Bomullspriset når högsta nivån på tio år

I förra veckan noterade bomullspriserna i USA de de högsta nivåerna på ett decennium på grund av handelsregler och en ökning av den kinesiska efterfrågan.

Bomullspris på marknaden

De mest aktiva amerikanska bomullsterminerna på Intercontinental Exchange (ICE) nådde sin högsta nivå sedan september 2011, rapporterar Wall Street Journal. Bomullsterminer har ökat med 18 procent bara under de senaste 10 sessionerna.

Priserna på råvaror har stigit i år på grund av uppdämd efterfrågan efter att Coronaviruspandemin pressade den globala ekonomin förra året, och pågående problem i leveranskedjan som hindrade varor från att nå konsumenter i tid.

Bomullspriserna återspeglar dock handelspolitikens oväntade effekter på råvaruområdet. År 2020 förbjöd president Donald Trump import av kläder och andra produkter tillverkade av bomull från Xinjiang-regionen, Kinas största bomullsproducerande område, på grund av anklagelser om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Administrationen pekade på bevis för att produkterna tillverkades med tvångsarbete från den uiguriska etniska gruppen.

Men amerikanska företag kan fortfarande importera bomullsprodukter tillverkade i Kina om själva bomullen kommer från andra ställen än den aktuella regionen. Följaktligen importerar Kina bomull, främst från USA, för att tillverka varor och sedan skicka tillbaka dem.

Enligt US Department of Agriculture ökade USAs export av bomull till Kina sedan början av det nya regleringsåret den 1 augusti med 83 procent, jämfört med samma tid förra året.

”Om du inte kan använda Xinjiang-bomull måste du importera mycket mer bomull och garn”, säger Peter Egli, chef för riskhantering för Plexus Cotton, till WSJ.

Enligt USDA beräknas den kinesiska bomullskonsumtionen för innevarande regleringsår vara 41 miljoner balar (ungefär 8,9 miljoner ton) och en ökning med 24 procent under de senaste två regleringsåren. Byrån hänförde vinsterna i efterfrågan till en efterpandemisk ökning av konsumtionsvaror.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top