Nyheter
Kakao – gudarnas föda

Theobroma Cacao, det vetenskapliga namnet betyder faktiskt just gudarnas föda, och det var vad kakao kallades för hos Aztekerna. Faktum är att ordet choklad härstammar från aztekernas och mayaindianernas ord chocolatl. Även ordet kakao har sitt ursprung i aztekernas språk, då ordet på nahuatl heter cacahuatl. På maya heter kakao kakaw.
Terminerna på kakao som handlas på ICE, The Intercontinental Exchange, är att betrakta som ett riktmärke för den globala kakaoindustrin. Terminskontrakten avser fysisk leverans av produkter från länder i Afrika, Asien och Central- och Sydamerika, till någon av fem amerikanska leveranshamnar.
Sexton av de tjugo främsta chokladkonsumerande länderna per capita är europeiska. Chokladkonsumtion är säsongsberoende och människor tenderar att konsumera mer choklad under vintern. Priserna för choklad har nästan fördubblats sedan 2006, på grund av missväxt och ökad konsumtion, särskilt mörk choklad, vilken kräver mer kakao.
Choklad framställs av kakaopulver, kakaosmör och ibland andra oljeprodukter. Företag som BT COCOA, Barry Callebaut, Cargill och Archer-Daniels-Midland Company (ADM) köper kakao i bulk från Elfenbenskusten, Ghana, Indonesien och några sydamerikanska länder för att sedan bearbeta denna och sälja den vidare till företag som Hershey Foods (HRM), Nestlé (NSRGY), Mars och Cadbury Schweppes (CSG), som i sin tur mal, smälter och paketerar den. Efterfrågan på choklad skapar direkt efterfrågan på kakao, medan utbudet av kakao är beroende av produktionen från Afrika och Sydamerika.
Världens fem främsta kakaoproducerande nationer är Elfenbenskusten, Ghana, Indonesien, Nigeria och Kamerun, som tillsammans står för 70 % av den globala kakaoproduktionen.
I juli 2008 översteg efterfrågan på kakaopulver för första gången på tjugo år utbudet, beroende på att allt fler företag köper kakao medan producenterna inte längre levererar lika mycket som tidigare.
Denna situation innebär att priserna på kakao kommer att öka ytterligare fram till dess att de ökande chokladpriserna sänker kakaokonsumtionen och ger en lägre efterfrågan. Utbud och efterfrågan på kakao mäts genom förhållandet mellan lager och kvarnarnas efterfrågan. En låg kvot innebär att det finns små mängder kakao till försäljning och att kakaokvarnarna arbetar på högtryck för att möta efterfrågan. I juni 2008 hade priset på kakao stigit med 50 % jämfört med föregående år, vilket innebar den högsta noteringen på 28 år.
Företag som gynnas av högre kakaopriser
Hedgefonder och finansiella institutioner köper kakao terminer kommer att gynnas av stigande kakaopriser. Hedgefonder innehar för närvarande cirka en tredjedel av de utestående terminskontrakten på kakao.
Företag som gör icke-choklad-godis kan att dra nytta av ökad priser på kakao. När choklad blir dyrare på grund av ökade kakaopriser, får människor konsumera mer ersättningsvaror för att tillfredsställa sitt behov av choklad. Företag som tillverkar sådana varor är till exempel:
- The Cheesecake Factory som producerar cheesecakes och driver restauranger. När choklad blir dyrare uppskattas premium-cheesecake som ett attraktivt substitut.
- Kraft Foods (KFT) producerar ett brett utbud av kakor, kek och godis, så som Jell-O, Fig. Newton, Nutterbutters, Nilla Rån, Snackwells och Oreos. Ökade kakaopriser påverkar inte priserna på dessa livsmedel.
- Wm. Wrigley Jr Company (WWY) och Tootsie Roll Industries (TR) som gör en choklad smaksatt med godis som inte använder riktig kakao.
Choklad är emellertid en produkt som är ytterst prisokänslig med få substitut. Den så kallade priselasticiteten är tämligen låg enligt de samtal vi haft med representanter från Cloetta.
Företag som förlorar på högre kakaopriser
Archer-Daniels-Midland Company (ADM). Företaget köper kakao för att processa detta till choklad. Då kakaon blir dyrare ökar bolagets kostnader för att skapa samma produkt.
Hershey Foods (HRM) och Cadbury Schweppes (CSG) köper choklad från Archer Daniel Midlands företag och andra grossister. En annan börsnoterade konditor som behöver på billiga kakaopriser för kunna göra goda pålägg är Rocky Mountain Chocolate Factory (RMCF).
En analys konstaterar att de stora konditoriföretagen endast kan föra vidare cirka 80 % av de ökade kostnaderna för råvaror till sina kunder. De tvingas absorbera de övriga 20 % av kostnaderna i sina resultaträkningar.
American Dairy Incorporated (Ady), Dean Foods Company (DF), Lifeway Foods (LWAY) och andra företag som tillverkar chokladmjölk måste betala mer när kakaopriserna stiger.
Vilka faktorer påverkar priset på kakao?
Ökad efterfrågan på choklad
Ökad efterfrågan på choklad höjer priset på kakao som är huvudingrediensen vid tillverkningen av choklad. Efterfrågan på choklad ökade med 20 % mellan 2002 och 2007, mätt som konsumtion.
En ökad levnadsstandard i Indien och Kina skapar en högre efterfrågan på chokladkakor, som tidigare brukade betraktas som lyxartiklar. På grund av sina stora befolkningar skulle dessa länder kunna driva upp efterfrågan på choklad och höja priset på kakao. Chokladkonsumtion i Indien och Kina samt efterfrågan har de senaste åren ökat med mellan 15 och 20 procent per år.
Obligatorisk förbättring av arbetsvillkoren i Afrika
Om världens regeringar agerar mot barnslaveri och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Elfenbenskusten och Afrika söder om Sahara, skulle priset på kakao komma att stiga.
Svältlöner och barnarbete håller priset på kakao nere. Rapporter visar att upp till 200.000 barnslavar är verksamma i odlingen och skörd av kakao.
När arbetstagarna får anständiga löner och arbetsvillkor, kommer de afrikanska produktionskostnaderna att öka, och höja kakaopriserna.
Konflikten i Elfenbenskusten
Produktionen i Elfenbenskusten och Afrika i allmänhet försvåras av regional instabilitet. Elfenbenskusten hade nästan ett inbördeskrig under 2002, och landet befinner sig fortfarande i ett vansklig politisk situation. Landet producerar närmare 46 % av världens kakao. Om en konflikt bryter ut, bedöms kakaopriserna att gå genom taket på grund av förstörda eller obärgad gröda och skadad infrastruktur i Afrika.
Jorderosion, torka och sjukdomar
Övriga grödor, vid sidan av kakao, odlas i en ganska låg omfattning i Elfenbenskusten. I och med att världens chokladkonsumtion ökar till en följd av stigande priser finns det en risk för att jordarealerna utarmas på grund av ensidig produktion. Det ökar också risken för destruktiva sjukdomar hos grödan, till exempel Black Pod, och andra typer av baljväxtsjukdomar. Detta i kombination med ogynnsamma klimatförhållanden har faktiskt lett till att de afrikanska odlarna förlorat så pass mycket som 700.000.000 miljoner USD årligen av sina skördar.
Under säsongen 2008/2009 minskade skörden av kakao i Elfenbenskusten till cirka 1.100 tusen ton, att jämföra med 1.380 tusen ton året innan. Orsaken finns framförallt att finna i ökad nederbörd i Afrika. Även Indonesien drabbades detta år, och produktionen från Ghana och Kamerun var inte tillräckliga för att möta det totala utbudet när den globala kakaoskörden blev 7 procent lägre än året innan.
Direktören för Ghanas naturskyddsförening och vetenskapsråd, John Mason, tror att den afrikanska kakaoindustrin kan vara utdöd om 20 år på grund av oansvariga odlingsmetoder och jorderosion i Afrika.
Ökat fokus på antioxidanter
Ökat fokus på kakaons antioxidanter kan locka människor som värdesätter sin hälsa. Kakao innehåller betydligt mer antioxidanter som kan förebygga stroke, cancer och hjärtsjukdomar än någon annan mat. Under en tid uppmuntrades folk att dricka rött vin för att få i sig tillräckligt med antioxidanter. En kopp choklad innehåller dubbelt så många antioxidanter.
Ökad efterfrågan på godis utan choklad
Större efterfrågan på andra sötsaker som kan ersätta choklad kan sänka kakaopriserna på världsmarknaden. Denna efterfrågan på andra sötsaker kan uppstå just på grund av ökade priser på choklad.
Genetisk forskning kan leda till ökade kakaoskördar
Det har inte lagts ned lika mycket tid eller pengar på genetisk forskning när det gäller kakao som när det gäller andra livsmedel. Mars, bolaget som bland annat tillverkar Mars, Milky Way, M & M´s och Twix, går i spetsen för att göra kakaogenen mer resistent mot skadedjur, sjukdomar och sol. Kakao odlas med fördel i väl skuggade områden, vilket betyder att det skulle vara möjligt att odla kakao på större arealer om den kunde göras mer sol-resistent.
Afrikanska bönder arbetar också på att införa bättre växthållning och jordbruksmetoder för att förbättra avkastning. I takt med att kakaoodlingen blir mer tekniskt avancerade, kommer det att finnas mer kakao på marknaden vilket kommer att pressa priserna.
Oro för fetma kan leda till en minskad chokladkonsumtionen
En minskad efterfrågan på choklad kan komma att sänka kakaopriset. Även om kakaopulver är hälsosamt på grund av dess höga antioxidanthalter, är både chokladkakor och varm choklad fulla av fett och socker.
Då fetma tenderar att driva upp kostnaderna för sjukvård och orsaka hälsoproblem i framförallt västvärlden, men också i tillväxtländerna, kommer samhället att känna ett allt större tryck på att äta hälsosammare, vilket kan komma att minska chokladkonsumtionen.
Kakao – en beskrivning av växten
Kakao (Theobroma cacao), är en art i familjen Malvaväxter och ett träd som odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Theobroma, omfattar 20 arter, men det är bara T. cacao som används till framställning av kakao och choklad.
Beroende på väderförhållanden kan trädet bli 10 meter högt, men på plantagerna hålls det nere i lämplig plockhöjd. En egenhet är att blommor och frukter växer direkt på stammen och grövre grenar, en företeelse som kallas kauliflori.
T. cacao härstammar ursprungligen från området kring Amazonas men spreds vidare norrut av djur och människor som åt fruktköttet och spottade ut fröna. Plantan antas ha börjat skördas av olmekerna för över 3000 år sedan. Kakao var okänt i Europa före den spanska erövringen av Mexico.
Trädet var från början eftertraktat för sitt fruktkött men odlas sedan länge för sina frön, kakaobönorna, som sitter i fem rader inne i frukten vilken är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. Bönorna bereds genom att de först får fermenteras, jäsas, i ett till sex dygn varefter de torkas och rostas. Efter avsvalning krossas bönorna och skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas till kakaomassa som varmpressas vid cirka 70° fahrenheit. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska som stelnar vid 32° (dvs 0 grader celcius) till kakaosmör. Detta används till vit choklad och återförs i varierande grad till kakaomassan vid annan chokladframställning. Kakaopulver är mald kakaomassa.
Kakaobönorna innehåller bland annat teobromin.
För att tillverka ett kilogram choklad krävs mellan 300 och 600 kakaobönor, motsvarande mellan 10 och 20 kakaofrukter. Den årliga produktionen från en (1) kakaoplanta varierar mellan 20 och 50 kakaofrukter per år, beroende på klimat, jordmån och sort.
Kakaoproduktion
Omkring 67 till 70 procent av all världens kakao framställs av producenter i Västafrika, varav Elfenbenskusten svarar för 43-46 procent av all världens kakao. Landet producerar 1 250 000 till 1 330 000 ton bönor om året, varav 977 000 exporteras. Näst efter Elfenbenskusten, sett till odling och export, kommer Ghana och Indonesien.
Enligt World Cocoa Foundation är runt 50 miljoner människor beroende av kakao som inkomstkälla. Produktionskostnaden av choklad kan sänkas genom att reducera mängden kakaopulver eller genom att byta ut kakaosmör mot annat fett. Kakaoodlare protesterar mot att denna slutprodukt skulle få kallas choklad på grund av risken för lägre efterfrågan på deras grödor.
Enligt gällande EU-direktiv får en vara som framställs av kakaovaror och sockerarter benämnas choklad när den består av minst 35 procent kakaotorrsubstans, inklusive minst 18 procent kakaosmör och minst 14 procent fettfri kakaotorrsubstans. Direktivet tillåter tillsats av upp till 5 procent vegetabiliska fetter som inte härstammar från kakaobönan. Det gäller emellertid endast i Danmark, Finland, Irland, Portugal, Storbritannien, Sverige och Österrike. Övriga länder tillåter inte den typen av fett. När det gäller animaliska fetter godkänns enbart de fettslag som kommer från mjölk.
Omkring 3.000.000 ton kakao produceras varje år. Historiskt sett har produktionen mer än fördubblats de senaste 30 åren.
1,556,484 t (1,531,902 LT; 1,715,730 ST) in 1974,
1,810,611 t (1,782,015 LT; 1,995,857 ST) in 1984,
2,672,173 t (2,629,970 LT; 2,945,567 ST) in 1994,
3,607,052 t (3,550,084 LT; 3,976,094 ST) in 2004 (record).
Produktionsökningen om 131,7 procent de senaste trettio åren svarar för en genomsnittlig produktionsökning om 2,8 procent. Produktionsökningen kan till största delen förklaras av att ytterligare arealer tillfogats, och i mycket litet mån av förbättrade skördetekniker som ökat produktionen per hektar. Kakao odlas såväl på stora agroindustriella plantager som av småbrukare.
Ett kakaoträd börjar bära frukt vid fyra eller fem års ålder. Ett vuxet träd producerar upp till 6.000 blommor per år, men ger endast upp till 50 frukter. För att tillverka ett kilogram choklad krävs mellan 300 och 600 kakaobönor.
Kakao odlas på omkring 69.000 kvadratkilometer världen över. Enligt Food and Agriculture Organization, FAO, var de tjugo största producenterna följande länder
*Baserat på de internationella priserna 1999–2001
Chokladkonsumtion per capita
Råvarurisken överdriven
Under de senaste åren har priset på kakaobönor stigit, något som inte behöver vara negativt för chokladproducenterna.
Även om kakao utgör en stor del av kostnaderna för ett bolag som till exempel CloettaFazer så är kostnaderna för mjölk, socker och emballage lika stora som de för kakao. Vad gäller kakaoinköpen görs dessa dels i form av kakaopulver, dels i form av kakaofetter, men aldrig i form av kakaobönor.
Priset på kakaopulver och kakaofett har en i det närmast perfekt negativ korrelation varför en prisökning på den ena produkten tas ut av sänkningen för den andra. Det intressanta är emellertid att CloettaFazer kan ta ut prishöjningarna på kund. Choklad är en produkt som är ytterst prisokänslig med få substitut.
Kakaobönor
Det finns tre olika huvudsakliga sorters kakaobönor som odlas i kommersiell skala. Dessa tre utgör tillsammans 100 % av den kommersiella produktionen. Sorten criollo står för en mycket liten del av marknaden. Forastero är den mest odlade sorten, med uppåt 90 % av produktionen. Den sista huvudsakliga sorten, trinitario är en hybrid mellan de två föregående och säljs i relativt små mängder.
Criollo
Criollo är en kakaosort med runda och lätt färgade bönor som generellt sett anses vara den finaste sorten. Den är känsligare för sjukdomar och ger en lägre avkastning än de andra sorterna. Den odlas huvudsakligen i de länder där den traditionellt odlats ända sedan människan började kultivera den, nämligen i Nicaragua, Guatemala, Mexico, Venezuela, Madagaskar, Komorerna och Colombia, men också till viss del på Trinidad, Jamaica och Grenada.
Innan fermenteringen varierar färgen från vitt till purpurrött. Bönorna antar efter fermenteringen, som är mycket kort, en lätt brun färg. Bönan används nästan uteslutande tillsammans med olika andra sorter. När den används ensam antar snittytan en rödaktig färg.
Forastero
Forasteron är världens mest konsumerade kakaoböna och är mer härdig samt har en mycket högre avkastning än övriga sorter. Bönan, som odlas i länder såsom Ghana, Nigeria, Elfenbenskusten, Brasilien, Costa Rica, Dominikanska Republiken och Ecuador, brukar normalt delas upp i två kategorier beroende på om den härstammar från övre (vild eller halvvild variant från Orinocoflodens övre del), eller nedre (en annan benämning är amelonado) Amazonas.
Amelonadon är den mest spridda och odlade varianten i världen, framför allt i Afrika och Brasilien. Färgen varierar före fermenteringen mellan purpurröd och mörkbrun. När den sedan jäses bildas en syrlig lukt, en svag arom och en bitter smak, vilket som slutprodukt ger en bitter och mörk choklad. Därför används den ofta vid blandning. Forasterosorten ”arriba” är emellertid undantaget, och till skillnad från övriga forasterosorter är den inte bitter i smaken. Denna sort odlas i Ecuador och dess smakegenskaper och arom anses likvärdig med världens bästa bönor.
Trinitario
Trinitario är en hybrid mellan de två ovanstående bönor. Som namnet antyder kommer den från Trinidad där spanjorerna odlade criollo på 1600-talet. Efter en orkan år 1727 förstördes nästan alla plantagerna och återplanterades med forastero. Kort därpå dök korsningar upp på egen hand mellan forasteron och rester av criollon som överlevt katastrofen, varefter trinitarion fortsatte odlas då den ger bättre skördar och är mer resistent än criellon. Den odlas i stort sett i samma områden som criellon odlas. Aromen anses ofta vara bättre än forasterons. Trinitarion utgör cirka 4 procent av världens kakaoproduktion och har ärvt härdigheten från forasteron och smaken från criollon, även om dragen i övrigt mest påminner om forasterons, och den används mest vid blandning
Handel på råvarumarknaden
Kakaoterminer handlas blanda annat på ICE Exchange under tickersymbolen CC, och prissätts i dollar per kubikton.
Leveransdatum
Kakaoterminer går till leverans årligen i mars, maj, juli, september och december.
*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern CCH2 avser leverans av kakao i mars 2012.
Kontraktstorlek
En kakaotermin på ICE Exchaneg avser tio kubikton.
Daglig prisavvikelse
Det finns inga limiter för hur mycket kakaoterminerna tillåts avvika från föregående dag innan handeln stoppas på ICE Exchange.
Trading Hours
Kakaoterminerna handlas dagligen på ICE Exchanges handelsplattform, från 9:00 till 7:00 GMT.
Sista handelsdagen
Handeln i kakaoterminer på ICE Exchange avslutas tio handelsdagar innan den första handelsdagen i leveransmånaden.
Leveranskvalité
Kakao kan levereras på ICE Exchange om grödan kommer från ett av följande länder eller klimat, inklusive nya eller hittills okända sorter.
Grödan är indelade i tre klassificeringar.
- Grupp A – Leverans sker till en premie på 160 USD/ton inklusive huvudgrödor i Ghana, Nigeria Lome, Elfenbenskusten och Sierra Leone.
- Grupp B – Leverans till en premie på 80 USD/ton inklusive Bahia, Arriba, Venezuela, Sanchez bland andra.
- Grupp C – Leverans till pari inkluderar Haiti, Malaysia och alla andra regioner.
Visste Du detta om kakao?
I september 2010 identifierade en grupp internationella forskare en sekvens av kakaogenomet (Matina 1-6 genotyp) som publicerades i december 2010. Kakaogenomet har ungefär 35.000 gener jämfört med ungefär 30.000 gener i människans arvsmassa.
Nyheter
Vattenfall förbereder ny kärnkraft vid Ringhals

Vattenfall tar nu nästa steg i förberedelser för ny kärnkraft i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Ny kärnkraft vid Ringhals förutsätter tillgång till mer mark på Väröhalvön och Vattenfall inleder därför arbetet med fastighetsköp i området.
─ Vi tar just nu konkreta steg i arbetet med att planera byggande av ny kärnkraft vid Ringhals. Vi inleder bland annat en process för att köpa fastigheter på Väröhalvön för att möjliggöra förberedande arbeten och byggnation av ny kärnkraft. Ett slutgiltigt investeringsbeslut fattas dock först när vi har fått alla nödvändiga tillstånd, säger Desirée Comstedt, projektansvarig för kärnkraft inom Vattenfall.
Redan i våras startade inom ramen för den pågående förstudien om små modulära reaktorer vid Ringhals arbetet för en miljökonsekvensbeskrivning, vilket bland annat innebär fältstudier och markundersökningar i området runt Ringhals. Under sommaren inledde Vattenfall också en upphandlingsprocess för att välja leverantör och reaktortyp.
─ Förstudien beräknas vara klar i slutet av 2023 och är en del i Vattenfalls beslutsunderlag för tillståndsansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen för att bygga nya kärnkraftreaktorer. Målsättningen är att ha en första reaktor i drift under tidigt 2030-tal, säger Desirée Comstedt.
Som en del i planeringen av ny kärnkraft genomför delar av Vattenfalls ledning under hösten resor till länder som är i färd med att bygga ny kärnkraft för att ta del av deras erfarenheter.
─ Vi vill få del av internationella erfarenheter om vilka förutsättningar som krävs för ett lyckat kärnkraftsprogram, oavsett om det gäller SMR eller storskaliga reaktorer. Vi vill bygga ny kärnkraft i Sverige om förutsättningarna finns och genom att träffa många olika aktörer som är involverade i kärnkraftsprogram, till exempel energiföretag, myndigheter och teknikleverantörer, vill vi förstå hur det är möjligt att hantera risker, säger Desirée Comstedt.
Vattenfall äger redan mark på Väröhalvön, de nu berörda fastighetsägarna och hyresgästerna har kontaktats.
Nyheter
Extremt låga elpriser denna och nästa vecka

En nederbörd på 200 procent mer än normalt en bit in i nästa vecka och stark vind i Norden och Europa pressar elpriset till extremt låga nivåer. Snittpriset under innevarande och nästa vecka väntas ligga under 5 öre per kWh, vilket är det lägsta elpriset sedan 2020 under en hel vecka. Samtidigt väntas många timmar med minuspriser.

Djupa lågtryck ger en mycket mild och ostadig avslutning på september. Luftströmmar från sydväst innebär stora nederbördsmängder, främst i sydvästra Norge, och med redan goda vattennivåer tvingas producenterna där att köra på ordentligt. Den kraftiga nederbörden stärker den hydrologiska balansen från 6 TWh till runt 20 TWh. Sommarens och höstens rikliga regnperioder har kraftigt förändrat förutsättningarna på elmarknaden efter två år med underskott i vattenmagasinen
Samtidigt blir det varmare än normalt, vilket dämpar förbrukningen och riklig vind bidrar till en nästan fördubblad vindproduktion jämfört med tidigare veckor. Allt detta pressar elpriserna denna och nästa vecka till extremt låga nivåer. Föregående vecka landade elpriset i snitt på 24 öre per kWh. Innevarande vecka har inletts mycket lågt med ensiffriga priser i de flesta elområden överallt. Nästa veckas medelpris väntas landa på knappt 5 öre per kWh. En konsekvens av de låga priserna är att vissa kärnkraftverk tillfälligt skruvar ned produktionen då dessa priser är lägre än den rörliga produktionskostnaden.
– Riklig vind i Tyskland och Norden, gott om vatten i södra Norge och en fortsatt låg förbrukning får elpriserna att falla dramatiskt. Elpriserna pressas till nivåer som vi inte sett 1sedan slutet av 2020, som var ett riktigt våtår. Det kommer bli en hel del timmar med negativa priser de närmaste veckorna, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
Den rikliga vinden i Tyskland skapar minuspriser som tillsammans med solkraften vänder på elflödet under några timmar på eftermiddagarna. Det innebär att SE4 importerar el från Tyskland, vilket även spiller över på SE3.
Nyheter
Cinis Fertilizer expanderar till USA med miljardinvestering

Den svenska producenten av miljövänligt mineralgödsel, Cinis Fertilizer, har idag tecknat avtal med Ascend Elements, en ledande amerikansk tillverkare av batterimaterial. Avtalet gäller leverans av natriumsulfat, en insatsvara för Cinis Fertilizers produktion av miljövänligt mineralgödsel. Detta avtal och ett samarbete med K+S Minerals and Agriculture (”K+S”), en global aktör och Europas största producent av salter, skapar förutsättningar för Cinis Fertilizer att etablera en produktionsanläggning i den amerikanska delstaten Kentucky. Anläggningen blir den tredje efter bolagets två första i Sverige. Etableringen i USA ligger inom ramen för Cinis Fertilizers tillväxtplan om att nå en produktion om 1,5 miljoner ton kaliumsulfat i sex anläggningar vid utgången av år 2030. Investeringarna i Cinis Fertilizers amerikanska anläggning bedöms uppgå till en miljard kronor och ska finansieras via kassaflöde, lån och eventuellt även investeringsstöd.
Produktionskapacitet på 300 000 ton kaliumsulfat i Nordamerika
Cinis Fertilizer har idag tecknat ett tioårigt avtal med Ascend Elements, en oberoende tillverkare av avancerade batterimaterial med verksamhet på flera platser i USA, som för närvarande bygger sin största anläggning i Hopkinsville, Kentucky. Avtalet innebär leverans om upp till 240 000 ton natriumsulfat årligen med början 2026. Cinis Fertilizer har vidare ingått avsiktsförklaring om försäljning av den färdiga produkten, kaliumsulfat, till K+S samt om inköp av kaliumklorid från K+S produktionsanläggningar i Saskatchewan i Kanada till Cinis Fertilizers anläggning i Hopkinsvillle. Cinis Fertilizers anläggning ska stå klar 2026 med en produktionskapacitet om upp till 300 000 ton kaliumsulfat för den nordamerikanska marknaden.
Cinis Fertilizers affärsidé är att producera miljövänligt mineralgödsel genom att använda hälften så mycket energi som dagens produktionsmetoder, vilket resulterar i ett fossilfritt gödselmedel med koldioxidavtryck nära noll. Ett unikt bidrag till ett mer hållbart jordbruk.
”Vi har det senaste året mött stort internationellt intresse för vårt miljövänliga mineralgödsel där cirkularitet och fossilfri produktion står i centrum. För tillverkare av batterier är det viktigt att hela deras produktionskedja uppfyller höga krav på resurseffektivitet och miljövänlighet. Avtalet om med Ascend Elements och avsiktsförklaringen med K+S som om bland annat köp av all produktion från anläggningen ger oss trygghet i att etablera Cinis Fertilizer på den amerikanska marknaden”, säger Jakob Liedberg, grundare och VD Cinis Fertilizer. ”Den snabba utvecklingen av amerikanska industriprojekt som just nu sker till följd av Inflation Reduction Act bidrar också till vårt beslut att nu genomföra Cinis Fertilizers expansion i Nordamerika. Detta stärks av det stora intresse som en rad prominenta investerare visade Ascend Elements i en nyligen genomförd finansieringsrunda.”
Cinis Fertilizer har även ingått en avsiktsförklaring med K+S om inköp av ca 250 000 ton kaliumklorid.
Försäljning av kaliumsulfat till K+S
Utöver avsiktsförklaringen om inköp av kaliumklorid har Cinis Fertilizer tecknat en avsiktsförklaring med K+S avseende försäljning av hela produktionsvolymen av miljövänligt mineralgödsel från anläggningen i Hopkinsvillle.
”Det är väldigt spännande att få vara med och bidra till Cinis Fertilizers utveckling till en global aktör. För K+S del är Cinis Fertilizers etablering i USA en lyckträff i och med att vi får regional avsättning för vår kaliumklorid från Kanada samt tillgång till en premiumprodukt i form av miljövänligt kaliumsulfat för marknaden i Nordamerika”, säger Mathias Hübner, marknadsutvecklare på K+S.
Cinis Fertilizers planerade anläggning i Hopkinsville
Anläggningen kommer att byggas i anslutning till Ascend Elements verksamhet i Hopkinsvillle, vilket medför kostnadseffektiva logistiklösningar. Cinis Fertilizer har ingått avtal med Hopkinsvillle stad om köp av mark för anläggningen samt inlett diskussioner med en regional kraftleverantör om leverans av fossilfri el.
Investeringarna i Cinis Fertilizers anläggning i Hopkinsville bedöms uppgå till en miljard kronor och finansiering planeras ske genom eget kassaflöde och lån. Bolaget undersöker även kompletterande finansieringslösningar, vilka inkluderar statligt och delstatligt investeringsstöd.
”Det är fantastiskt att Cinis Fertilizer redan nu kan ta ett första steg ut i världen och fortsätta vår planerade expansion. Vi är väldigt nöjda med att få Ascend Elements som långsiktig partner och vi ser fram emot att inleda och utveckla vårt samarbete. Ascend Elements är en ledande tillverkare av batterimaterial, specifikt så kallade prekursorer (”pCAM”) till den nordamerikanska marknaden för litium-jon-batterier, som främst används i elfordon”, säger Jakob Liedberg. ”Nyligen tecknade vi ett långsiktigt avtal med K+S avseende inköp och leverans av kaliumklorid till våra två första anläggningar i Sverige. Samarbetet med K+S också i Nordamerika har goda möjligheter att utveckla sig till ett globalt partnerskap.”
Cinis Fertilizers första produktionsanläggning startar i början av 2024 i Örnsköldsvik
Cinis Fertilizer bygger för närvarande sin första produktionsanläggning utanför Örnsköldsvik, med planerad start i början av 2024. Projektering för bolagets andra anläggning, i Skellefteå, pågår och produktion är planerad att starta i mitten av 2025. Cinis Fertilizers tillväxtplan omfattar 1,5 miljoner ton av miljövänligt mineralgödsel i sex anläggningar i slutet av 2030, där tre anläggningar nu är platsangivna.
-
Nyheter4 veckor sedan
IPC – oljebolaget som är billigt i en bransch som redan är lågt prissatt
-
Nyheter1 vecka sedan
Africa Oil har fokus på offshore-tillgångar i Nigeria
-
Nyheter4 veckor sedan
Underskott på silvermarknaden och MAG Silver
-
Nyheter4 veckor sedan
Fireweed Metals – bolaget som nästan ingår i Lundin-sfären
-
Nyheter3 veckor sedan
EnQuest ska avnotera sina aktier från Nasdaq Stockholm
-
Nyheter3 veckor sedan
Kyawthuite – världens mest sällsynta mineral
-
Nyheter4 veckor sedan
Det svenska fusionsföretaget Novatron Fusion Group får ytterligare kraft med ny investering
-
Nyheter4 veckor sedan
Kraftigt prisfall på el i höst
Hamid
16 april, 2012 vid 17:42
Hej. Jag skulle bara vilja veta vart ni har hittat dessa fakta om Kakao och choklad.
Mvh