Nyheter
Amerikanska myndigheter varnar för att oljepriset kan bli negativt igen

WTI-olja-terminskontraktet för juni 2020 som handlas på den amerikanska råvarubörsen NYMEX kommer snart att förfalla och gå till leverans. Det betyder att vi nu på tisdag kan komma att se att oljepriset kan bli negativt igen.

Commodity Futures Trading Commission som övervakar handeln på de amerikanska värdepappersmarknaderna varnar just nu mäklarhus, börser och clearinghus. CFTC vill att dessa marknadsaktörer vidtar åtgärder för att försäkra sig om att de är förberedda på att oljepriset kan komma att falla under noll igen.
Kan komma att stänga eller begränsa handeln
Commodity Futures Trading Commission kommer att ge råd till börserna att övervaka sina marknader och påminna dem om att ”upprätthålla regler för att utöva en nödutvecklingsmyndighet”, inklusive kraften att ”stänga av eller begränsa handeln i något terminsavtal” om marknaderna blir oroliga, enligt ett pressmeddelande som CFTC släppte på onsdagen.
Alarmen kommer efter att det amerikanska benchmarket West Texas Intermediate oljeavtal sjönk under $ 0 per fat förra månaden för första gången, då köpare sökte efter platser att lagra olja.
Clearing-hus ”bör förbereda sig för möjligheten att vissa kontrakt kan uppleva betydande prisvolatilitet, och att negativ prissättning är en möjlighet”, sade CFTC i ett råd till företagen som denna myndighet övervakar.
Risk för upprepning
WTI-kontraktet för leverans i juni förfaller nu på tisdag, vilket höjer utsikterna till en upprepning av de två kaotiska sista handelsdagarna i terminsavtalet för i maj. Detta terminskontrakt stängde på minus 37,63 dollar per fat den 20 april.
”Vi kommer med detta råd i kölvattnet av ovanligt hög volatilitet och negativ prissättning som upplevdes i West Texas Intermediate (WTI) i maj 2020, Light Sweet Crude Oil Futures-kontrakt den 20 april,” säger den 8-sidiga rapporten undertecknad av CFTCs chefer för marknadsövervakning, clearing och risk samt swap dealers och mellanhänder.
En högre CFTC-tjänsteman sa att meddelandet gällde alla kontrakt, inte bara olja. Han sade också att det inte skulle tolkas som en prognos om att negativa oljepriser skulle återvända. ”Vi förutspår inte marknaden. Vi föreslår bara planering”sa tjänstemannen.
”Mäklare bör förbereda sig för risken att vissa kontrakt kan uppleva betydande prisvolatilitet och eventuellt negativ prissättning” sade CFTC.
Måste stänga sina kontrakt innan förfall
Connecticut-baserade Interactive Brokers rapporterade en förlust på 104 miljoner dollar eftersom företaget kompenserade kunder som satt fast i förra månadens handel i WTI-kontrakt. GH Financials, en annan mäklare, har sedan dess krävt att alla handlare ska stänga sina energikontrakt fem dagar innan de förfaller.
Börserna listar terminskontrakt och driver elektroniska handelsplattformar, medan clearinghusen hanterar marginaler och andra säkerheter för att garantera handel. Inom WTI-terminer drivs både börsen och clearinghuset av CME Group, världens största börsbolag med säte i Chicago.
CME varnade först handlare och mäklare om utsikterna för negativa oljepriser den 8 april. Det upprepade varningen en vecka senare. Intercontinental Exchange, som listar oljekontrakt i London, har gjort det möjligt för sina system att tillåta negativa priser.
CME- och ICE-clearinghusen har också förberett sig för negativ prissättning genom att byta sättet de beräknar prissättningen för optioner på WTI.
Nyheter
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.
Nyheter
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.
Nyheter
USA är världens största importör av aluminium

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.
Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.
Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Nyheter3 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april