Nyheter

Råvarupriserna steg under maj

Publicerat

den

Råvaror såg ytterligare en månatlig prisökning i maj 2022, delvis driven av rekordinflation, exportembargon och importförbud. Enligt Fiona Boal, chef för råvaror och realtillgångar på S&P Dow Jones Index, stängde S&P GSCI maj månad upp med 5,1 procent, vilket förde indexets resultat hittills till 47 procent.

Kriget i Ukraina har stört den globala livsmedelsförsörjningen i en aldrig tidigare skådad grad, vilket driver upp rädslan om livsmedelssäkerhet. Ett bra exempel är den stramare globala vetetillgångsbilden. Ukraina anses vara Europas brödkorg och ungefär en tredjedel av den globala exporten av vete kommer från Ukraina och Ryssland.

Svåra restriktioner för veteexport från denna region i kombination med försämrade skördeutsikter i Kina, delar av Europa och USA, samt ett exportförbud från den stora producenten Indien, har stramat åt lagren och förvärrat den globala matförsörjningen.

Dessa fortsatta störningar i flödet av jordbruksråvaror från Ukraina och Ryssland drev spannmålsmarknaderna högre. Faktum är att de globala vetepriserna har skjutit i höjden: S&P GSCI Wheat steg 3,1 procent i maj och 39,2 procent YTD.

Råvaru-ETFerna stiger

Råvaru-ETFer som Invesco DB Agriculture Fund (DBA), Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC) och Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (DBC) har rapporterat starka uppgångar hittills i år.

DBA är en kombination av terminer inom flera områden inom jordbruket, inklusive vete, sojabönor, kaffe, majs, boskap, kakao, socker, svin och bomull. Den investerar i en diversifierad korg av olika jordbruksnaturresurser och försöker spåra förändringar i nivån på DBIQ Diversified Agriculture Index Excess Return plus ränteintäkterna från dess innehav av främst amerikanska statspapper och penningmarknadsinkomster.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Indexet är ett regelbaserat index som består av terminskontrakt på några av de mest likvida och mest omsatta jordbruksråvarorna. Fonden och indexet balanseras om årligen i november. 

Samtidigt strävar PDBC efter långsiktig kapitaltillväxt och försöker uppnå sitt investeringsmål genom att investera i en kombination av finansiella instrument som är ekonomiskt kopplade till världens mest omsatta råvaror. Det erbjuder exponering mot råvaruterminer utan skattekrånglet med en K-1.

Fonden försöker också undvika ”negativ rullavkastning”, vilket kan urholka avkastningen med tiden. PDBC har ökat med mer än 42 procent hittills.

DBC strävar efter att spåra förändringar i nivån på DBIQ Diversified Agriculture Index Excess Return, plus ränteintäkter från fondens innehav av främst amerikanska statspapper och penningmarknadsintäkter minus fondens kostnader.

DBC är idealiskt placerat i en miljö av stagflation, eftersom ETF allokerar cirka 24 procent av sin vikt till Brent- och West Texas Intermediate-råoljekontrakt. Fonden ägnar också cirka 21 procent av sin vikt till råvaror som vete och majs. Liksom PDBC har DBC också haft en vinst hittills under året på mer än 42 procent.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära

Exit mobile version