Följ oss

Nyheter

Egypten kritiserar Rysslands utträde av spannmålsavtalet

Publicerat

den

Pyramiderna i Egypten

Egypten har kritiserat Rysslands tillbakadragande från spannmålsavtalet, som möjliggör säker passage av ukrainsk veteexport. Länder som Egypten är oerhört beroende av ryskt och ukrainskt vete. Bröd är en stapelvara i landet – och invasionen av Ukraina hade fått priserna att skjuta i höjden. Efter kritik av Rysslands blockader mot ukrainska hamnar, som skickade vetepriserna norrut, kom en överenskommelse i juli 2022 som tillät export av vete.

Rysslands utträde ur avtalet fick vetepriserna att stiga kraftigt igen med länder i den globala södern bland de värst drabbade.

Egyptens försörjningsminister Ali El-Mosilhy sa att Egypten ”inte var nöjd med det ryska tillbakadragandet från FNs spannmålsexportavtal” och skulle fortsätta att ta emot ukrainskt vete via Europa.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Egypten med 100 miljoner invånare är särskilt sårbart för globala livsmedelsprischocker och förväntas bli den största importören av vete globalt 2023-2024. Bröd konsumeras av befolkningen till de flesta måltider och är kraftigt subventionerat för att säkerställa att även de fattigaste egyptierna har råd med basvarorna.

Ukraina levererade 18,8 procent av allt importerat vete till Egypten 2021 enligt Observatory for Economic Complexity.

Egypten söker nu ett lån på 400 miljoner dollar från Förenade Arabemiraten för att hjälpa till att köpa vete, efter att ha fått skjuta upp betalningar för vete efter en brist på hårdvaluta och depreciering av det egyptiska pundet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Finansieringen skulle komma från Abu Dhabi Fund for Development i omgångar på 100 miljoner dollar. Det är inte känt när affären kommer att slutföras. Det följer av förra årets försök från Världsbanken att ge ett lån på 500 miljoner dollar till Egypten till stöd för veteköp.

Egyptens kritik har följts av FNs generalsekreterare Antonio Guterres som sa att han beklagade Rysslands beslut eftersom människor globalt kämpar med matprisinflation. Han sa att världens fattigaste ”kommer att betala priset” för tillbakadragandet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära