Connect with us

Nyheter

Sverige vill hjälpa Peru utveckla sin litiumindustri

Published

on

Litium - en råvara i USA

Sveriges biträdande utrikeshandelsminister Niklas Johansson sade i veckan att Sverige är intresserade av att hjälpa Peru att utveckla sin litiumindustri. Enligt Johansson har Sverige fått en törst efter litium på grund av ökad efterfrågan på elbilar, förstärkt av regeringens insatser för att minska koldioxidutsläpp och främja rena energilösningar.

Litium - en råvara i USA

Elfordons-batterier har en interkalierad litiumförening som ett elektrodmaterial. Experter förutspår att gruvindustrin måste investera 12 miljarder dollar inom fem år för att möta den globala efterfrågan på litium.

Litiumtriangeln

Peru ingår inte i den så kallade ”Litiumtriangen” som består av Bolivia, Chile och Argentina. Trots detta hittade Macusani Yellowcake, det peruanska dotterbolaget till Canadas Plateau Energy Metals (TSX-V: PLU) 2,5 miljoner ton av högkvalitativa litiumresurser vid Falchanifyndigheten i södra Puno-regionen för ett år sedan.

Enligt Reuters kan företag som USA-baserade Albemarle, världens största tillverkare av metallen och Kinas Tianqi Lithium, nummer tre, vänta på att Plateau Energy Metals bekräftar storleken på sina fynd innan de visar intresse för Peru. Sverige tycks dock inte vänta. Vid en konferens i Lima som heter ”Mining for the future: The Swedish experience”, som organiserades av ambassaden i det europeiska landet och gruvavdelningen hos Engineers College of Peru, sa Johansson att litiumbehovet från företag som Volvo och Scania befinner sig en uppåtgående trend och att svenska gruvföretag är angelägna om att utveckla ansvarsfulla och hållbara litiumprojekt.