Följ oss

Nyheter

Rysslands satsning på bomullsodling raderade ut världens fjärde största sjö

Publicerat

den

Aralsjön efter att den krympt

Aralsjön i Centralasien har under människans historia varit en väldigt stor sjö, fram till 1960-talet var det världens fjärde största sjö. Då bestämde sig Ryssland för att börja odla bomull i stor omfattning och för detta avleda vatten från floderna Syr Darya och Amu Darya, de två floder som försåg Aralsjön med 80 procent av dess vatten. Satsningen blev inledningsvis en stor framgång, Ryssland blev en stor producent av bomull. Problemet var dock att när Aralsjön fick allt mindre vatten så började den att försvinna. Utvecklingen har gått fort och idag återstår inte mycket av sjön. Det har även gjort att den tempererande effekt som sjön hade på det omgivande klimatet är borta, så vintrarna har blivit bitande kalla och somrarna stekande heta. Saltet som var bundet i sjön blåser nu i stället runt.

Ryssland kontrollerar inte längre regionen, det har blivit självständiga länder. Stalin drog dock de exakta gränserna en gång i tiden för att skapa maximal konfliktyta om länderna någon gång skulle bli självständiga. Flodernas vatten är avgörande för flera länders ekonomier, det kommer att krävas återhållsamhet för att det inte ska utvecklas till en väpnad konflikt.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära