Connect with us

Nyheter

Bomullspriset stiger på utbudsbrist

Published

on

Bomull växer på fält

Bomullspriset i USA är nu på sin högsta nivå på nästan två år. Orsaken är torrt väder som minskar produktionen samt att USA förbjudit bomull från Kinas största producent på grund av de använder tvångsarbete.

De mest aktiva bomullsterminerna har stigit med 55 procent sedan priserna nådde botten i april 2020 i början av coronaviruspandemin, rapporterar Wall Street Journal.

Bomull växer på fält

Torrt väder i USA och mänskliga rättigheter i Kina

En brist på nederbörd i viktiga odlingsområden minskade prognoserna för de nuvarande odlingarna. International Cotton Advisory Committee reviderade förra månaden prognosen för den globala skörden nedåt med en procent. Under tiden uppskattade det amerikanska jordbruksdepartementet den inhemska produktionen till den lägsta på fem år.

Vädret i Texas, USAs bästa bomullsproducerande delstat, har varit utmanande. Jordbrukare säger att torken minskat avkastningen med ungefär en tredjedel i år. Orkanen Hanna i södra Texas översvämmade också fält och skadade skörden av bomull längs Gulfkusten.

Dessutom förbjöd Trump-administrationen förra månaden bomulls- och bomullsprodukter från Kinas största producent på grund av anklagelser om tvångsarbete i nordvästra regionen Xinjiang. Peking anklagas för att rikta in sig på landets muslimska uigurer som en del av den största massfängslingen av en minoritetsgrupp sedan andra världskriget. Xinjiang utgör 85 procent av Kinas totala bomullsproduktion, enligt National Bureau of Statistics of China.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *