Connect with us

Nyheter

Amerikanska myndigheter varnar för att oljepriset kan bli negativt igen

Published

on

Fat med olja

WTI-olja-terminskontraktet för juni 2020 som handlas på den amerikanska råvarubörsen NYMEX kommer snart att förfalla och gå till leverans. Det betyder att vi nu på tisdag kan komma att se att oljepriset kan bli negativt igen.

Fat med olja
Foto: Joanna Boj

Commodity Futures Trading Commission som övervakar handeln på de amerikanska värdepappersmarknaderna varnar just nu mäklarhus, börser och clearinghus. CFTC vill att dessa marknadsaktörer vidtar åtgärder för att försäkra sig om att de är förberedda på att oljepriset kan komma att falla under noll igen.

Kan komma att stänga eller begränsa handeln

Commodity Futures Trading Commission kommer att ge råd till börserna att övervaka sina marknader och påminna dem om att ”upprätthålla regler för att utöva en nödutvecklingsmyndighet”, inklusive kraften att ”stänga av eller begränsa handeln i något terminsavtal” om marknaderna blir oroliga, enligt ett pressmeddelande som CFTC släppte på onsdagen.

Alarmen kommer efter att det amerikanska benchmarket West Texas Intermediate oljeavtal sjönk under $ 0 per fat förra månaden för första gången, då köpare sökte efter platser att lagra olja.

Clearing-hus ”bör förbereda sig för möjligheten att vissa kontrakt kan uppleva betydande prisvolatilitet, och att negativ prissättning är en möjlighet”, sade CFTC i ett råd till företagen som denna myndighet övervakar.

Risk för upprepning

WTI-kontraktet för leverans i juni förfaller nu på tisdag, vilket höjer utsikterna till en upprepning av de två kaotiska sista handelsdagarna i terminsavtalet för i maj. Detta terminskontrakt stängde på minus 37,63 dollar per fat den 20 april.

”Vi kommer med detta råd i kölvattnet av ovanligt hög volatilitet och negativ prissättning som upplevdes i West Texas Intermediate (WTI) i maj 2020, Light Sweet Crude Oil Futures-kontrakt den 20 april,” säger den 8-sidiga rapporten undertecknad av CFTCs chefer för marknadsövervakning, clearing och risk samt swap dealers och mellanhänder.

En högre CFTC-tjänsteman sa att meddelandet gällde alla kontrakt, inte bara olja. Han sade också att det inte skulle tolkas som en prognos om att negativa oljepriser skulle återvända. ”Vi förutspår inte marknaden. Vi föreslår bara planering”sa tjänstemannen.

”Mäklare bör förbereda sig för risken att vissa kontrakt kan uppleva betydande prisvolatilitet och eventuellt negativ prissättning” sade CFTC.

Måste stänga sina kontrakt innan förfall

Connecticut-baserade Interactive Brokers rapporterade en förlust på 104 miljoner dollar eftersom företaget kompenserade kunder som satt fast i förra månadens handel i WTI-kontrakt. GH Financials, en annan mäklare, har sedan dess krävt att alla handlare ska stänga sina energikontrakt fem dagar innan de förfaller.

Börserna listar terminskontrakt och driver elektroniska handelsplattformar, medan clearinghusen hanterar marginaler och andra säkerheter för att garantera handel. Inom WTI-terminer drivs både börsen och clearinghuset av CME Group, världens största börsbolag med säte i Chicago.

CME varnade först handlare och mäklare om utsikterna för negativa oljepriser den 8 april. Det upprepade varningen en vecka senare. Intercontinental Exchange, som listar oljekontrakt i London, har gjort det möjligt för sina system att tillåta negativa priser.

CME- och ICE-clearinghusen har också förberett sig för negativ prissättning genom att byta sättet de beräknar prissättningen för optioner på WTI.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *