Nyheter
Globalt risprisindex når sin högsta nivå sedan 2011
FNs livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) prisindex för allt ris ökade med 2,8 procent under juli och 19,7 procent under 2023 för att nå sin högsta nominella nivå sedan september 2011. Orsaken är att Indiens förbud den 20 juli för export av vissa sorters ris skapade förväntningar om större efterfrågan, vilket förstärker trycket uppåt som redan utövats på priserna genom säsongsmässigt stramare leveranser och asiatiska inköp.
Detta tryck uppåt av rispriserna ”väcker betydande oro för livsmedelssäkerheten för en stor del av världens befolkning, särskilt de som är fattigast och som ägnar en större del av sina inkomster till att köpa mat”, varnade FAO.
FN-organet tillade att exportrestriktioner kan ha negativa konsekvenser för produktion, konsumtion och priser som varar längre än deras genomförande och riskerar att förvärra den höga inhemska matinflationen i många länder.
De globala livsmedelspriser steg i juli, påverkat av uppsägningen av Black Sea Grain Initiative och nya handelsrestriktioner för ris.
FAOs livsmedelsprisindex, som följer månatliga förändringar i de internationella priserna på globalt handlade livsmedelsråvaror, var i genomsnitt 123,9 punkter i juli. Det är en ökning med 1,3 procent från maj 2023 och en ökning med 11,8 procent jämfört med juli 2022.
Ökningen drevs av ett kraftigt hopp i FAOs prisindex för vegetabilisk olja, som steg 12,1 procent jämfört med juni 2023 efter sju månader av nedgångar i rad. De internationella solrosoljapriserna återhämtade sig med mer än 15 procent under månaden, främst beroende på förnyad osäkerhet kring de exporterbara förnödenheterna efter Rysslands beslut att avsluta implementeringen av Black Sea Grain Initiative.
De internationella vetepriserna steg med 1,6 procent, deras första månatliga ökning på nio månader, på grund av osäkerhet kring exporten från Ukraina samt fortsatt torra förhållanden i Nordamerika.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
Nyheter
Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat
Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD