Connect with us

Nyheter

Nestlé utesluter tusentals kakaobönder för att uppfylla gröna åtaganden

Published

on

Säck med kakaobönor

Ett kartläggningsinitiativ från Nestlé har avslöjat att över 4 000 kakaoodlare i Ghana och Elfenbenskusten som levererat till livsmedelsjätten odlade i skyddade områden och skogsmark. Nestlé valde därför att utesluta cirka 4 300 kakaobönder från sin leveranskedja. Beslutet offentliggjordes på torsdagen av Nestlé efter att företaget med hjälp av GPS-spårare hade kartlagt över 75 procent av de 120 000 gårdar som förser chokladjätten med kakao.

Säck med kakaobönor

Uteslutningen av de 4 300 producenterna är tänkt att hjälpa Nestlé att leva upp till sitt åtagande till Cocoa & Forests Initiative för att avsluta kakaorelaterad avskogning, samt tillfredsställa certifieringar av rättvis handel som kräver att producenterna följer hållbar praxis.

Gråzon

Enligt Nestlé skulle några av de uteslutna bönderna i Ghana kunna återinföras om de lyckas bestrida regeringens klassificering av sina gårdar som skogsområden. Några av dem har odlat sina marker i över 20 år.

I Elfenbenskusten kan några av de producenter som uteslutits av Nestlé snart hamna på rätt sida av skogsgränsen. Regeringen planerar att lansera en ny politik som skulle omvandla majoriteten av dessa klassificerade skogar till jordbrukszoner där hållbar kakaoodling skall tillåtas. Resten kommer att betecknas som skyddade områden. NGO-organisationen Human Rights Watch har varnat för möjligheten till tvångsvräkningar av småskaliga kakaoodlare från de nyligen utsedda skyddade zonerna. Schweizbaserade Nestlé är ett av 35 choklad- och kakaoföretag som har anmält sig till Cocoa & Forests Initiative, som lanserades 2017 av World Cocoa Foundation. Nestlé har åtagit sig att avsluta avskogningen i sin leveranskedja fram till 2020 men kommer sannolikt bara att nå 90 % av sitt mål i slutet av året.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *