Följ oss

Nyheter

Pappersproblem på London Metal Exchange

Publicerat

den

Lager för metaller

Sedan viktoriansk tid har Londons metallhandlare använt pappersdokument för att hålla koll på metall som flyter in och ut ur lager, även när resten av världen blev digital. Nu utgör coronaviruset ett hot som är större än allt annat i levande minne.

Koppar - Råvaran som är världsekonomins termometer

Flera europeiska länder befinner sig i karantän och antalet fall i Storbritannien stiger snabbt. Detta oroar handlare som undrar hur de kommer åt London Metal Exchanges pappersbaserade system för att registrera koppar-, nickel- och aluminiumlager om staden tvingas stänga.

I värsta fall kan problem med processen förvärra de störningar som fysiska handlare möter när de stöter på brist på arbetskraft i hamnar, fabriker och lager i hela Europa. Men i London kan handlarna även möta svårigheter genom att helt enkelt flytta lagerbevis runt staden.

Skriver ut certifikat dagligen

Varje dag skriver lageragenter i London ut ägarcertifikat för metall i lager så långt bort som Sydkorea. Kurirer skickar dokumenten, ofta för inventeringar värda miljoner dollar, över hela staden till ett kontor några kvarter från Liverpool Street, där de är lagrade i källaren.

Handlare är oroliga för hur dokument skall kunna skickas runt centrala London om kurirer eller lageragenter är sjuka. Det finns också en risk att kontoret, den enda platsen i världen som kan behandla leveranser och uttag av LME-metall, tvingas stänga.

Problem med arkiveringsprocessen kan innebära att fysiska handlare inte kan överlåta varulager vid en tidpunkt då efterfrågan finns. LME sade att det har en rad befogenheter att se till att problem med att leverera eller ta ut metall inte kommer att påverka priserna.

Kan gå över till Internet

Om det uppstår en kris har LME vältestade planer på att flytta sin open-outcry-ring till en back-up-webbplats och byta till elektronisk handel. Börsen driver också ett datorsystem som håller reda på vem som äger metall i sina lager, så eventuella problem påverkar bara lagret som levereras eller dras tillbaka.

Digitala register

Andra börser gjorde övergången till digitala register över äganderätt för åratal sedan, men LME är annorlunda på grund av dess rötter i den fysiska metallvärlden. Börsen driver ett nätverk med mer än 500 lager runt om i världen som fungerar som en ”buyer of last resort” för gruvföretag, tillverkare och handlare.

I en bransch med historia av bedrägeri och förfalskning är LMEs praxis att låsa titeldokument i en central depå populär bland handlare.

Veteraner berättar historier om tillfälliga problem, som kurirer som skickat dokument till fel kontor eller tar en omväg till puben. Men handlarna fruktar nu att coronaviruset testar gränserna för det arbetsintensiva systemet som aldrig tidigare.

”I en extrem situation kan viruset störa den fysiska rörelsen av metall eller överföringen av nya lagerbevis till lagren”, säger börsen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära