Följ oss

Nyheter

Enerpoly tar ett stort steg mot produktion av zinkjonbatterier med Nilar-förvärv

Publicerat

den

Enerpoly tillverkar zinkjon-batterier

Enerpoly, en innovatör inom zinkjonbattericeller, har förvärvat den tidigare konkurrenten Nilars banbrytande end-to-end-batteriproduktionslinje och processutvecklingskapacitet, vilket ytterligare förstärker bolagets kompetens. Denna nyhet kommer när Enerpoly förbereder sig för att ta första spadtaget till världens första megafabrik för zinkjonbatterier 2024.

Genom att utnyttja förbättrad kapacitet för paketmontering och de stora fördelarna med tillverkning av torra elektroder kommer Stockholmsbaserade Enerpoly att kunna påskynda sin utveckling och produktion av cellmoduler och paket för zinkjonbatterier, samtidigt som kundkostnader, koldioxidutsläpp, råvaruanvändning och avfall minskas. Trots Nilars innovativa tillverkningskapacitet använde dess battericellkemi dyra råvaror och drabbades därför av höga råvarupriser. Enerpoly utnyttjar lokalt anskaffade, prisvärda material och kommer att integrera Nilars toppmoderna maskiner för att skala upp sin zinkjonproduktion snabbt och till ett överkomligt pris. Enerpoly har också noggrant valt ut och anställt personal inom teknik, processutveckling och drift som har lett utvecklingen och integrationen av Nilars banbrytande tillverkningsprocess för torra elektroder.

Med produktion i Sverige och utrustning från Europa får Enerpoly en stabil leveranskedja och blir även en del av ett djupare samarbete inom det europeiska batteriekosystemet, där Enerpoly redan har kontakt med flera energibolag och BESS-integratörer för batteridriftsättning i olika applikationer.

100 MWh per år för storskalig lagring

Med utgångspunkt i grundarteamets batterikemiforskning vid Stockholms universitet har Enerpoly utvecklat patenterad battericellsteknik för att leverera prisvärda, hållbara och säkra zinkjonbatterier. Med start 2024 kommer Enerpoly att etablera världens första megafabrik för zinkjonbatterier. Denna anläggning kommer att uppnå en slutlig kapacitet på 100 MWh per år och fungera som en plan för framtida gigafabriksproduktion av zinkjonbatterier.

Enerpolys zink-jonbatterier är lämpliga för nät- eller storskalig lagring, reservkraft och säkerhetskritiska applikationer för energilagring, inklusive för maritim användning, kritisk infrastruktur och tätbefolkade stadsområden.

Rekryterar från Northvolt

Enerpolys ambitiösa målsättning att möta det europeiska energisystemets växande efterfrågan på flexibla lösningar fortsätter att främjas av viktiga seniora rekryteringar för att främja företagets produktion och kommersiella mål: Annika Werneman tillträder som Head of Production med 20 års erfarenhet, bland annat av att sätta upp battericellsproduktion i megafabriksskala för Northvolt där hon var Head of Manufacturing; Emelie Tillegård, tidigare Northvolt och med 11 års erfarenhet av operativt ledarskap på Ericsson, tillträder som Head of Industrialization; och Daniel Eklund, tidigare Head of Procurement på KP Energy och Supply Chain Manager på ABB, tillträder som Purchasing Manager.

Från utvecklare till tillverkare

Användningen av torr elektrodtillverkning, en ny teknik som härrör från den konventionella våta, slurrybaserade processen, kommer att göra det möjligt för Enerpolys egenutvecklade zinkjonteknik att övergå från produktion av enskilda battericeller till battericellsmoduler. Detta nya fokus och denna nya process förenklar integrationen av celler i batteripaket och gör den övergripande monteringsprocessen mer effektiv.

Inom våta, slurrybaserade processer är torkningsprocessen för avdunstning av lösningsmedel traditionellt både tidskrävande och energikrävande. Vid torr elektrodbeläggning används däremot torra material, vilket eliminerar behovet av lösningsmedel. Detta gör att tjockare beläggning kan uppnås och därmed högre energieffektivitet i jämförelse med våtprocessen. Avsaknaden av avdunstning, uppsamling och återvinning av lösningsmedel minskar dessutom energiförbrukningen avsevärt, en primär driftskostnad, och leder till minskad avfallsgenerering och koldioxidpåverkan. Detta gör det möjligt för Enerpoly att utrusta sina redan kostnadseffektiva och hållbara energilagringslösningar med effektivare kraftleverans både nu och i framtiden.

”Detta förvärv är en milstolpe som visar Enerpolys mognad från utvecklare av battericellsteknik till branschledande tillverkare. Vi fortsätter att vara unikt positionerade för att möta den ökande efterfrågan på ren energilagring på global nivå, förstärkt av en 100% europeisk leveranskedja. Vår växande expertis inom innovation av produktionsprocesser, ”manufacturing operations excellence” och industrialisering av leveranskedjan kommer att vara avgörande när vi befäster vår position som pionjär inom zinkjonteknik och global ledare inom battericellstillverkning.” säger Enerpolys VD Eloisa de Castro.

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära