Connect with us

Nyheter

London Metal Exchange stängde återigen handeln med nickel

Published

on

Platina-tackor

London Metal Exchange sa på onsdagen att de hade tvingats stoppa nickelmarknaden igen efter att ett ”systemfel” tillät ett litet antal affärer att exekveras trots att affärerna gjorts under den nyligen införda dagliga prisgränsen. LME sa vidare att de affärer som utförts under den nedre dagliga prisgränsen skulle makuleras.

Den tillfälliga avstängningen av handeln med nickel markerade ännu ett pinsamt bakslag för LME. Den 145 år gamla börsen är det globala centret för handel med industriella metaller och den främsta platsen för prissättning.

En tacka med nickel

LME återupptog handeln med nickelkontrakt klockan 08.00 på onsdagen efter att en extrem prisvolatilitet förra veckan föranledde en sällsynt marknadsstängning. Ett tekniskt fel kort därefter fick börsen att tillfälligt stoppa marknaden igen, innan handeln återupptogs vid 14-tiden, Londontid.

Nickelpriserna mer än fördubblades på några timmar den 8 mars och steg till över över 100 000 dollar per ton när en av världens främsta tillverkare, Kinas Tsingshan Holding Group, köpte stora belopp för att minska sina blankningar av metallen.

Positionen förvärrade ett prisrally vid en tidpunkt då metaller redan steg kraftigt uppåt på Rysslands intensifierade krig i Ukraina.

LME har nu infört handelsgränser på 5 procent över eller under den sista stängningskursen före förra veckans avstängning. Det har tidigare sagts att alla bud över den högre eller lägre gränsen kommer att avvisas.

”Vi är absolut medvetna om den inverkan som detta har haft på så många människor och vi måste se till att det inte händer igen”, sa Matthew Chamberlain, VD för LME, på onsdagen. Hans kommentarer kom strax innan nickelmarknaden öppnade igen.

Chamberlain sa att LME hade ”avsiktligt prioriterat stabilitet” genom att sätta ett relativt smalt intervall av dagliga handelsgränser, men dessa kan snart breddas om börsen observerade en ”mer ordnad marknad.” Chamberlain sa att detta var ett tillägg till andra reformer, som prisklasser. ”Vi kan inte vara i en position där det här händer igen.”

Lever i det förflutna

Råvarupriserna har ökat på utbudsrädslan relaterade till Rysslands angrepp på Ukraina, med det pågående kriget och en rad västerländska sanktioner som ger upphov till rädsla för störningar.

Vid sidan av energi är Ryssland en nyckelproducent och exportör av metaller och spannmål. Faktum är att Ryssland är världens tredje största producent av nickel – en nyckelingrediens i rostfritt stål och en viktig komponent i litiumjonbatterier.

”Det är utan tvekan en stressig tid med priser där de är, men vi börjar, tror jag, se en viss stabilitet och om vi alla agerar ansvarsfullt, som jag tror att vår marknad nu gör när vi öppnar nickel igen på ett ordnat sätt, då tror jag att stabiliteten i systemet inte bör påverkas, sa Chamberlain.

Den kinesiska metallgruppen Tsingshan sade i måndags att de hade nått ett stillståndsavtal med banker för att lösa en satsning på nickel som orsakade en marknadsturbulens förra veckan. Nickeljätten står inför miljarder dollar i förluster från sin korta position.

Blankning är en baisseartad investeringspraxis där en investerare satsar på att priset på en tillgång kommer att falla. En short squeeze uppstår när ett stort antal investerare sålt en tillgång, priset stiger kraftigt och investerarna vänder sina positioner och förlorar pengar. Eftersom att stänga en kort position innebär köporder, pressar en short squeeze priserna ännu högre.

På tisdagen frågade han vad han förväntade sig att se när LME öppnade nickelmarknaden igen, sa Saxo Banks Ole Hansen: ”Det kommer att bli hemskt. Många människor har bara ont i magen av hur marknaden betedde sig förra veckan, men förhoppningsvis kommer detta att vara en väckarklocka för LME eftersom de lever i det förflutna,” sa Hansen.

”Förhoppningsvis kommer det att medföra några reformer som sedan länge väntat. Du ska inte ha en grop med 20 personer som skriker och skriker – det är bara en kvarleva från det förflutna. Glöm det”, fortsatte han.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *