Nyheter
Indonesien intervenerar på rismarknaden
I syfte att stabilisera priserna fortsätter Indonesien att intervenera på rismarknaden. Den indonesiska regeringen fortsätter att stabilisera priset på ris och andra typer av spannmål. Budi Waseo, chef för det statsägda logistikföretaget Bulog, sade att operationer har satts in för att kunna sälja denna stapelvara till under marknadspris i hela Indonesien.
Bulog har på uppdrag av den indonesiska regeringen distribuerat mer än 225 000 ton ris under de senaste månaderna från landets reserver. I genomsnitt har landet fördelat mellan 1 000 och 2 000 ton ris per dag. Regeringen är också redo att distribuera mer ris (15 000 ton per dag) om priset stiger på grund av otillräckliga leveranser till marknaden, tillade Budi. Baserat på data från Bulog var rispriserna stabila under ramadan. I Indonesien kostade ett kilo ris 11 494 Rp (81 amerikanska cent) i maj medan priset i juni ligger på cirka 11 491 Rp.
”Insatsen för att stabilisera priset på ris var en framgång eftersom det distribuerades samtidigt över hela Indonesien och stöddes av alla intressenter, särskilt de lokala myndigheterna, relevanta organ, livsmedelsuppdragskrafter och marknadsaktörer”, sa Budi i ett pressmeddelande.
Inte bara ris
Bortsett från ris har Bulog också distribuerat socker, matolja, vetemjöl och fryst buffelkött under marknadsoperationen, sade Budi och tillade att folk började köpa det frusna buffelköttet eftersom det var billigare än nötkött. Indonesien importerade buffelkött från Indien.
Han avslöjade att 2,2 miljoner ton ris lagrades i lager över hela landet och att det var tillgängligt för distribution när som helst, även under naturkatastrofer.
Indonesiens handelsdepartement har sedan september 2017 begränsat detaljhandelspriserna för de flesta typerna av ris. Avsikten är att ”upprätthålla stabilitet” för denna för Indonesien så viktiga råvara.