Connect with us

Nyheter

Indonesien intervenerar på rismarknaden

Published

on

I syfte att stabilisera priserna fortsätter Indonesien att intervenera på rismarknaden. Den indonesiska regeringen fortsätter att stabilisera priset på ris och andra typer av spannmål. Budi Waseo, chef för det statsägda logistikföretaget Bulog, sade att operationer har satts in för att kunna sälja denna stapelvara till under marknadspris i hela Indonesien.

Bulog har på uppdrag av den indonesiska regeringen distribuerat mer än 225 000 ton ris under de senaste månaderna från landets reserver. I genomsnitt har landet fördelat mellan 1 000 och 2 000 ton ris per dag. Regeringen är också redo att distribuera mer ris (15 000 ton per dag) om priset stiger på grund av otillräckliga leveranser till marknaden, tillade Budi. Baserat på data från Bulog var rispriserna stabila under ramadan. I Indonesien kostade ett kilo ris 11 494 Rp (81 amerikanska cent) i maj medan priset i juni ligger på cirka 11 491 Rp.

Foto: Wutthichai Charoenburi

”Insatsen för att stabilisera priset på ris var en framgång eftersom det distribuerades samtidigt över hela Indonesien och stöddes av alla intressenter, särskilt de lokala myndigheterna, relevanta organ, livsmedelsuppdragskrafter och marknadsaktörer”, sa Budi i ett pressmeddelande.

Inte bara ris

Bortsett från ris har Bulog också distribuerat socker, matolja, vetemjöl och fryst buffelkött under marknadsoperationen, sade Budi och tillade att folk började köpa det frusna buffelköttet eftersom det var billigare än nötkött. Indonesien importerade buffelkött från Indien.

Han avslöjade att 2,2 miljoner ton ris lagrades i lager över hela landet och att det var tillgängligt för distribution när som helst, även under naturkatastrofer.

Indonesiens handelsdepartement har sedan september 2017 begränsat detaljhandelspriserna för de flesta typerna av ris. Avsikten är att ”upprätthålla stabilitet” för denna för Indonesien så viktiga råvara.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära