Följ oss

Nyheter

Globalt risprisindex når sin högsta nivå sedan 2011

Publicerat

den

FNs livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) prisindex för allt ris ökade med 2,8 procent under juli och 19,7 procent under 2023 för att nå sin högsta nominella nivå sedan september 2011. Orsaken är att Indiens förbud den 20 juli för export av vissa sorters ris skapade förväntningar om större efterfrågan, vilket förstärker trycket uppåt som redan utövats på priserna genom säsongsmässigt stramare leveranser och asiatiska inköp.

Detta tryck uppåt av rispriserna ”väcker betydande oro för livsmedelssäkerheten för en stor del av världens befolkning, särskilt de som är fattigast och som ägnar en större del av sina inkomster till att köpa mat”, varnade FAO.

FN-organet tillade att exportrestriktioner kan ha negativa konsekvenser för produktion, konsumtion och priser som varar längre än deras genomförande och riskerar att förvärra den höga inhemska matinflationen i många länder.

De globala livsmedelspriser steg i juli, påverkat av uppsägningen av Black Sea Grain Initiative och nya handelsrestriktioner för ris.

FAOs livsmedelsprisindex, som följer månatliga förändringar i de internationella priserna på globalt handlade livsmedelsråvaror, var i genomsnitt 123,9 punkter i juli. Det är en ökning med 1,3 procent från maj 2023 och en ökning med 11,8 procent jämfört med juli 2022.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ökningen drevs av ett kraftigt hopp i FAOs prisindex för vegetabilisk olja, som steg 12,1 procent jämfört med juni 2023 efter sju månader av nedgångar i rad. De internationella solrosoljapriserna återhämtade sig med mer än 15 procent under månaden, främst beroende på förnyad osäkerhet kring de exporterbara förnödenheterna efter Rysslands beslut att avsluta implementeringen av Black Sea Grain Initiative.

De internationella vetepriserna steg med 1,6 procent, deras första månatliga ökning på nio månader, på grund av osäkerhet kring exporten från Ukraina samt fortsatt torra förhållanden i Nordamerika.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära