Följ oss

Nyheter

London Metal Exchange riskerar 500 miljoner dollar efter vårens nickelkaos

Publicerat

den

Nickelpriserna såg ut att nå en botten i mitten av maj, men trenden är fortfarande nedåtriktad. Dessutom visade den senaste prisåtgärden få tecken på några hausseartade strukturer på veckovis basis. Allt som allt sjönk Stainless Monthly Metals Index (MMI) med 9,4 procent från maj till juni.

Nickelkrisen återvände till rubrikerna tidigare i veckan. Två finansiella grupper stämde LME för dess beslut att avbryta affärer efter nickelpressen den 8 mars. Handelsföretaget Jane Street Group och hedgefondförvaltaren Elliot Management lämnade in en stämningsansökan på 15,3 respektive 456 miljoner dollar mot börsen för dess hantering av krisen.

Ägaren till LME, Hong Kong Exchanges & Clearing erkände stämningarna i ett uttalande i vilket det stod att ”LME-ledningen anser att anspråket är meningslöst och LME kommer att bestrida det kraftfullt.” Jane Street karakteriserade dock LMEs beslut som ”olagligt” och ”godtyckligt”. De fortsatte med att säga att det ”allvarligt undergräver marknadernas integritet och skapar ett farligt prejudikat som ifrågasätter framtida kontrakt.”

Stämningarna följer en pågående granskning av LMEs agerande av metallbörsens primära tillsynsmyndigheter, Financial Conduct Authority och Bank of England. Efter att detta tillkännagavs i början av april, kompletteras dessa granskningar av LMEs egen oberoende undersökning.

Medan rättegångarna återigen uppmärksammade nickelpriskrisen, fortsätter det faktiska nedfallet. Vissa anser att många nickelhandlare troligen lämnade LME efter kaoset och börsens efterföljande kontroversiella inställning till det. Men konsekvenserna av krisen är fortfarande uppenbara över hela världen.

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära