Connect with us

Nyheter

London Metal Exchange riskerar 500 miljoner dollar efter vårens nickelkaos

Published

on

Nickelpriserna såg ut att nå en botten i mitten av maj, men trenden är fortfarande nedåtriktad. Dessutom visade den senaste prisåtgärden få tecken på några hausseartade strukturer på veckovis basis. Allt som allt sjönk Stainless Monthly Metals Index (MMI) med 9,4 procent från maj till juni.

Nickelkrisen återvände till rubrikerna tidigare i veckan. Två finansiella grupper stämde LME för dess beslut att avbryta affärer efter nickelpressen den 8 mars. Handelsföretaget Jane Street Group och hedgefondförvaltaren Elliot Management lämnade in en stämningsansökan på 15,3 respektive 456 miljoner dollar mot börsen för dess hantering av krisen.

Ägaren till LME, Hong Kong Exchanges & Clearing erkände stämningarna i ett uttalande i vilket det stod att ”LME-ledningen anser att anspråket är meningslöst och LME kommer att bestrida det kraftfullt.” Jane Street karakteriserade dock LMEs beslut som ”olagligt” och ”godtyckligt”. De fortsatte med att säga att det ”allvarligt undergräver marknadernas integritet och skapar ett farligt prejudikat som ifrågasätter framtida kontrakt.”

Stämningarna följer en pågående granskning av LMEs agerande av metallbörsens primära tillsynsmyndigheter, Financial Conduct Authority och Bank of England. Efter att detta tillkännagavs i början av april, kompletteras dessa granskningar av LMEs egen oberoende undersökning.

Medan rättegångarna återigen uppmärksammade nickelpriskrisen, fortsätter det faktiska nedfallet. Vissa anser att många nickelhandlare troligen lämnade LME efter kaoset och börsens efterföljande kontroversiella inställning till det. Men konsekvenserna av krisen är fortfarande uppenbara över hela världen.