Följ oss

Nyheter

London Metal Exchange öppnar handelsgolvet igen

Publicerat

den

London Metal Exchange

London Metal Exchange har skrotat planerna för att stänga Europas sista handelsgolv och kommer att öppna ”The Ring” igen i september. Platsen, där handlare skriker bud på råvaror från ljusröda stoppade sittplatser, har varit stängd sedan pandemin började i mars 2020 och börsen sa i januari 2021 att den övervägde att stänga ringen permanent.

London Metal Exchange

Förslaget möttes dock av starkt motstånd från mäklare och andra marknadsaktörer som hävdade att stängning av golvet har skadat handelsvolymerna och gjort prissättningen mindre robust. Nu säger LME att de skulle öppna golvet igen från september och kommer att använda ringen för att fastställa så kallade officiella priser, som är avgörande för den fysiska industrin.

Under hela pandemin bytte denna börs till ett elektroniskt system för att fastställa dagliga riktpriser. Det sägs att slutkurserna kommer att fastställas med hjälp av en elektronisk process när handelsgolvet öppnas igen.

Beslutet att rädda den 144-åriga stadsinstitutionen kommer att välkomnas av tjänstemän som hoppas få tillbaka livet i Square Mile när covid-begränsningarna har upphört. Börsen, där den brittiske aktivisten Nigel Farage, handlade metaller på 1980-talet, har nyligen påbörjat en modernisering och infört en ny uppförandekod för handlare sedan 2019.

Koden lanserades efter kritik av en branschnätverkskväll på Playboy Club i Mayfair 2018 och en rad andra evenemang med sexistisk underhållning och strippor.

Ett antal handelsgolv har stängts de senaste åren då råvarubörser har flyttat till full elektronisk handel. Förra månaden sa CME Group att de kommer att hålla sina jordbruksalternativ i Chicago stängda efter pandemin, vilket markerar slutet på opem out cry i USA.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära