Connect with us

Nyheter

Bomullsbörsen New York Cotton Exchange

Published

on

Bomull växer på fält

New York Cotton Exchange (NYCE) är en råvarubörs som grundades 1870 av en grupp om hundra bomullsmäklare och handlare vid 1 Hannover Square i New York City. 1998 blev New York Board of Trade (NYBOT) moderbolaget för New York Cotton Exchange, och det ägs nu av IntercontinentalExchange (ICE). Sedan 2003 har dess huvudkontor och handelsanläggning varit beläget i New York Mercantile Exchange Building.

Bomull mot blå himmel

Under våren och sommaren 1870 började en grupp bomullshandlare och mäklare som gjorde affärer i New York planera en förbättring av den ”lösa och informella sammanslutning av personer som var aktiva inom bomullshandeln” och spenderade veckor på att skapa en förening som styrdes enligt regler och ”lika rättvist mot alla” i dess bomullsaffärer. I mitten av augusti 1870 röstade den bildande organisationen fram styrelse och chefer, och börsen organiserades officiellt den 7 september 1870. 

Långt in på 1900-talet var bomull en ledande amerikansk råvara för både export och inhemsk konsumtion. Under den eran fanns andra stora börser i USA. Flera grundades inom några år efter grundandet av New York Cotton Exchange, till exempel New Orleans Cotton Exchange, Mobile Cotton Exchange, Memphis Cotton Exchange och Savannah Cotton Exchange. En annat viktig börs var Liverpool Cotton Exchange i Liverpool, England. New York Cotton Exchange och Memphis Cotton Exchange är de enda organisationerna i den gruppen som fortfarande är aktiva idag.

Börsen diversifierade sin produktlinje genom åren för att även handla med ullterminer och terminskontrakt på apelsinjuice. 1985 började NYCE handla med finansiella terminer och optioner.

Dotterbolag till ICE 

1998 blev New York Board of Trade (NYBOT) moderbolaget för både New York Cotton Exchange och Coffee, Sugar and Cocoa Exchange (grundat 1882). Marknadsplatsen ägs nu av IntercontinentalExchange (ICE).