Följ oss

Nyheter

Pappersproblem på London Metal Exchange

Publicerat

den

Lager för metaller

Sedan viktoriansk tid har Londons metallhandlare använt pappersdokument för att hålla koll på metall som flyter in och ut ur lager, även när resten av världen blev digital. Nu utgör coronaviruset ett hot som är större än allt annat i levande minne.

Koppar - Råvaran som är världsekonomins termometer

Flera europeiska länder befinner sig i karantän och antalet fall i Storbritannien stiger snabbt. Detta oroar handlare som undrar hur de kommer åt London Metal Exchanges pappersbaserade system för att registrera koppar-, nickel- och aluminiumlager om staden tvingas stänga.

I värsta fall kan problem med processen förvärra de störningar som fysiska handlare möter när de stöter på brist på arbetskraft i hamnar, fabriker och lager i hela Europa. Men i London kan handlarna även möta svårigheter genom att helt enkelt flytta lagerbevis runt staden.

Skriver ut certifikat dagligen

Varje dag skriver lageragenter i London ut ägarcertifikat för metall i lager så långt bort som Sydkorea. Kurirer skickar dokumenten, ofta för inventeringar värda miljoner dollar, över hela staden till ett kontor några kvarter från Liverpool Street, där de är lagrade i källaren.

Handlare är oroliga för hur dokument skall kunna skickas runt centrala London om kurirer eller lageragenter är sjuka. Det finns också en risk att kontoret, den enda platsen i världen som kan behandla leveranser och uttag av LME-metall, tvingas stänga.

Problem med arkiveringsprocessen kan innebära att fysiska handlare inte kan överlåta varulager vid en tidpunkt då efterfrågan finns. LME sade att det har en rad befogenheter att se till att problem med att leverera eller ta ut metall inte kommer att påverka priserna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kan gå över till Internet

Om det uppstår en kris har LME vältestade planer på att flytta sin open-outcry-ring till en back-up-webbplats och byta till elektronisk handel. Börsen driver också ett datorsystem som håller reda på vem som äger metall i sina lager, så eventuella problem påverkar bara lagret som levereras eller dras tillbaka.

Digitala register

Andra börser gjorde övergången till digitala register över äganderätt för åratal sedan, men LME är annorlunda på grund av dess rötter i den fysiska metallvärlden. Börsen driver ett nätverk med mer än 500 lager runt om i världen som fungerar som en ”buyer of last resort” för gruvföretag, tillverkare och handlare.

I en bransch med historia av bedrägeri och förfalskning är LMEs praxis att låsa titeldokument i en central depå populär bland handlare.

Veteraner berättar historier om tillfälliga problem, som kurirer som skickat dokument till fel kontor eller tar en omväg till puben. Men handlarna fruktar nu att coronaviruset testar gränserna för det arbetsintensiva systemet som aldrig tidigare.

”I en extrem situation kan viruset störa den fysiska rörelsen av metall eller överföringen av nya lagerbevis till lagren”, säger börsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära