Följ oss

Nyheter

Thailand uppmanar bönderna att dra ned på risodlingen

Publicerat

den

Risfält i Indonesien

Thailand har uppmanat bönder att minska sin odling av ris för att spara vatten efter dålig nederbörd i landet. Detta är något som utgör ett nytt hot mot den globala tillgången av livsmedel efter att Indien förbjudit export av vissa sorters ris

Bönder i den centrala regionen av Thailand har redan planterat det mesta av sitt ris, men regeringen uppmuntrar en övergång till andra grödor som behöver mindre vatten, enligt ett uttalande från Surasri Kidtimonton, generalsekreteraren för Office of the National Water Resources.

Thailand, världens näst största risexportör, rustar sig för en potentiell torka nästa år med början av vädermönstret El Niño. Den samlade nederbörden hittills i den centrala regionen är cirka 40 procent under normala nivåer.

Rispriserna i Asien steg till det högsta på mer än tre år förra månaden efter att världens största exportör, Indien, förbjöd exporten av vissa sorters ris. Ris är avgörande för miljarder människor och ytterligare prisökningar skulle belasta konsumenterna med ytterligare inflationstryck. Eventuella brister i exporten från Thailand kan eventuellt komma att kompenseras av högre leveranser från Vietnam, som sannolikt kommer att överträffa målet för året.

Vietnam exporterade 21 procent mer ris under de första sex månaderna i år än samma period förra året, med leveranser till Filippinerna, Kina och Indonesien, enligt tullavdelningen. Nationen säger att en ökning av försäljningen utomlands inte kommer att påverka dess livsmedelssäkerhet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Indien är världens överlägset största risexportör och svarar för 40 procent av den globala handeln, medan Thailand och Vietnam svarar 15 procent respektive cirka 14 procent, enligt det amerikanska jordbruksdepartementet.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära