Connect with us

Nyheter

Nordic SeaFarm ska tiodubbla odlingen av ätbar tång

Published

on

Odling av sockertång

Nordic SeaFarm, som utvecklat en klimatsmart process för havsodling av ätbar tång, har tagit in 20 miljoner kronor från investerare som Almi Invest, JCE Group, Sätila Impact Invest och Kale United. Pengarna ska användas till att skala upp havsodlingarna på västkusten och öka försäljnings- och marknadsinsatser.

Göteborgsbaserade Nordic Seafarm har utvecklat en unik metod för att odla tång i havet och får på så sätt fram en klimatsmart och ätbar sockertång, en näringsrik produkt som kan ätas som den är eller ingå som ingrediens i andra livsmedel. Den räknas som ’superfood’ och är en god källa till proteiner, mineraler, vitaminer och omega3. Sockertången säljs för närvarande till livsmedelsproducenter som en klimatsmart näringsgivare och smaksättare vid tillverkning av växtbaserad mat.

Nordic SeaFarms klimatsmarta och skalbara odlingsmetod är framtagen av ledande experter inom marinbiologi från Göteborgs Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Den går ut på att små tångplantor fästs på spolar, enligt ett specifikt protokoll, i kylcontainrar på land. När den grott till lämplig storlek sätts tången ut i riggar i havet där den växer till sig genom att ta upp näringsämnen såsom koldioxid och fosfor ur havet. Detta medför samtidigt en rening av havet och att övergödningen minskar.

–  Nordic Seafarm verkar på den snabbt växande globala marknaden för nya växtbaserade livsmedel. Samtidigt bidrar de till ett bättre klimat genom en effektiv matproduktion som ger ett renare hav. Nordic SeaFarm har potential till att bli en framgångsrik investering samtidigt som de bidrar till en bättre miljö, säger Patrik Sjöstrand, Investment Manager Almi Invest.

Nordic Seafarm har under 2021 skördat ca 30 ton sockertång, odlat på 2 hektar odlingsyta i havet, med ett marknadsvärde om ca 3,5 miljoner kronor. Planen är att öka detta flerfaldigt under 2022.

–  Denna investering möjliggör att bygga ut odlingskapaciteten till havs, från dagens 30 ton, till över 300 ton per år och kommer även hjälpa oss att accelerera produktutveckling av råvaran för att göra den ännu mer tillgänglig för en bredare publik. Vi är väldigt glada att få in starka och passionerade ägare som inte bara bidrar med kapital, utan även god erfarenhet inom utveckling av bolag, vilket vi både tror och hoppas kunna hjälpa bolaget att snabbare nå våra mål, säger Simon Johansson, vd Nordic SeaFarm.

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära