Följ oss

Nyheter

Kakao – gudarnas föda

Publicerat

den

Kakao och choklad

Theobroma Cacao, det vetenskapliga namnet betyder faktiskt just gudarnas föda, och det var vad kakao kallades för hos Aztekerna. Faktum är att ordet choklad härstammar från aztekernas och mayaindianernas ord chocolatl. Även ordet kakao har sitt ursprung i aztekernas språk, då ordet på nahuatl heter cacahuatl. På maya heter kakao kakaw.

Terminerna på kakao som handlas på ICE, The Intercontinental Exchange, är att betrakta som ett riktmärke för den globala kakaoindustrin. Terminskontrakten avser fysisk leverans av produkter från länder i Afrika, Asien och Central- och Sydamerika, till någon av fem amerikanska leveranshamnar.

Sexton av de tjugo främsta chokladkonsumerande länderna per capita är europeiska. Chokladkonsumtion är säsongsberoende och människor tenderar att konsumera mer choklad under vintern. Priserna för choklad har nästan fördubblats sedan 2006, på grund av missväxt och ökad konsumtion, särskilt mörk choklad, vilken kräver mer kakao.

Choklad framställs av kakaopulver, kakaosmör och ibland andra oljeprodukter. Företag som BT COCOA, Barry Callebaut, Cargill och Archer-Daniels-Midland Company (ADM) köper kakao i bulk från Elfenbenskusten, Ghana, Indonesien och några sydamerikanska länder för att sedan bearbeta denna och sälja den vidare till företag som Hershey Foods (HRM), Nestlé (NSRGY), Mars och Cadbury Schweppes (CSG), som i sin tur mal, smälter och paketerar den. Efterfrågan på choklad skapar direkt efterfrågan på kakao, medan utbudet av kakao är beroende av produktionen från Afrika och Sydamerika.

Världens fem främsta kakaoproducerande nationer är Elfenbenskusten, Ghana, Indonesien, Nigeria och Kamerun, som tillsammans står för 70 % av den globala kakaoproduktionen.

I juli 2008 översteg efterfrågan på kakaopulver för första gången på tjugo år utbudet, beroende på att allt fler företag köper kakao medan producenterna inte längre levererar lika mycket som tidigare.

Denna situation innebär att priserna på kakao kommer att öka ytterligare fram till dess att de ökande chokladpriserna sänker kakaokonsumtionen och ger en lägre efterfrågan. Utbud och efterfrågan på kakao mäts genom förhållandet mellan lager och kvarnarnas efterfrågan. En låg kvot innebär att det finns små mängder kakao till försäljning och att kakaokvarnarna arbetar på högtryck för att möta efterfrågan. I juni 2008 hade priset på kakao stigit med 50 % jämfört med föregående år, vilket innebar den högsta noteringen på 28 år.

Pris på råvaran kakao per ton

Företag som gynnas av högre kakaopriser

Hedgefonder och finansiella institutioner köper kakao terminer kommer att gynnas av stigande kakaopriser. Hedgefonder innehar för närvarande cirka en tredjedel av de utestående terminskontrakten på kakao.

Företag som gör icke-choklad-godis kan att dra nytta av ökad priser på kakao. När choklad blir dyrare på grund av ökade kakaopriser, får människor konsumera mer ersättningsvaror för att tillfredsställa sitt behov av choklad. Företag som tillverkar sådana varor är till exempel:

  • The Cheesecake Factory som producerar cheesecakes och driver restauranger. När choklad blir dyrare uppskattas premium-cheesecake som ett attraktivt substitut.
  • Kraft Foods (KFT) producerar ett brett utbud av kakor, kek och godis, så som Jell-O, Fig. Newton, Nutterbutters, Nilla Rån, Snackwells och Oreos. Ökade kakaopriser påverkar inte priserna på dessa livsmedel.
  • Wm. Wrigley Jr Company (WWY) och Tootsie Roll Industries (TR) som gör en choklad smaksatt med godis som inte använder riktig kakao.

Choklad är emellertid en produkt som är ytterst prisokänslig med få substitut. Den så kallade priselasticiteten är tämligen låg enligt de samtal vi haft med representanter från Cloetta.

Produktion av kakao år 2007

Företag som förlorar på högre kakaopriser

Archer-Daniels-Midland Company (ADM). Företaget köper kakao för att processa detta till choklad. Då kakaon blir dyrare ökar bolagets kostnader för att skapa samma produkt.

Hershey Foods (HRM) och Cadbury Schweppes (CSG) köper choklad från Archer Daniel Midlands företag och andra grossister. En annan börsnoterade konditor som behöver på billiga kakaopriser för kunna göra goda pålägg är Rocky Mountain Chocolate Factory (RMCF).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

En analys konstaterar att de stora konditoriföretagen endast kan föra vidare cirka 80 % av de ökade kostnaderna för råvaror till sina kunder. De tvingas absorbera de övriga 20 % av kostnaderna i sina resultaträkningar.

American Dairy Incorporated (Ady), Dean Foods Company (DF), Lifeway Foods (LWAY) och andra företag som tillverkar chokladmjölk måste betala mer när kakaopriserna stiger.

Vilka faktorer påverkar priset på kakao?

Ökad efterfrågan på choklad

Ökad efterfrågan på choklad höjer priset på kakao som är huvudingrediensen vid tillverkningen av choklad. Efterfrågan på choklad ökade med 20 % mellan 2002 och 2007, mätt som konsumtion.

En ökad levnadsstandard i Indien och Kina skapar en högre efterfrågan på chokladkakor, som tidigare brukade betraktas som lyxartiklar. På grund av sina stora befolkningar skulle dessa länder kunna driva upp efterfrågan på choklad och höja priset på kakao. Chokladkonsumtion i Indien och Kina samt efterfrågan har de senaste åren ökat med mellan 15 och 20 procent per år.

Obligatorisk förbättring av arbetsvillkoren i Afrika

Om världens regeringar agerar mot barnslaveri och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Elfenbenskusten och Afrika söder om Sahara, skulle priset på kakao komma att stiga.

Svältlöner och barnarbete håller priset på kakao nere. Rapporter visar att upp till 200.000 barnslavar är verksamma i odlingen och skörd av kakao.

När arbetstagarna får anständiga löner och arbetsvillkor, kommer de afrikanska produktionskostnaderna att öka, och höja kakaopriserna.

Konflikten i Elfenbenskusten

Produktionen i Elfenbenskusten och Afrika i allmänhet försvåras av regional instabilitet. Elfenbenskusten hade nästan ett inbördeskrig under 2002, och landet befinner sig fortfarande i ett vansklig politisk situation. Landet producerar närmare 46 % av världens kakao. Om en konflikt bryter ut, bedöms kakaopriserna att gå genom taket på grund av förstörda eller obärgad gröda och skadad infrastruktur i Afrika.

Jorderosion, torka och sjukdomar

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Övriga grödor, vid sidan av kakao, odlas i en ganska låg omfattning i Elfenbenskusten. I och med att världens chokladkonsumtion ökar till en följd av stigande priser finns det en risk för att jordarealerna utarmas på grund av ensidig produktion. Det ökar också risken för destruktiva sjukdomar hos grödan, till exempel Black Pod, och andra typer av baljväxtsjukdomar. Detta i kombination med ogynnsamma klimatförhållanden har faktiskt lett till att de afrikanska odlarna förlorat så pass mycket som 700.000.000 miljoner USD årligen av sina skördar.

Under säsongen 2008/2009 minskade skörden av kakao i Elfenbenskusten till cirka 1.100 tusen ton, att jämföra med 1.380 tusen ton året innan. Orsaken finns framförallt att finna i ökad nederbörd i Afrika. Även Indonesien drabbades detta år, och produktionen från Ghana och Kamerun var inte tillräckliga för att möta det totala utbudet när den globala kakaoskörden blev 7 procent lägre än året innan.

Direktören för Ghanas naturskyddsförening och vetenskapsråd, John Mason, tror att den afrikanska kakaoindustrin kan vara utdöd om 20 år på grund av oansvariga odlingsmetoder och jorderosion i Afrika.

Ökat fokus på antioxidanter

Ökat fokus på kakaons antioxidanter kan locka människor som värdesätter sin hälsa. Kakao innehåller betydligt mer antioxidanter som kan förebygga stroke, cancer och hjärtsjukdomar än någon annan mat. Under en tid uppmuntrades folk att dricka rött vin för att få i sig tillräckligt med antioxidanter. En kopp choklad innehåller dubbelt så många antioxidanter.

Ökad efterfrågan på godis utan choklad

Större efterfrågan på andra sötsaker som kan ersätta choklad kan sänka kakaopriserna på världsmarknaden. Denna efterfrågan på andra sötsaker kan uppstå just på grund av ökade priser på choklad.

Genetisk forskning kan leda till ökade kakaoskördar

Det har inte lagts ned lika mycket tid eller pengar på genetisk forskning när det gäller kakao som när det gäller andra livsmedel. Mars, bolaget som bland annat tillverkar Mars, Milky Way, M & M´s och Twix, går i spetsen för att göra kakaogenen mer resistent mot skadedjur, sjukdomar och sol. Kakao odlas med fördel i väl skuggade områden, vilket betyder att det skulle vara möjligt att odla kakao på större arealer om den kunde göras mer sol-resistent.

Afrikanska bönder arbetar också på att införa bättre växthållning och jordbruksmetoder för att förbättra avkastning. I takt med att kakaoodlingen blir mer tekniskt avancerade, kommer det att finnas mer kakao på marknaden vilket kommer att pressa priserna.

Oro för fetma kan leda till en minskad chokladkonsumtionen

En minskad efterfrågan på choklad kan komma att sänka kakaopriset. Även om kakaopulver är hälsosamt på grund av dess höga antioxidanthalter, är både chokladkakor och varm choklad fulla av fett och socker.

Då fetma tenderar att driva upp kostnaderna för sjukvård och orsaka hälsoproblem i framförallt västvärlden, men också i tillväxtländerna, kommer samhället att känna ett allt större tryck på att äta hälsosammare, vilket kan komma att minska chokladkonsumtionen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kakao – en beskrivning av växten

Kakao (Theobroma cacao), är en art i familjen Malvaväxter och ett träd som odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Theobroma, omfattar 20 arter, men det är bara T. cacao som används till framställning av kakao och choklad.

Beroende på väderförhållanden kan trädet bli 10 meter högt, men på plantagerna hålls det nere i lämplig plockhöjd. En egenhet är att blommor och frukter växer direkt på stammen och grövre grenar, en företeelse som kallas kauliflori.

T. cacao härstammar ursprungligen från området kring Amazonas men spreds vidare norrut av djur och människor som åt fruktköttet och spottade ut fröna. Plantan antas ha börjat skördas av olmekerna för över 3000 år sedan. Kakao var okänt i Europa före den spanska erövringen av Mexico.

Trädet var från början eftertraktat för sitt fruktkött men odlas sedan länge för sina frön, kakaobönorna, som sitter i fem rader inne i frukten vilken är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. Bönorna bereds genom att de först får fermenteras, jäsas, i ett till sex dygn varefter de torkas och rostas. Efter avsvalning krossas bönorna och skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas till kakaomassa som varmpressas vid cirka 70° fahrenheit. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska som stelnar vid 32° (dvs 0 grader celcius) till kakaosmör. Detta används till vit choklad och återförs i varierande grad till kakaomassan vid annan chokladframställning. Kakaopulver är mald kakaomassa.

Kakaobönorna innehåller bland annat teobromin.

För att tillverka ett kilogram choklad krävs mellan 300 och 600 kakaobönor, motsvarande mellan 10 och 20 kakaofrukter. Den årliga produktionen från en (1) kakaoplanta varierar mellan 20 och 50 kakaofrukter per år, beroende på klimat, jordmån och sort.

Kakaoproduktion

Omkring 67 till 70 procent av all världens kakao framställs av producenter i Västafrika, varav Elfenbenskusten svarar för 43-46 procent av all världens kakao. Landet producerar 1 250 000 till 1 330 000 ton bönor om året, varav 977 000 exporteras. Näst efter Elfenbenskusten, sett till odling och export, kommer Ghana och Indonesien.

Enligt World Cocoa Foundation är runt 50 miljoner människor beroende av kakao som inkomstkälla. Produktionskostnaden av choklad kan sänkas genom att reducera mängden kakaopulver eller genom att byta ut kakaosmör mot annat fett. Kakaoodlare protesterar mot att denna slutprodukt skulle få kallas choklad på grund av risken för lägre efterfrågan på deras grödor.

Enligt gällande EU-direktiv får en vara som framställs av kakaovaror och sockerarter benämnas choklad när den består av minst 35 procent kakaotorrsubstans, inklusive minst 18 procent kakaosmör och minst 14 procent fettfri kakaotorrsubstans. Direktivet tillåter tillsats av upp till 5 procent vegetabiliska fetter som inte härstammar från kakaobönan. Det gäller emellertid endast i Danmark, Finland, Irland, Portugal, Storbritannien, Sverige och Österrike. Övriga länder tillåter inte den typen av fett. När det gäller animaliska fetter godkänns enbart de fettslag som kommer från mjölk.

Procentuell fördelning av kakaoproduktion i världen

Omkring 3.000.000 ton kakao produceras varje år. Historiskt sett har produktionen mer än fördubblats de senaste 30 åren.

1,556,484 t (1,531,902 LT; 1,715,730 ST) in 1974,
1,810,611 t (1,782,015 LT; 1,995,857 ST) in 1984,
2,672,173 t (2,629,970 LT; 2,945,567 ST) in 1994,
3,607,052 t (3,550,084 LT; 3,976,094 ST) in 2004 (record).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Produktionsökningen om 131,7 procent de senaste trettio åren svarar för en genomsnittlig produktionsökning om 2,8 procent. Produktionsökningen kan till största delen förklaras av att ytterligare arealer tillfogats, och i mycket litet mån av förbättrade skördetekniker som ökat produktionen per hektar. Kakao odlas såväl på stora agroindustriella plantager som av småbrukare.

Ett kakaoträd börjar bära frukt vid fyra eller fem års ålder. Ett vuxet träd producerar upp till 6.000 blommor per år, men ger endast upp till 50 frukter. För att tillverka ett kilogram choklad krävs mellan 300 och 600 kakaobönor.

Kakao odlas på omkring 69.000 kvadratkilometer världen över. Enligt Food and Agriculture Organization, FAO, var de tjugo största producenterna följande länder

De 20 största producentländerna av kakao

*Baserat på de internationella priserna 1999–2001

Chokladkonsumtion per capita

Konsumtion av choklad per capita

Råvarurisken överdriven

Under de senaste åren har priset på kakaobönor stigit, något som inte behöver vara negativt för chokladproducenterna.

Även om kakao utgör en stor del av kostnaderna för ett bolag som till exempel CloettaFazer så är kostnaderna för mjölk, socker och emballage lika stora som de för kakao. Vad gäller kakaoinköpen görs dessa dels i form av kakaopulver, dels i form av kakaofetter, men aldrig i form av kakaobönor.

Priset på kakaopulver och kakaofett har en i det närmast perfekt negativ korrelation varför en prisökning på den ena produkten tas ut av sänkningen för den andra. Det intressanta är emellertid att CloettaFazer kan ta ut prishöjningarna på kund. Choklad är en produkt som är ytterst prisokänslig med få substitut.

Kakaobönor

Det finns tre olika huvudsakliga sorters kakaobönor som odlas i kommersiell skala. Dessa tre utgör tillsammans 100 % av den kommersiella produktionen. Sorten criollo står för en mycket liten del av marknaden. Forastero är den mest odlade sorten, med uppåt 90 % av produktionen. Den sista huvudsakliga sorten, trinitario är en hybrid mellan de två föregående och säljs i relativt små mängder.

Criollo

Criollo är en kakaosort med runda och lätt färgade bönor som generellt sett anses vara den finaste sorten. Den är känsligare för sjukdomar och ger en lägre avkastning än de andra sorterna. Den odlas huvudsakligen i de länder där den traditionellt odlats ända sedan människan började kultivera den, nämligen i Nicaragua, Guatemala, Mexico, Venezuela, Madagaskar, Komorerna och Colombia, men också till viss del på Trinidad, Jamaica och Grenada.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Innan fermenteringen varierar färgen från vitt till purpurrött. Bönorna antar efter fermenteringen, som är mycket kort, en lätt brun färg. Bönan används nästan uteslutande tillsammans med olika andra sorter. När den används ensam antar snittytan en rödaktig färg.

Forastero

Forasteron är världens mest konsumerade kakaoböna och är mer härdig samt har en mycket högre avkastning än övriga sorter. Bönan, som odlas i länder såsom Ghana, Nigeria, Elfenbenskusten, Brasilien, Costa Rica, Dominikanska Republiken och Ecuador, brukar normalt delas upp i två kategorier beroende på om den härstammar från övre (vild eller halvvild variant från Orinocoflodens övre del), eller nedre (en annan benämning är amelonado) Amazonas.
Amelonadon är den mest spridda och odlade varianten i världen, framför allt i Afrika och Brasilien. Färgen varierar före fermenteringen mellan purpurröd och mörkbrun. När den sedan jäses bildas en syrlig lukt, en svag arom och en bitter smak, vilket som slutprodukt ger en bitter och mörk choklad. Därför används den ofta vid blandning. Forasterosorten ”arriba” är emellertid undantaget, och till skillnad från övriga forasterosorter är den inte bitter i smaken. Denna sort odlas i Ecuador och dess smakegenskaper och arom anses likvärdig med världens bästa bönor.

Trinitario

Trinitario är en hybrid mellan de två ovanstående bönor. Som namnet antyder kommer den från Trinidad där spanjorerna odlade criollo på 1600-talet. Efter en orkan år 1727 förstördes nästan alla plantagerna och återplanterades med forastero. Kort därpå dök korsningar upp på egen hand mellan forasteron och rester av criollon som överlevt katastrofen, varefter trinitarion fortsatte odlas då den ger bättre skördar och är mer resistent än criellon. Den odlas i stort sett i samma områden som criellon odlas. Aromen anses ofta vara bättre än forasterons. Trinitarion utgör cirka 4 procent av världens kakaoproduktion och har ärvt härdigheten från forasteron och smaken från criollon, även om dragen i övrigt mest påminner om forasterons, och den används mest vid blandning

Handel på råvarumarknaden

Kakaoterminer handlas blanda annat på ICE Exchange under tickersymbolen CC, och prissätts i dollar per kubikton.

Leveransdatum

Kakaoterminer går till leverans årligen i mars, maj, juli, september och december.

Kakaoterminer - Tickersymbol och leveransdatum

*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern CCH2 avser leverans av kakao i mars 2012.

Kontraktstorlek

En kakaotermin på ICE Exchaneg avser tio kubikton.

Daglig prisavvikelse

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det finns inga limiter för hur mycket kakaoterminerna tillåts avvika från föregående dag innan handeln stoppas på ICE Exchange.

Trading Hours

Kakaoterminerna handlas dagligen på ICE Exchanges handelsplattform, från 9:00 till 7:00 GMT.

Sista handelsdagen

Handeln i kakaoterminer på ICE Exchange avslutas tio handelsdagar innan den första handelsdagen i leveransmånaden.

Leveranskvalité

Kakao kan levereras på ICE Exchange om grödan kommer från ett av följande länder eller klimat, inklusive nya eller hittills okända sorter.

Grödan är indelade i tre klassificeringar.

  • Grupp A – Leverans sker till en premie på 160 USD/ton inklusive huvudgrödor i Ghana, Nigeria Lome, Elfenbenskusten och Sierra Leone.
  • Grupp B – Leverans till en premie på 80 USD/ton inklusive Bahia, Arriba, Venezuela, Sanchez bland andra.
  • Grupp C – Leverans till pari inkluderar Haiti, Malaysia och alla andra regioner.

Visste Du detta om kakao?

I september 2010 identifierade en grupp internationella forskare en sekvens av kakaogenomet (Matina 1-6 genotyp) som publicerades i december 2010. Kakaogenomet har ungefär 35.000 gener jämfört med ungefär 30.000 gener i människans arvsmassa.

Nyheter

De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada

Publicerat

den

Fat med olja och naturgasledningar med en kanadensisk flagga i bakgrunden

Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.

MEG Energy

MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.

ARC Resources

ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.

Tamarack Valley Energy

Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära