i behållare som fästs på trädet. Gummi som tas från gummiträdet används industriellt vid tillverkning av olika material. Gummi från andra växter används som föda och i vissa andra fall som klister.

Gummitillverkningen karakteriseras av den s.k. vulkaniseringen, eller vulkningen. Denna innebär att de långa molekylkedjorna i utgångsmaterialet tvärbinds, ofta med hjälp av svavel. Gummimaterialen liknar i det här avseendet härdplasterna, men gummi har färre tvärbindningar. Genom att välja materialsammansättning kan gummimaterialen tilldelas egenskaper inom ett mycket brett område, från de allra mjukaste till hårda och styva material.

Vanliga produkter av, eller med beståndsdelar av, gummi är däck, gummilister, gummisnoddar, hårband, kondomer (som ibland i vardagsspråk kallas ”gummi”), leksaker, maskinremmar, radergummin, fjäderelement, vibrationsdämpare, slangar, packningar, transportband, stövlar, gasmasker och mycket annat. Det kan även noteras att naturgummi är överlägset som tätningselement i avancerade hydraulsystem där ricinolja förekommer eftersom naturgummi är beständigt mot denna vätska.

Produktion av gummi

Latex utvinns från gummiträd vilka har en ekonomisk livslängd på cirka 32 år. Av dessa krävs cirka 7 år för att trädet skall bli fullvuxet och det kan därefter tappas på sin sav under 25 år.
Trädet kräver en väl dränerad jordmån och trivs bäst när denna är av laterisk sedimentär typ alternativt alluvial.

Klimatförhållandena för optimal tillväxt av gummiträd består av

  • (a) nederbörd på cirka 250 cm jämnt fördelade utan någon märkbar torrperiod och med minst 100 regndagar per år.
  • (b) temperaturintervall av ca 20 ° C till 34 ° C med en månatlig medelvärde av 25 ° C till 28 ° C.
  • (c) hög luftfuktighet på cirka 80%.
  • (d) starkt solsken uppgående till cirka 2.000 timmar per år med á 6 timmar per dag under hela året.
  • (e) frånvaro av starka vindar.

Under åren har många högavkastande varianter av gummiträdet utvecklats för kommersiell plantering. Dessa varianter kan ge upp till 2.000 kilo naturgummi per hektar och år när jordmån och förhållandena är ideala. Tappningen av latexen som utvinns från naturgummiträden sker manuellt.

Latex i allmänhet bearbetas till antingen latexkoncentrat för framställning av doppade varor, eller så koaguleras det under kontrollerade, rena former med användning av myrsyra. Den koagulerade latexen kan sedan bearbetas till den högre kvaliteten tekniskt specificerade blockgummin såsom SVR 3L eller SVR CV eller används för att producera Ribbade kvaliteter som Ribbed Smoked Sheet.

Naturligt koagulerat gummi används sedan vid tillverkning av TSR10 och TSR20 däck. Behandling av gummit för dessa kvaliteter är i grunden en storleksreduktion och rengöring för att avlägsna föroreningar och förbereda materialet för det slutliga torksteget. Det torkade materialet balas och palleterats för lagring och transport.

Den latex som utvinns från det naturgummi som tappas från gummiträden levereras från fabriker i sydvästra Asien, Sydamerika och Nordafrika till destinationer runt om i världen. Beroende på destination, lagertillgänglighet, tillstånd etcetera är vissa transportmetoder mer lämpade för vissa köpare än andra. I den internationella handeln transporteras latexgummi oftast i 20 fots oceancontainers. Dessa fylls i sin tur med mindre behållare av fabrikerna som lagrar latexen, till exempel

Stålfat. 205 kilogram eller 55 gallons fat är den traditionella metoden för att förpacka latex utvunnet av naturgummi. En container på 20 fot fylls med 80 sådana fat med en nettovikt på 16,4 ton latex. Användandet av fat möjliggör bulktransporter som sparar kostnader men erbjuder en flexibilitet för detaljisterna som då kan sälja latex i så pass små mängder som ett eller två fat.

ISO-tankar. Dessa tankar är i själva verket en typ av container. Dessa har vanligen en storlek om 20 x 8 x 8,6 fot med en kapacitet på mellan 17.500 och 25.000 liter beroende form och storlek. Dessa behållare kan även användas för transport av flytande kemikalier eller livsmedel. Detta är det mest kostsamma transportsättet men erbjuder en praktisk hantering.

Flexitankar eller Flexibags inuti en 20 fots container. Flexitankar erbjuder köparen en betydligt billigare transportkostnad än ISO-tankar varför de är mycket vanliga i dag. Flexitanken i sig kan liknas vid en stor påse som försetts med en ventil som möjliggör lastning och lossning av det flytande innehållet. Påsen placeras inuti en 20-fotscontainer med en lämplig förstärkning vid behållarens dörrar. Latexen pumpas sedan in i påsen vilken blåses upp i takt med att mängden vätska ökar. Högst 21 ton kan transporteras på detta sätt då detta utgör en maxvikt för vägtransporter i många länder.

En översikt av gummimarknaden

Under 2005 producerades närmare 21 miljoner ton gummi, varav 42 procent utgjordes av naturgummi. Eftersom större delen av allt gummi som produceras är syntetiskt och ett derivat från olja styrs priset av naturgummi till stor del av priset på olja.

Asien står för större delen av produktionen av naturgummi, under 2005 svarade denna region för 94 procent av den globala produktionen. De tre största producentländerna är Thailand, Indonesien och Malaysia som tillsammans svarade för 72 procent av all produktion av naturgummi. Trots att naturgummi också går under beteckningen Indian Rubber, återfinns detta land först på fjärde plats bland världens producenter. Sydamerika, där växten har sitt ursprung svarar i dag för en mycket marginell andel av världens produktion på grund av den sydamerikanska bladrosten och andra naturliga fiender till gummiträdet. I Thailand sker större delen, cirka 80 procent, av all gummiproduktion i 14 provinser i landets södra delar vilket gör att denna region styr såväl produktionen som priserna på de globala råvarumarknaderna eftersom cirka 90 procent av allt det gummi som produceras av de fyra största producentländerna går på export.

Kina, USA, Japan och Indien är världens ledande konsumenter av naturgummi och den aggregerade efterfrågan överstiger marginellt den globala produktionen.

Priset på naturgummi påverkas av ett antal faktorer. Den aktuella efterfrågan på bildäck får spotpriset på gummi att fluktuera kraftigt under loppet av ett år, medan gummifutures påverkas av olika subventioner och handelsrestriktioner. Gummimarknaden kan också påverkas av vädret, då gummiproduktionen tenderar att minska kraftigt under perioder av kraftigt regn.

Handla terminer på naturgummi

Naturgummi handlas på termin på bland annat Tokyo Commodity Exchange (TOCOM), där råvaran prissätts i yen per kilo och handlas i poster om 5.000 kilo. All handel med terminer på naturgummi sker elektroniskt. Elektronisk handel sker även vid Singapore Commodity Exchange och Osaka Mercantile Exchange medan det förekommer golvhandel vid bland annat börserna i Kuala Lampur, London och New York.

Handeln på TOCOM sker under tickersymbolerna

81 – TOCOM
TCE/JRU – Reuters
JNA – Bloombergs

Vid Osaka Mercantile Exchange (OME) används akronymerna JRI, JKR och JOS, medan Singapore Commodity Exchange valt att bedriva handeln under kortnamnen RSS3 och TSR20.

Listingsdatum

12 december 1952

Leverans

Terminerna på naturgummi går till fysisk leverans, det sker således ingen kontantavräkning.

Leveranskvalité

Vid fullgörandet av varje kontrakt, skall säljaren leverera 5.000 kilo naturgummi, Ribbed Smoked Sheet (RSS) No.3 eller 4 enligt International Standard Specifications att levereras inom ett år efter tullklarering.

Sista handelsdagen

Sista handelsdagen i naturgummi är vid handelns stängning vid den fjärde kalenderdagen som föregår den sista dagen i lösenmånaden.

Leveransdag

På TOCOM går terminer på naturgummi till levereans den sista helgfria dagen varje månad, med undantag för december då terminerna går till leverans den 28 december.

Leveranspunkter

Leverans av det naturgummit som härrör till handeln på TOCOM sker vis lager i de japanska städerna Tokyo, Kanagawa, Chiba, Ibaragi och Aichi.

Trading Hours

Handeln i naturgummi pågår från 9:00 a.m. till 3:30 p.m. (JST) och öppnar igen 5:00 p.m. då handeln pågår till 7:00 p.m. (JST).

Kontraktstorlek

5,000 kg (5 ton) per kontrakt contract.

Tick Value

JPY 0.1 per kg

Positionsbegränsningar

Ingen aktör tillåts att ha vare sig en lång eller kort position i naturgummiterminer som är större än 600 kontrakt. För frontmånaden är begränsningen mindre, endast 200 kontrakt tillåts per innehavare, vare sig det är en kort eller lång position.

Kommersiella kunder tillåts ha större positioner i den så kallade frontmånaden, de tillåts vara långa eller korta upp till 300 kontrakt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftreaktorutvecklaren Blykalla har gjort en kapitalanskaffning på 80 Mkr

Publicerat

den

Närbild på en del av Blykallas kärnkraftsreaktor

Blykalla har genomfört en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor. Rundan leddes av Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital, med deltagande från Earth Venture Capital, Farvatn och flera privata investerare.

Det tillförda kapitalet kommer att vara avgörande för Blykallas industrialisering av sin avancerade kärnreaktor, SEALER (Swedish Advanced Lead-cooled Reactor). SEALER är konstruerad för kommersiell kraftproduktion i ett mycket kompakt format, med unika säkerhetsfunktioner som möjliggörs av ett antal egenutvecklade innovationer.

En av dessa viktiga innovationer är Blykallas korrosionstoleranta stållegeringar, som möjliggör effektiv kylning av reaktorer med flytande bly. Med detta tekniska genombrott säger Blykalla att de kan uppnå effektiv serieproduktion, vilket leder till snabbare driftsättning och lägre kostnader än konventionell kärnkraft. SEALER gör det också möjligt att använda kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen i industriella tillämpningar genom produktion av vätgas, biokol och biobränsle, utöver lokal elproduktion. Slutligen bidrar denna teknik till att förverkliga en cirkulär avfallsmodell. Jämfört med konventionell kärnkraft kan SEALERs bränslecykel utvinna upp till 140 gånger mer energi ur uranmalm, vilket endast ger en bråkdel av avfallet, som behöver lagras under endast 1 % av deponeringstiden.

Rod Adams, Managing partner på Nucleation Capital, säger: ”Vi är mycket glada över att kunna investera i Blykalla, en grupp med unik och mycket konkurrenskraftig korrosionsskyddsteknik för användning i deras relativt mogna blykylda reaktorkonstruktion. Denna teknik kommer att göra det möjligt för dessa reaktorer att överträffa sig själva som en avancerad kärnkraftsdesign, som kan ge tillförlitlig och koldioxidfri kraft till energiköpare runt om i världen.”

Norrsken, som ledde bolagets såddrunda tillsammans med Uniper 2022, säger: ”Blykalla bygger ett team i världsklass för att ta företagets unika IP mot snabb industrialisering. Denna teknik kommer att vara avgörande för den europeiska övergången till grön, säker baskraft som så desperat behövs för att minska koldioxidutsläppen i industrin, säkra nätets tillförlitlighet och leverera på de enorma behoven av att driva AI”, enligt Erik Engellau-Nilsson, partner på Norrsken Launcher.

Tien Nguyen, grundande partner på Earth Venture Capital, kommenterar: ”Vår investering i Blykalla understryker vår fasta tro på deep-tech vid en tidpunkt då Sydostasiens behov av ren, hållbar energi är obestridligt. Med Indonesien, Singapore, Filippinerna och Thailand i spetsen beräknas efterfrågan på SMR-driven energi överstiga 10 GW år 2035. Detta återspeglar ett akut behov av energilösningar som kan driva på den ekonomiska tillväxten och samtidigt säkerställa ett hållbart klimat. Blykallas innovativa tillvägagångssätt är perfekt anpassat för att hantera denna utmaning och erbjuder en skalbar, effektiv energilösning.”

Blykalla är för närvarande i förberedande arbete för att licensiera tekniken i Sverige, en regulatorisk miljö som snabbt anpassas till utvecklingen av ny kärnkraft. Ett viktigt steg för att industrialisera och kvalificera tekniken är att bygga den elektriska testreaktorn i Oskarshamn, som utvecklas tillsammans med OKG (Unipers svenska dotterbolag) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Parallellt för företaget diskussioner med industriella partners för att stödja byggandet av kärnreaktorer för off-grid värme- och elproduktion. Blykalla har hittills mött marknadsintresse från aktörer inom gruv-, stål- och andra energiintensiva industrier.

Jacob Stedman, Blykallas VD, kommenterar: ”Det är fantastiskt att vara en del av denna kärnkraftsrenässans, och att se hur stort intresset för kärnkraft är från företag i takt med att de regulatoriska förutsättningarna faller på plats. SEALERs funktioner, kostnad och effekt gör den perfekt lämpad för industriella användare som vill minska koldioxidutsläppen och bli enda avnämare, eller till och med ägare, av SMR. Det speglar det starka och brådskande behovet från industrin att säkra tillgången till ren och konkurrenskraftig energi. Detta kommer trots allt att vara avgörande för branschens gröna omställning och fortsatta tillväxt.”

Blykalla på 1 minut
Fortsätt läsa

Populära