Följ oss

Nyheter

Råvarupriserna steg under maj

Publicerat

den

Vete mot blå himmel

Råvaror såg ytterligare en månatlig prisökning i maj 2022, delvis driven av rekordinflation, exportembargon och importförbud. Enligt Fiona Boal, chef för råvaror och realtillgångar på S&P Dow Jones Index, stängde S&P GSCI maj månad upp med 5,1 procent, vilket förde indexets resultat hittills till 47 procent.

Ett vete-strå

Kriget i Ukraina har stört den globala livsmedelsförsörjningen i en aldrig tidigare skådad grad, vilket driver upp rädslan om livsmedelssäkerhet. Ett bra exempel är den stramare globala vetetillgångsbilden. Ukraina anses vara Europas brödkorg och ungefär en tredjedel av den globala exporten av vete kommer från Ukraina och Ryssland.

Svåra restriktioner för veteexport från denna region i kombination med försämrade skördeutsikter i Kina, delar av Europa och USA, samt ett exportförbud från den stora producenten Indien, har stramat åt lagren och förvärrat den globala matförsörjningen.

Dessa fortsatta störningar i flödet av jordbruksråvaror från Ukraina och Ryssland drev spannmålsmarknaderna högre. Faktum är att de globala vetepriserna har skjutit i höjden: S&P GSCI Wheat steg 3,1 procent i maj och 39,2 procent YTD.

Råvaru-ETFerna stiger

Råvaru-ETFer som Invesco DB Agriculture Fund (DBA), Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC) och Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (DBC) har rapporterat starka uppgångar hittills i år.

DBA är en kombination av terminer inom flera områden inom jordbruket, inklusive vete, sojabönor, kaffe, majs, boskap, kakao, socker, svin och bomull. Den investerar i en diversifierad korg av olika jordbruksnaturresurser och försöker spåra förändringar i nivån på DBIQ Diversified Agriculture Index Excess Return plus ränteintäkterna från dess innehav av främst amerikanska statspapper och penningmarknadsinkomster.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Indexet är ett regelbaserat index som består av terminskontrakt på några av de mest likvida och mest omsatta jordbruksråvarorna. Fonden och indexet balanseras om årligen i november. 

Samtidigt strävar PDBC efter långsiktig kapitaltillväxt och försöker uppnå sitt investeringsmål genom att investera i en kombination av finansiella instrument som är ekonomiskt kopplade till världens mest omsatta råvaror. Det erbjuder exponering mot råvaruterminer utan skattekrånglet med en K-1.

Fonden försöker också undvika ”negativ rullavkastning”, vilket kan urholka avkastningen med tiden. PDBC har ökat med mer än 42 procent hittills.

DBC strävar efter att spåra förändringar i nivån på DBIQ Diversified Agriculture Index Excess Return, plus ränteintäkter från fondens innehav av främst amerikanska statspapper och penningmarknadsintäkter minus fondens kostnader.

DBC är idealiskt placerat i en miljö av stagflation, eftersom ETF allokerar cirka 24 procent av sin vikt till Brent- och West Texas Intermediate-råoljekontrakt. Fonden ägnar också cirka 21 procent av sin vikt till råvaror som vete och majs. Liksom PDBC har DBC också haft en vinst hittills under året på mer än 42 procent.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära