Connect with us

Nyheter

LME lanserar terminskontrakt på litium

Published

on

I veckan meddelades att LME lanserar terminskontrakt på litium. London Metal Exchanges val av litiumpartner överraskar emellertid marknaden. LME meddelade att metallbörsen väljer Fastmarkets som partner. Fastmarkets skall tillhandahålla referenspriset för det nya terminskontraktet. Det betyder att de i sista sekunden slog ut en konkurrent som många betraktade som marknadsledande.

Li står för Litium

Benchmark Minerals Intelligence (BMI) hade under lång tid arbetat med att hjälpa LME att utveckla ett terminskontrakt på litium, men i sista stund valde alltså börsen att gå vidare med Fastmarkets vars referenspriser används för tre andra kontrakt, inklusive kobolt. Både litium och kobolt används i batterier till eldrivna fordon.

Världens äldsta marknad för industrimetaller

London Metal Exchange, världens äldsta marknad för industrimetaller, säger att valet föll på Fastmarkets eftersom företagets data används inom branschen och har ledande prissättningsegenskaper.

LME, som ägs av Hong Kong Exchanges and Clearing, lanserade sju nya terminskontrakt i mars men har försenat lanseringen av ett kontrakt för litium.

Kinas Tianqi Lithium Corp, en av världens största tillverkare av den vita metallen, sa att kontraktet borde vara ett bra sätt att få klarhet på marknaden där affärerna i allmänhet görs med långa kontrakt.

Litiumkontraktet kommer sannolikt att fungera som en proxy för industrin, med utbudsavtal som fastställer ett pris eller en rabatt på det, precis som LME-avtalen för koppar och andra metaller.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära