Nyheter
Steady Energy i Finland ska producera koldioxidfri fjärrvärme med små kärnkraftsreaktorer

Steady Energy, en avknoppning från det statliga finska forskningscentret VTT, har fått 2 miljoner euro i såddfinansiering i en investeringsrunda ledd av VTT, Yes VC och Lifeline Ventures. Företaget arbetar med att utveckla en SMR-reaktor för att producera fossilfri fjärrvärme.
Finansiering ska gå till att bygga en modell i skala 1:1 (som drivs av elvärme) för att demonstrera anläggningens funktionalitet. Målet är sedan att bygga den första skarpa anläggningen till år 2030.
Fjärrvärmereaktorn LDR-50 är en liten modulär kärnreaktor som har varit under utveckling vid VTT sedan 2020. LDR-50 är ett typnamn för en reaktor med en värmeeffekt på 50 MW. Den är konstruerad för drift vid cirka 150 grader celsius och under 10 bar (145 psi), vilket innebär att driftförhållandena är mindre krävande jämfört med traditionella reaktorer, vilket förenklar de tekniska lösningar som behövs för att uppfylla de höga säkerhetsstandarderna inom kärnkraftsindustrin.
”Det tryck som LDR-50-reaktorn kräver är jämförbart med trycket i en espressomaskin för hushållsbruk. Den arbetar med ett lägre tryck än ett fjärrvärmenät. Detta säkerställer att i händelse av ett funktionsfel som leder till ett läckage, begränsas läckaget inom värmeverket, utan att människor eller miljön utsätts för fara”, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy.
50 procent av all energi hushåll förbrukar i EU går till uppvärmning av bostäder
Cirka 50 procent av all energi som förbrukas av hushållen i EU går till uppvärmning av bostäder. Den årliga fjärrvärmeförbrukningen i Europa är cirka 500 TWh, varav cirka 300 TWh produceras med fossila bränslen. Att minska koldioxidutsläppen från uppvärmning av bostäder enbart i Europa är en marknad med en betydande tillväxtpotential på hundratals miljarder euro. I hela Europa finns det cirka 3 500 fjärrvärmenät som betjänar 60 miljoner människor och som till stor del drivs med fossila bränslen. En framgångsrik, storskalig utfasning av fossila bränslen i fjärrvärmen kan avsevärt minska utsläppen av växthusgaser.
”75% av fjärrvärmesystemen i EU drivs idag med fossila bränslen. Situationen är ännu värre i Kina. Kärnenergi är redan en viktig källa till koldioxidsnål el, och små modulära reaktorer är en väg att utvidga användningen av tekniken till andra energisektorer utöver uppvärmning. Förutom att SMR är säkrare än traditionella reaktorer är de också mer prisvärda. Vi bygger en demonstrationsanläggning för fjärrvärme, helst i Finland, men vår långsiktiga plan är att ha flera anläggningar i drift runt om i världen som producerar koldioxidneutral värme till bostäder, kontor och för olika industriella tillämpningar. Vi kommer att marknadsföra världens bästa kärnkraftsteknik optimerad för uppvärmningssektorn”, fortsätter Nyman.
Passiva system ger hög säkerhet
Den passiva lösningen för värmeavledning som ingår i LDR-50-reaktorn har en viktig roll för dess säkerhet. Passiva system gör det möjligt att uppfylla mycket höga säkerhetskrav med förenklad teknik.
LDR-50:s reaktormodul består av två sammankopplade tryckkärl, vars mellanliggande utrymme delvis är fyllt med vatten. När värmeavledningen genom de primära värmeväxlarna äventyras börjar vattnet i mellanutrymmet att koka och bildar en effektiv passiv värmeöverföringsväg till reaktorbassängen. Systemet är inte beroende av elektricitet eller några mekaniska rörliga delar, som kan gå sönder och förhindra kylfunktionen. Innovationen beviljades patent 2021.
”Kärnkraftskunnande, nationell energipolitik och världens ledande fjärrvärmenätverk ger Steady Energy världens bästa utgångspunkt för att starta sin verksamhet specifikt i Finland”, säger Timo Ahopelto, Founding Partner på Lifeline Ventures.
”Europa och USA har vaknat upp till det faktum att små reaktorer kommer att bli en del av energiproduktionen redan under detta årtionde. Vi talar om en mycket betydande global marknad”, säger Jyri Engeström, grundare och partner på Yes VC.
”På VTT har vi omvandlat hopp till handling i 80 år genom att driva vetenskaplig innovation för att förändra världen och företagen till det bättre. Just nu står mänskligheten inför sin största utmaning, klimatförändringarna. Vi är på en resa för att utforska morgondagens teknik och ta fram banbrytande lösningar för att bygga framtidens koldioxidneutrala samhällen. Steady Energy representerar vårt engagemang för vårt syfte och förkroppsligar det hopp vi vill ge världen”, säger Jussi Manninen, Executive Vice President på VTT.
Steady Energy kommer att planera sina affärsmodeller efter kundernas behov och är redo att leverera värmeverk direkt till kunderna. LDR-50 har en enhetsstorlek på 50 megawatt, vilket är tillräckligt för att värma upp en mindre stad. En enda värmecentral kan ha flera reaktorer. Värmeverket kan även användas som en avsaltningsanläggning för att producera färskvatten i områden i världen som lider av vattenbrist, eller så kan det modifieras för att producera ånga för industriella ändamål.
”För att bevara vår planet och se till att kommande generationer får en frisk planet måste all förbränningsbaserad uppvärmning upphöra. Vid sidan av förnybar energi erbjuder kärnenergi en stabil källa till energi och värme som uppfyller det moderna samhällets behov och hjälper oss i vår kamp mot klimatförändringarna”, avslutar Nyman.
Nyheter
USA ska införa 50 procent tull på koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.
USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.
När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.
Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.
Nyheter
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.
Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.
Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.
Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.
Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.
Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.
Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.
Nyheter
Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.
-
Nyheter4 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter2 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras