Connect with us

Nyheter

Fonderna ökar på råvarumarknaden

Published

on

Korrelation mellan USD och pris på råvaror

Commitments of Traders-rapporten för veckan som slutade den 24 mars visar hur fonder ökar sina hausseartade satsningar på råvaror för första gången på fem veckor. I efterfrågan var naturgas, guld, sojabönor, vete och kaffe. Bland de råvaror som såldes återfanns råvaror som Brent-olja, silver, majs, socker och kakao.

CFTC

The Commitments of Traders (CoT) är en veckorapport som släppts av Commodity Futures Trading Commission (CFTC). CoT-rapporten redogör för hur olika typer av handlare är positionerade på terminsmarknaderna. Det finns två huvudtyper av handlare i en CoT-rapport: Commercials och money managers.

Commercials är faktiska producenter och användare av en vara som använder terminsmarknaderna för att prissäkra sig. En kommersiell producent på råvarumarknaden kan vara en jordbrukare som säljer majs på termin för att låsa in sitt försäljningspris. Kommersiella handlare anses vara ”smarta pengar”, eftersom de är involverade i den fysiska råvarubranschen och troligen har överlägsen information om utbud och efterfrågan.

Den andra huvudsakliga CoT-handlaren, money managers, består av hedgefonder, fonder och rådgivare för råvaror. Dessa är spekulativa handlare som inte har något intresse av den underliggande fysiska råvaruverksamheten.

Investerare och handlare tillbringar enorm tid på att bilda sin egen uppfattning om vad de ska köpa eller sälja. Mindre tid är inriktad på att undersöka hur andra marknadsaktörer är positionerade, och om deras personliga idé redan är allmänt erkänd. CoT-data låter dig se hur ”smarta pengar” är placerade.

COT-rapport
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära