Connect with us

Nyheter

Ryska veteexportpriser stiger till högsta nivån på nio år

Published

on

Aktuellt pris på vete och digram med historik

Förra veckan steg vetepriserna i ryska djuphavshamnar med 6 USD till 312 dollar/mt, enligt SovEcons bedömning. Detta är den högsta nivån sedan augusti 2012. Marknaden stöds av begränsat utbud, en stark hemmamarknad och en starkare rubel.

Den inhemska vetemarknaden var mestadels oförändrad. De genomsnittliga 3:e klassens vetepriser steg med 25 rubel till 15 025 rubel/mt, 4:e klassens vetepriser låg kvar på 15 000 rubel och 5:e klassens vetepriser ligger på 14 375 rubel/mt. Tredje klassens vetepriser ökade i majoriteten av regionerna men rasade i söder.

Valutaparet USD-RUB avslutade förra veckan på 71,8, ned med 1,1 procent jämfört med förra veckan. Rubeln stöds av höga olje- och gaspriser och kapitalinflöden till den ryska marknaden.

Den totala aktiviteten på spannmålsmarknaden var låg. Bönderna sålde en del av sin gröda för att städa upp lagret och fylla på sitt rörelsekapital, inhemska förädlare fyllde på några av sina lager. Bönderna har för närvarande fullt upp med kampanjer för sena grödor och sådd av vintervetet och har blivit långsamma säljare igen.

Efterfrågan i hamnar var relativt svag, handlare pratade om begränsad terminsförsäljning, stark rubel och ytterligare höjning av exportskatten. Veteutbud i djuphavshamnar minskade till 16 000-16 600 rubel/mt från 16 200-16 700 rubel /mt en vecka tidigare.

Efter en lång paus var Ryssland en klar vinnare vid GASC-anbudet. Det egyptiska statliga företaget köpte 240 KMT  vete varav 180 KMT kommer att skickas från Ryssland till ett rekordhögt pris på 320,7 dollar FOB + 31,3 dollar frakt. Rumänien sålde 60 000 för 320,0 + 35,5 dollar frakt.

Det verkar som att Rysslands taktik för närvarande är att sälja endast när det finns en bra säljmöjlighet och undvika direkt priskonkurrens med andra leverantörer när det är möjligt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *