Nyheter
Gummi, en elastisk råvara
Para-gummiträdet har sitt ursprung i Sydamerika, och det var först 1736 som Charles Marie de La Condamine introducerade gummi i Frankrike. Sydamerika fortsatte länge att vara den främsta källan till den latex som utvinns från gummiträdet. År 1876 samlade emellertid Henry Wickham in tusentals para-gummifrön från Brasilien och lät dessa gro i Kew Gardens, England. Plantorna skickades sedan till Ceylon (Sri Lanka), Indonesien, Singapore och brittiska Malaya. Malaya (numera Malaysia) som senare kom att bli världens största producent av naturgummi.
Indien blev en kommersiell leverantör av gummi sedan plantor införts till landet av brittiska plantageägare, även om experimentella ansträngningar att odla gummi i kommersiell skala i Indien inleddes så tidigt som 1873 i Botaniska trädgården, Calcutta.
Naturgummi är en råvara som har minskat i betydelse sedan fler och fler syntetiska alternativ har upptäckts som gjort det möjligt att replikera naturgummits egenskaper. Naturgummi är emellertid fortfarande en viktig råvara i Sydostasien och i Indien där det handlas aktivt.
De viktigaste marknaderna för denna råvara är
- Indien
- Indonesien
- Malaysia
- Shanghai
- Singapore (SICOM)
- Thailand
- Japan (TOCOM)
- Vietnam
Gummi, en introduktion
Gummi är ett samlingsnamn för en grupp av polymera och organiska ämnen som alla har elastiska egenskaper. Dessa ämnen brukar även benämnas som elaster. Gummit kan delas upp i två typer, dels växtgummi dels syntetiskt gummi.
Växtgummi utvinns från latex som i sin tur utvinns från gummiträd (Hevea Brasiliensis), en akacialiknande växt. Utvinningen sker genom att träden beskärs med en skåra varefter gummivätskan samlas in i behållare som fästs på trädet. Gummi som tas från gummiträdet används industriellt vid tillverkning av olika material. Gummi från andra växter används som föda och i vissa andra fall som klister.
Gummitillverkningen karakteriseras av den s.k. vulkaniseringen, eller vulkningen. Denna innebär att de långa molekylkedjorna i utgångsmaterialet tvärbinds, ofta med hjälp av svavel. Gummimaterialen liknar i det här avseendet härdplasterna, men gummi har färre tvärbindningar. Genom att välja materialsammansättning kan gummimaterialen tilldelas egenskaper inom ett mycket brett område, från de allra mjukaste till hårda och styva material.
Vanliga produkter av, eller med beståndsdelar av, gummi är däck, gummilister, gummisnoddar, hårband, kondomer (som ibland i vardagsspråk kallas ”gummi”), leksaker, maskinremmar, radergummin, fjäderelement, vibrationsdämpare, slangar, packningar, transportband, stövlar, gasmasker och mycket annat. Det kan även noteras att naturgummi är överlägset som tätningselement i avancerade hydraulsystem där ricinolja förekommer eftersom naturgummi är beständigt mot denna vätska.
Produktion av gummi
Latex utvinns från gummiträd vilka har en ekonomisk livslängd på cirka 32 år. Av dessa krävs cirka 7 år för att trädet skall bli fullvuxet och det kan därefter tappas på sin sav under 25 år.
Trädet kräver en väl dränerad jordmån och trivs bäst när denna är av laterisk sedimentär typ alternativt alluvial.
Klimatförhållandena för optimal tillväxt av gummiträd består av
- (a) nederbörd på cirka 250 cm jämnt fördelade utan någon märkbar torrperiod och med minst 100 regndagar per år.
- (b) temperaturintervall av ca 20 ° C till 34 ° C med en månatlig medelvärde av 25 ° C till 28 ° C.
- (c) hög luftfuktighet på cirka 80%.
- (d) starkt solsken uppgående till cirka 2.000 timmar per år med á 6 timmar per dag under hela året.
- (e) frånvaro av starka vindar.
Under åren har många högavkastande varianter av gummiträdet utvecklats för kommersiell plantering. Dessa varianter kan ge upp till 2.000 kilo naturgummi per hektar och år när jordmån och förhållandena är ideala. Tappningen av latexen som utvinns från naturgummiträden sker manuellt.
Latex i allmänhet bearbetas till antingen latexkoncentrat för framställning av doppade varor, eller så koaguleras det under kontrollerade, rena former med användning av myrsyra. Den koagulerade latexen kan sedan bearbetas till den högre kvaliteten tekniskt specificerade blockgummin såsom SVR 3L eller SVR CV eller används för att producera Ribbade kvaliteter som Ribbed Smoked Sheet.
Naturligt koagulerat gummi används sedan vid tillverkning av TSR10 och TSR20 däck. Behandling av gummit för dessa kvaliteter är i grunden en storleksreduktion och rengöring för att avlägsna föroreningar och förbereda materialet för det slutliga torksteget. Det torkade materialet balas och palleterats för lagring och transport.
Den latex som utvinns från det naturgummi som tappas från gummiträden levereras från fabriker i sydvästra Asien, Sydamerika och Nordafrika till destinationer runt om i världen. Beroende på destination, lagertillgänglighet, tillstånd etcetera är vissa transportmetoder mer lämpade för vissa köpare än andra. I den internationella handeln transporteras latexgummi oftast i 20 fots oceancontainers. Dessa fylls i sin tur med mindre behållare av fabrikerna som lagrar latexen, till exempel
Stålfat. 205 kilogram eller 55 gallons fat är den traditionella metoden för att förpacka latex utvunnet av naturgummi. En container på 20 fot fylls med 80 sådana fat med en nettovikt på 16,4 ton latex. Användandet av fat möjliggör bulktransporter som sparar kostnader men erbjuder en flexibilitet för detaljisterna som då kan sälja latex i så pass små mängder som ett eller två fat.
ISO-tankar. Dessa tankar är i själva verket en typ av container. Dessa har vanligen en storlek om 20 x 8 x 8,6 fot med en kapacitet på mellan 17.500 och 25.000 liter beroende form och storlek. Dessa behållare kan även användas för transport av flytande kemikalier eller livsmedel. Detta är det mest kostsamma transportsättet men erbjuder en praktisk hantering.
Flexitankar eller Flexibags inuti en 20 fots container. Flexitankar erbjuder köparen en betydligt billigare transportkostnad än ISO-tankar varför de är mycket vanliga i dag. Flexitanken i sig kan liknas vid en stor påse som försetts med en ventil som möjliggör lastning och lossning av det flytande innehållet. Påsen placeras inuti en 20-fotscontainer med en lämplig förstärkning vid behållarens dörrar. Latexen pumpas sedan in i påsen vilken blåses upp i takt med att mängden vätska ökar. Högst 21 ton kan transporteras på detta sätt då detta utgör en maxvikt för vägtransporter i många länder.
En översikt av gummimarknaden
Under 2005 producerades närmare 21 miljoner ton gummi, varav 42 procent utgjordes av naturgummi. Eftersom större delen av allt gummi som produceras är syntetiskt och ett derivat från olja styrs priset av naturgummi till stor del av priset på olja.
Asien står för större delen av produktionen av naturgummi, under 2005 svarade denna region för 94 procent av den globala produktionen. De tre största producentländerna är Thailand, Indonesien och Malaysia som tillsammans svarade för 72 procent av all produktion av naturgummi. Trots att naturgummi också går under beteckningen Indian Rubber, återfinns detta land först på fjärde plats bland världens producenter. Sydamerika, där växten har sitt ursprung svarar i dag för en mycket marginell andel av världens produktion på grund av den sydamerikanska bladrosten och andra naturliga fiender till gummiträdet. I Thailand sker större delen, cirka 80 procent, av all gummiproduktion i 14 provinser i landets södra delar vilket gör att denna region styr såväl produktionen som priserna på de globala råvarumarknaderna eftersom cirka 90 procent av allt det gummi som produceras av de fyra största producentländerna går på export.
Kina, USA, Japan och Indien är världens ledande konsumenter av naturgummi och den aggregerade efterfrågan överstiger marginellt den globala produktionen.
Priset på naturgummi påverkas av ett antal faktorer. Den aktuella efterfrågan på bildäck får spotpriset på gummi att fluktuera kraftigt under loppet av ett år, medan gummifutures påverkas av olika subventioner och handelsrestriktioner. Gummimarknaden kan också påverkas av vädret, då gummiproduktionen tenderar att minska kraftigt under perioder av kraftigt regn.
Handla terminer på naturgummi
Naturgummi handlas på termin på bland annat Tokyo Commodity Exchange (TOCOM), där råvaran prissätts i yen per kilo och handlas i poster om 5.000 kilo. All handel med terminer på naturgummi sker elektroniskt. Elektronisk handel sker även vid Singapore Commodity Exchange och Osaka Mercantile Exchange medan det förekommer golvhandel vid bland annat börserna i Kuala Lampur, London och New York.
Handeln på TOCOM sker under tickersymbolerna
81 – TOCOM
TCE/JRU – Reuters
JNA – Bloombergs
Vid Osaka Mercantile Exchange (OME) används akronymerna JRI, JKR och JOS, medan Singapore Commodity Exchange valt att bedriva handeln under kortnamnen RSS3 och TSR20.
Listingsdatum
12 december 1952
Leverans
Terminerna på naturgummi går till fysisk leverans, det sker således ingen kontantavräkning.
Leveranskvalité
Vid fullgörandet av varje kontrakt, skall säljaren leverera 5.000 kilo naturgummi, Ribbed Smoked Sheet (RSS) No.3 eller 4 enligt International Standard Specifications att levereras inom ett år efter tullklarering.
Sista handelsdagen
Sista handelsdagen i naturgummi är vid handelns stängning vid den fjärde kalenderdagen som föregår den sista dagen i lösenmånaden.
Leveransdag
På TOCOM går terminer på naturgummi till levereans den sista helgfria dagen varje månad, med undantag för december då terminerna går till leverans den 28 december.
Leveranspunkter
Leverans av det naturgummit som härrör till handeln på TOCOM sker vis lager i de japanska städerna Tokyo, Kanagawa, Chiba, Ibaragi och Aichi.
Trading Hours
Handeln i naturgummi pågår från 9:00 a.m. till 3:30 p.m. (JST) och öppnar igen 5:00 p.m. då handeln pågår till 7:00 p.m. (JST).
Kontraktstorlek
5,000 kg (5 ton) per kontrakt contract.
Tick Value
JPY 0.1 per kg
Positionsbegränsningar
Ingen aktör tillåts att ha vare sig en lång eller kort position i naturgummiterminer som är större än 600 kontrakt. För frontmånaden är begränsningen mindre, endast 200 kontrakt tillåts per innehavare, vare sig det är en kort eller lång position.
Kommersiella kunder tillåts ha större positioner i den så kallade frontmånaden, de tillåts vara långa eller korta upp till 300 kontrakt.
Nyheter
Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.
Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.
En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.
Torrare väder ökar takten i kaffeskörden
Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.
Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.
Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.
Nyheter
Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.
Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla
Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.
Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.
Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.
Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.
Nyheter
Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.
World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.
Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.
I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.
Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.
För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen. Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lundin-familjen har sålt allt i Africa Oil
-
Nyheter2 veckor sedan
Dansk kärnkraft ska producera 1 miljon ton koldioxidfritt gödningsmedel per år i Indonesien
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset nära sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
Koppar gynnas av den gröna omställningen
-
Nyheter2 veckor sedan
Ryssland förstör Saudiarabiens oljeförsäljning i Asien
-
Nyheter3 dagar sedan
Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på olivolja det högsta någonsin
-
Nyheter1 vecka sedan
Så ser planen ut för ny kärnkraft i Sverige enligt Vattenfall