Följ oss

Nyheter

Globalt risprisindex når sin högsta nivå sedan 2011

Publicerat

den

FNs livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) prisindex för allt ris ökade med 2,8 procent under juli och 19,7 procent under 2023 för att nå sin högsta nominella nivå sedan september 2011. Orsaken är att Indiens förbud den 20 juli för export av vissa sorters ris skapade förväntningar om större efterfrågan, vilket förstärker trycket uppåt som redan utövats på priserna genom säsongsmässigt stramare leveranser och asiatiska inköp.

Detta tryck uppåt av rispriserna ”väcker betydande oro för livsmedelssäkerheten för en stor del av världens befolkning, särskilt de som är fattigast och som ägnar en större del av sina inkomster till att köpa mat”, varnade FAO.

FN-organet tillade att exportrestriktioner kan ha negativa konsekvenser för produktion, konsumtion och priser som varar längre än deras genomförande och riskerar att förvärra den höga inhemska matinflationen i många länder.

De globala livsmedelspriser steg i juli, påverkat av uppsägningen av Black Sea Grain Initiative och nya handelsrestriktioner för ris.

FAOs livsmedelsprisindex, som följer månatliga förändringar i de internationella priserna på globalt handlade livsmedelsråvaror, var i genomsnitt 123,9 punkter i juli. Det är en ökning med 1,3 procent från maj 2023 och en ökning med 11,8 procent jämfört med juli 2022.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ökningen drevs av ett kraftigt hopp i FAOs prisindex för vegetabilisk olja, som steg 12,1 procent jämfört med juni 2023 efter sju månader av nedgångar i rad. De internationella solrosoljapriserna återhämtade sig med mer än 15 procent under månaden, främst beroende på förnyad osäkerhet kring de exporterbara förnödenheterna efter Rysslands beslut att avsluta implementeringen av Black Sea Grain Initiative.

De internationella vetepriserna steg med 1,6 procent, deras första månatliga ökning på nio månader, på grund av osäkerhet kring exporten från Ukraina samt fortsatt torra förhållanden i Nordamerika.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära