Connect with us

Nyheter

Aluminiumpriset når trettonårsårshögsta när energipriset stiger

Published

on

Aluminium

Aluminiumpriset steg till den högsta nivån sedan 2008 när en fördjupad energikris pressar tillförseln av den energiintensiva metallen som används i allt från ölburkar till iPhones.

Aluminium

Industrins insiders gillar att skämta om att aluminium i grunden är ”elektricitet”. Varje ton metall tar cirka 14 megawattimmar att producera, tillräckligt för att driva ett genomsnittligt brittiskt hem i mer än tre år. Om aluminiumindustrin på 65 miljoner ton per år var ett land skulle den rankas som den femte största energikonsumenten i världen.

Det innebar att aluminium var ett av de första målen i Kinas ansträngningar att begränsa industriell energianvändning. Till och med bortom den nuvarande energikrisen har Peking satt ett hårt tak för framtida kapacitet som lovar att avsluta år med överexpansion och som ökar utsikterna till djupa globala underskott. Energikostnaderna stiger i Asien och Europa innebär att det finns risk för ytterligare utbudsstörningar, och vissa investerare satsar på att priserna kommer att fortsätta upp ytterligare.

Den högsta prisnivån sedan 2008

Aluminium steg så mycket som 2,8 procent till 3 049 dollar per ton på London Metal Exchange under måndagen, den högsta nivån sedan juli 2008, vilket ledde till stora vinster bland basmetaller. Koppar steg till den högsta nivån sedan mitten av september, medan metaller som järnmalm, fortsätter att klättra.

Köper optioner med höga lösenpriser

Under de senaste veckorna har investerare köpt köpoptioner med lösenpriser på upp till 4 000 dollar per ton, enligt handlare som är aktiva på marknaden. Det betyder att köparna satsar på att priserna kan röra sig betydligt utöver den nivån för att nå nya all-time highs.

”Det känns väldigt mycket som ett strukturellt hedgefondspel”, säger Keith Wildie, handelschef på Romco Metals, som har handlat LME-optioner i mer än 20 år. ”Vad de positionerar sig för är en betydande marknadsförskjutning och en kraftig höjning av priset.”

Ett antal aluminiumfabriker i Kina har lagst i malpåse och landets produktion har förmodligen nått sin topp, åtminstone på kort sikt, säger Mark Hansen, verkställande direktör på det Londonbaserade handelshuset Concord Resources. Med aluminiummarknaden i underskott och behov för att stimulera investeringar i nyproduktion utanför Kina kan priserna nå 3400 dollar per ton under de kommande 12 månaderna, sade han.

Med Kinas egen produktion under press samtidigt som efterfrågan stiger har landet importerat allt större mängder aluminium. Kina exporterar dock fortfarande enorma volymer halvfabrikat, delvis med stöd av skatterabatter.

Separat fick priserna en extra skjuts i måndags efter att Europeiska unionen införde en antidumpningstull på plattvalsat aluminium från Kina, även om det uteslutit några viktiga material, inklusive metall som används i dryckesburkarna, bil- och flygindustrin.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära