Följ oss

Nyheter

Amerikanska myndigheter varnar för att oljepriset kan bli negativt igen

Publicerat

den

Fat med olja

WTI-olja-terminskontraktet för juni 2020 som handlas på den amerikanska råvarubörsen NYMEX kommer snart att förfalla och gå till leverans. Det betyder att vi nu på tisdag kan komma att se att oljepriset kan bli negativt igen.

Fat med olja
Foto: Joanna Boj

Commodity Futures Trading Commission som övervakar handeln på de amerikanska värdepappersmarknaderna varnar just nu mäklarhus, börser och clearinghus. CFTC vill att dessa marknadsaktörer vidtar åtgärder för att försäkra sig om att de är förberedda på att oljepriset kan komma att falla under noll igen.

Kan komma att stänga eller begränsa handeln

Commodity Futures Trading Commission kommer att ge råd till börserna att övervaka sina marknader och påminna dem om att ”upprätthålla regler för att utöva en nödutvecklingsmyndighet”, inklusive kraften att ”stänga av eller begränsa handeln i något terminsavtal” om marknaderna blir oroliga, enligt ett pressmeddelande som CFTC släppte på onsdagen.

Alarmen kommer efter att det amerikanska benchmarket West Texas Intermediate oljeavtal sjönk under $ 0 per fat förra månaden för första gången, då köpare sökte efter platser att lagra olja.

Clearing-hus ”bör förbereda sig för möjligheten att vissa kontrakt kan uppleva betydande prisvolatilitet, och att negativ prissättning är en möjlighet”, sade CFTC i ett råd till företagen som denna myndighet övervakar.

Risk för upprepning

WTI-kontraktet för leverans i juni förfaller nu på tisdag, vilket höjer utsikterna till en upprepning av de två kaotiska sista handelsdagarna i terminsavtalet för i maj. Detta terminskontrakt stängde på minus 37,63 dollar per fat den 20 april.

”Vi kommer med detta råd i kölvattnet av ovanligt hög volatilitet och negativ prissättning som upplevdes i West Texas Intermediate (WTI) i maj 2020, Light Sweet Crude Oil Futures-kontrakt den 20 april,” säger den 8-sidiga rapporten undertecknad av CFTCs chefer för marknadsövervakning, clearing och risk samt swap dealers och mellanhänder.

En högre CFTC-tjänsteman sa att meddelandet gällde alla kontrakt, inte bara olja. Han sade också att det inte skulle tolkas som en prognos om att negativa oljepriser skulle återvända. ”Vi förutspår inte marknaden. Vi föreslår bara planering”sa tjänstemannen.

”Mäklare bör förbereda sig för risken att vissa kontrakt kan uppleva betydande prisvolatilitet och eventuellt negativ prissättning” sade CFTC.

Måste stänga sina kontrakt innan förfall

Connecticut-baserade Interactive Brokers rapporterade en förlust på 104 miljoner dollar eftersom företaget kompenserade kunder som satt fast i förra månadens handel i WTI-kontrakt. GH Financials, en annan mäklare, har sedan dess krävt att alla handlare ska stänga sina energikontrakt fem dagar innan de förfaller.

Börserna listar terminskontrakt och driver elektroniska handelsplattformar, medan clearinghusen hanterar marginaler och andra säkerheter för att garantera handel. Inom WTI-terminer drivs både börsen och clearinghuset av CME Group, världens största börsbolag med säte i Chicago.

CME varnade först handlare och mäklare om utsikterna för negativa oljepriser den 8 april. Det upprepade varningen en vecka senare. Intercontinental Exchange, som listar oljekontrakt i London, har gjort det möjligt för sina system att tillåta negativa priser.

CME- och ICE-clearinghusen har också förberett sig för negativ prissättning genom att byta sättet de beräknar prissättningen för optioner på WTI.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kakao spränger 6000 USD-nivån med bred marginal

Publicerat

den

Kakaoträd

Kakaopriset fortsätter att rusa i höjden som att det inte finns någon begräsning alls. Nu kostar kakao i form av mars-terminen på ICE-börsen hela 6401 USD per ton. Om vi pratar nominella priser så har kakao aldrig varit dyrare i modern tid. Det var en pristopp år 1977 på 5379 USD, men sedan föll priset och kring millennieskiftet så var priset nere kring 1000 USD.

Mars 2024-terminen på kakao, USD per ton

Det finns dock en naturlig förklaring till det höga priset och det är det låga priset för 20-30 år sedan. Priserna var då så låga att odlarna inte såg någon anledning till att satsa sin framtid på att plantera kakao. En stor del av de kakaoproducerande träden idag är därför gamla, vilket innebär att de både producerar mindre och är mer känsliga för ofördelaktigt väder.

På toppen av detta kan sedan läggas andra faktorer, som att befolkningen i världen har växt och dessutom blivit mycket rikare, samt även satsningar från bland annat EU att kakao-odlingar inte ska anläggas genom att hugga ner skog.

Men situationen lyfter fram det man ofta upprepar, vad som får ner höga priser är höga priser. Nu har priset kommit upp och det kommer göra att odlare åter blir intresserade av att investera i odlingar och med tiden kommer det göra att utbudet ökar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saharas solparker kan påverka klimat och energiproduktion globalt

Publicerat

den

Solceller i Sahara

Byggandet av stora solenergiparker i Saharaöknen kan ha oväntade effekter på solenergin i världen – även i länder långt från Sahara. Solparkerna kan enligt nya simuleringar minska produktionen av solenergi i länder som USA, Indien och Kina. Det visar forskning vid Lunds universitet.

Att storskaliga solenergiparker kan påverka klimatet och ekosystemet i närområdet är välkänt. Detta då solpanelerna är mörkare än Saharas ljusa sand, vilket leder till att de absorberar extra energi som avges som värme. Det som förvånade forskarna i det här fallet var att byggandet av omfattande solenergiparker kan ha långtgående och varierande effekter på både klimat och produktionen av solenergi globalt. 

– Vår modell visar att effekterna på klimatet och ekosystemet är ganska långtgående, särskilt i några av de mest sårbara regionerna, som Arktis och Amazonas, säger Zhengyao Lu, forskare vid Lunds universitet och en av forskarna bakom artikeln ”Large-scale photovoltaic solar farms in the Sahara affect solar power generation potential globally” publicerad i tidskriften Communications Earth & Environment.

Forskningen visar att solenergiparkerna kan leda till mindre solenergi i områden som Nordafrika, Mellanöstern, södra Europa, Indien, östra Kina, Japan, östra Australien och sydvästra USA. Forskarna fann att dessa effekter beror på förändringar i ytans albedo, ett mått på ljus som reflekteras av ytan viket hör ihop med de mörka solpanelerna, samt påverkan på atmosfäriska cirkulationsmönster och molnbildning.

Å andra sidan kan vissa områden gynnas av dessa förändringar, med ökad solenergiproduktion som resultat. Forskningen pekar på att delar av Central- och Sydamerika, Karibien, centrala och östra USA, Skandinavien och Sydafrika kommer kunna se positiva effekter för energiproduktionen som en följd av utbyggnaden av solenergiparker i Sahara. Detta då exempelvis molntäckets minskning påverkar förutsättningarna för solenergiproduktion positivt, medan en ökning av detsamma påverkar det negativt. Färre moln ger mer sol, helt enkelt.

–  Det har inte tidigare uppmärksammats att en massiv utbyggnad av solenergi kan ha global påverkan. I detta avseende kan solenergiproduktionen bli en geopolitisk fråga. Om ett land bygger många solparker kan det potentiellt skada solenergiproduktionen i grannländer eller till och med i avlägsna länder, säger Zhengyao Lu.

Påverkan på solenergiproduktionen uppgår enligt studien till plus eller minus fem procent i ett scenario där en femtedel av Saharaöknen täcks med solenergiparker.  

– Effekterna kanske inte verkar så stora, men i en framtida värld där varje region bygger fler parker och blir mer beroende av dem behövs både kunskap och insatser. Vi hoppas att studien kan bidra till samarbeten mellan världens stater för att säkerställa att fördelarna med solenergi delas rättvist över hela världen, säger Zhengyao Lu.

Fortsätt läsa

Nyheter

Handeln med ärtor spås minska under 2024

Publicerat

den

Ärtor

Världshandeln med torra ärtor, också känt som pulser, förväntas minska något under helåret 2024 på grund av minskade leveranser till Kina, samt en svagare importefterfrågan från Bangladesh och EU. Däremot kan leveranserna till Indien öka efter att importrestriktionerna nyligen tagits bort. Handeln ligger dock i stort kvar på en relativt hög nivå.

Import av ärtor
Källa: International Grains Council 
Fortsätt läsa

Populära